Veroordeling Shell heeft gevolgen voor belastingbetaler: ‘Klimaatmaatregelen worden door de consument gefinancierd’
Een wereldwijd unicum: de rechter oordeelde gisteren dat Shell het zijne moet doen om wereldwijd de uitstoot van CO2 sneller terug te dringen. Het oliebedrijf is verplicht om eind 2030 de CO2-uitstoot streng terug te brengen met netto 45 procent ten opzichte van het niveau van 2019. Een uitspraak met veel economische gevolgen en vooral voor de belastingbetaler, zo verwacht politiek commentator Syp Wynia.
"Daar wordt weinig naar gekeken", zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Wynia noemt het 'opzienbarend' dat er op de beurs van Amsterdam, waar Shell "by far" de grootste is, niets gebeurde. Shell eindigde zelfs in de plus. "Kennelijk hadden ze ernstigere effecten verwacht", zegt Wynia. "Ik denk dat daarbij een grote rol speelt dat Shell ongeveer de vrije hand heeft gekregen bij het compenseren van de CO2-uitstoot. Dat kan op allerlei mogelijke manieren. Door bossen aan te planten, maar ook door hun eigen CO2 uit de raffinaderijen niet minder uit te stoten, maar onder de zeebodem op te slaan."
Subsidieprogramma's
En voor dat laatste bestaan er allerlei subsidieprogramma's in Nederland, zegt Wynia. Nog in januari dit jaar trok het rijk meer dan twee miljard euro uit om de CO2 van vier grote bedrijven in het Rotterdamse havengebied onder de zeebodem op te slaan. CCS, zoals die techniek heet, moet de industrie helpen de klimaatambities waar te maken.
"Shell wordt gewoon door de energieconsument gefinancierd bij zijn klimaatmaatregelen", zegt de politiek commentator. "De kans is groter dat Shell meer moet doen aan compenserende maatregelen of klimaatmaatregelen in het algemeen. Maar de kans is groot dat de consument annex belastingbetaler dat gaat financieren. In ieder geval wordt de kans op winstvermindering laag getaxeerd."
Vertrekt Shell nu uit Nederland?
De angst heerst dat Shell de biezen pakt nu het vestigingsklimaat in Nederland door deze uitspraak een stuk minder aantrekkelijk is geworden. Dat zou betekenen dat er veel Nederlandse banen verloren gaan. "Dat is niet helemaal onterecht, dat idee", zegt Wynia. Wel wil hij benadrukken dat Shell officieel een Britse onderneming is die gevestigd is Den Haag.
"We hebben al eerder gezien bij de dividendbelasting van kabinet-Rutte III, dat Shell dreigde Nederland te verlaten als die belasting niet wordt afgeschaft", zegt Wynia. Hij vermoedt dat het oliebedrijf al langer losweekt van ons land. "Shell is vooral geïnteresseerd in Nederlands gas. De gaswinning houdt in Groningen op. Dus het directe verband tussen Nederland en Shell was al softer aan het worden. De kans dat dit type rechterlijke beslissingen invloed heeft op het aanblijven van het hoofdkantoor in Den Haag, is er zeker."
LEES OOK: President-directeur Shell Nederland: benzineprijs misschien naar 2 euro