Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Lammergier dood na botsing met windmolen: ‘Niet het laatste ongeluk’

Redactie

Droevig nieuws over de lammergier. De vogel, één van de grootste van Europa, werd pas net in Nederland gespot, maar heeft een botsing met een windmolen bij Wieringerwerf niet overleefd. Vanmorgen werd er een dood gevonden naast een turbine in de polder.

De vogel met een spanwijdte van maar liefst drie meter werd vorig jaar in Frankrijk uitgezet. Dat gebeurde in het kader van een introductieprogramma om de Europese populatie te laten groeien. De diersoort is niet bedreigd, maar de soort wordt wel als 'gevoelig' gezien. In Nederland komt de vogel van oorsprong niet voor, toch vliegt er gemiddeld eens in de drie jaar een lammergier over ons land. Dat schrijft NH Nieuws.

Onderzoeker Hans Pohlmann van de Vulture Conservation Foundation volgde de lammergier na zijn uitzetting via een zender. Het is voor zover bekend het eerste dodelijk ongeluk met een lammergier en een windmolen, maar zeker niet het laatste, denkt hij. "De populatie groeit en het aantal windmolens natuurlijk ook. We weten dat gieren niet op het laatste moment hun koers kunnen veranderen", zegt hij tegen de NOS. "Draaiende wieken vormen voor een lammergier dus een groot gevaar."

'Hoe groter de vogel, hoe meer ze zweven'

"Hoe groter de vogel, hoe meer ze zweven", zegt Syp Wynia, naast politiek commentator ook vogelliefhebber. "Dus hoe minder vleugelbewegingen ze maken, hoe minder flexibel ze zijn. Dus ligt in de rede dat ook andere grote vogels zoals ooievaars en reigers, die minder flexibel zijn in hun vliegbeweging, vooral slachtoffer gaan worden van windmolens. Zeker op land, maar misschien ook wel op zee", legt hij uit in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

LEES OOK: Veel windmolens in beschermd natuurgebied: ‘Slechte gevolgen voor biodiversiteit’


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau