main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 24 maart 2021 — 13:03

Veel windmolens in beschermd natuurgebied: ‘Slechte gevolgen voor biodiversiteit’

Vier op de tien nieuwe windmolens worden in of naast beschermd natuurgebied gebouwd. Ook verschijnen er zonneparken in de zogenoemde groenzones, plekken die eigenlijk bedoeld zijn om natuur te laten gaan en te recreëren. “Dit heeft echt slechte gevolgen voor de biodiversiteit”, reageert directeur van debatcentrum De Balie Yoeri Albrecht in Goedemorgen Nederland.

Inmiddels zijn er ruim 6000 windmolens gebouwd in beschermde natuurgebieden. Dat blijkt uit onderzoek door het platform voor onderzoeksjournalistiek van Investico, in samenwerking met Trouw, EenVandaag en de Groene Amsterdammer.

Het bouwen van deze windmolens gebeurde onder toestemming van de overheid, die energiebedrijven ook ontheffingen en vergunningen gegeven hebben om nóg eens 175 windmolens in de Natura 2000-gebieden neer te zetten. Dat zijn de kwetsbaarste natuurgebieden van Europa. In totaal mogen er nog 300 nieuwe turbines rondom de natuurgebieden bij komen.

Vogelpopulaties

Lokale overheden en energiebedrijven staan voor een flinke opgave bij het halen van de klimaatdoelen. Om voldoende groene-stroomprojecten te realiseren, worden er daarom naast steden en dorpen ook groene randgebieden verkend. Maar die klimaatdoelstellingen hebben we juist (onder andere) om de biodiversiteit te behouden, benadrukt Albrecht. “We zien de zeearend terugkeren in Nederland, maar die vliegen in die windturbines. Het is onder andere voor allerlei vogels en de biodiversiteit echt slecht”, weet hij.

Van windmolens staat wetenschappelijk vast dat ze een negatief effect hebben op vogelpopulaties. Niet alleen op trekvogels, maar ook vogels die in deze gebieden zitten te broeden. Ook vleermuizen hebben er last van. Windturbines verkleinen daarmee het leefgebied van dieren, veroorzaken aanvaringen en verstoren vliegroutes.

Energiebedrijven krijgen pas toestemming voor een duurzaam energieproject wanneer ze met cijfers kunnen aantonen dat het risico op verstoring van de natuur beperkt blijft. Zo is maximaal 1 procent vogelsterfte toegestaan, boven op natuurlijke sterfte. Het probleem is echter dat men met de huidige kennis van vlieggedrag niet in staat is met die precisie te voorspellen hoeveel vogels daadwerkelijk tegen windmolens aanvliegen.

Zonneparken

Ook de effecten van zonneparken op het milieu zijn nog niet voldoende in kaart gebracht. Daar verrijzen er nu vier van in beschermde natuurgebieden. Sommige experts vrezen voor een landschappelijke kaalslag, zo schrijft Trouw, omdat de grond onder zonneparken onvoldoende wordt blootgesteld aan zonlicht en regen. Op die manier kan er niets onder groeien. “Dus ook daar is de biodiversiteit ver te zoeken”, zegt Albrecht. “We moeten goed opletten.”

Aardgas

Terwijl klimaat een steeds groter thema wordt in Nederland en we al jaren bezig zijn om van het gas af te gaan, bespreekt de Europese Commissie nu of aardgas juist als ‘groen’ bestempeld moet worden. Soms lijkt er geen touw meer vast te knopen aan de maatregelen die voor het klimaat worden getroffen, wat niet bevorderlijk werkt voor het draagvlak. “Er zijn geen eenvoudige oplossingen wat dit betreft, en het is heel complex”, zegt Albrecht hierover. “Zo zijn biomassacentrales erg slecht voor de CO2. Maar het mag geen vrijbrief zijn om de laatste natuurgebieden van Nederland dan maar vol te plempen met zonnepanelen.”

LEES OOK: Reddingsbrigade vreest voor komst windmolens naar Maasvlakte: ‘Levensgevaarlijk’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Zorgden paragnosten ooit voor een doorbraak in een onopgeloste zaak?

Bij een raadselachtige moord of vermissing duiken ze vroeg of laat op: paragnosten die zeggen dat ze informatie hebben doorgekregen waarmee ze de zaak kunnen oplossen. Heeft een tip van een paragnost ooit iets opgeleverd? Of leidt het vooral tot valse hoop bij wanhopige families? En hoe gaan politie en andere organisaties ermee om?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met criminoloog Jasper van der Kemp van VU Amsterdam en Hennie van Selst van Stichting Signi Zoekhonden. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel sprak met paragnosten en families die zoeken naar antwoorden.

Vrijdag tussen 19.00 en 20.00 uur

De magie van de kunstwereld

De kunstwereld is soms een ‘ver-van-je-bed-show’, omdat wij niet altijd weten waar wij naar kijken. Want wat is nou kunst en wanneer is het veel geld waard? En hoe kan je je als kunstenaar onderscheiden om een goed bestaan op te bouwen?

Presentator Tanja Kok gaat voor Stand van Nederland: Generatie Next op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur
Hoe overleef je als kunstenaar in de harde kunstwereld? ‘Maak gebruik van social media’

Kunst is een booming business, maar hoe breng je als jonge kunstenaar je werk aan de man? De één zweert bij social media, waar de…

Lees meer

Transavia schrapt meerdere vluchten om problemen met vliegtuigen

Transavia zag zich donderdag genoodzaakt om meerdere vluchten te schrappen om problemen met zijn vloot. Volgens de maatschappij konden zes vliegtuigen om uiteenlopende redenen niet…

Lees meer

KLM hervat vrijdag vluchten naar Tel Aviv

KLM vliegt vanaf vrijdag weer dagelijks naar de Israëlische stad Tel Aviv. De luchtvaartmaatschappij staakte die vluchten onlangs omdat Iran tientallen drones afvuurde op Israël….

Lees meer

VS spreken veto uit over volwaardig VN-lidmaatschap Palestina

De VS spreken later donderdag in de Veiligheidsraad van de VN hun veto uit over het Palestijnse verzoek als volwaardig lid van de VN te…

Lees meer

Lelystad blokkeert koningsdagfeest om veiligheid bezoekers

Een feest dat op Koningsdag en in de nacht ervoor gehouden zou worden in het centrum van Lelystad mag niet doorgaan. De gemeente geeft geen…

Lees meer

Mark Rutte: Nederland wil soevereiniteit opgeven voor EU-interne markt

Nederland is zonder meer bereid soevereiniteit op te geven aan de Europese Unie als het gaat om de Europese interne markt, heeft demissionair premier Mark…

Lees meer