Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Kabinet verbiedt designerdrug 3-MMC: ‘Het is gevaarlijk spul’

Redactie

Het kabinet zet de designerdrug 3-MMC op de lijst van verboden softdrugs. Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) en minister Ferd Grapperhaus (Justitie) willen daarmee ervoor zorgen dat het middel minder makkelijk verkrijgbaar wordt en daarnaast "een signaal afgeven over de gezondheidsrisico's". Vorig jaar eindigde 64 jongeren met een vergiftiging na gebruik van deze designerdrug.

Het kabinet neemt daarmee een advies over van het Coördinatiepunt Assessment en Monitoring nieuwe drugs (CAM). "3-MMC wordt steeds populairder, met name onder jongeren", zegt Blokhuis. "Vanuit verschillende delen van het land ontvangen we zorgwekkende signalen over dit middel. Ik ben blij dat het CAM op zo’n korte termijn tot een beoordeling is gekomen, zodat we nu tot actie kunnen overgaan."

Kristalachtig wit poeder

3-MMC wordt meestal verkocht als kristalachtig wit poeder en kan worden geslikt, gesnoven of gespoten. Het spul is sinds 2012 op de markt. De werking is min of meer te vergelijken met die van verboden harddrugs als cocaïne en xtc. Bekende gezondheidsrisico's zijn hartritmestoornissen, een verhoogde bloeddruk of lichaamstemperatuur en agitatie.

Door de legale status heeft 3-MMC volgens Blokhuis een onschuldig imago. "Daar moeten we zo snel mogelijk vanaf. Het is gevaarlijk spul, waar we onze jongeren voor moeten waarschuwen en tegen moeten beschermen." Het kabinet legt het verbod binnenkort voor aan het parlement en wil het dit najaar laten ingaan.

Wetsvoorstel doorgeschoven voor na de formatie

Eerder gaf het kabinet aan dat ze hoopte om hele grondstoffengroepen in een keer te kunnen verbieden. Nu is het zo dat als je een drug verbiedt, criminelen even iets veranderen aan de samenstelling en ze het als nieuwe drug op de markt brengen. Het is dan makkelijker om meteen een hele grondstoffengroep meteen te verbieden. Dat is nog niet gelukt. Dat wetsvoorstel is doorgeschoven voor na de formatie.

Politiek commentator Syp Wynia denkt dat dit vraagstuk in de formatie nog wel een rol gaat spelen. "D66 is al heel lang een actieve speler als het gaat over het drugsbeleid en het oprekken van het Nederlandse gedoogbeleid. Deze maatregel is natuurlijk het inperken van het gedoogbeleid. Ik denk inderdaad dat drugsbeleid in het algemeen een serieus thema gaat worden, niet alleen dit."

'D66 wil juist de andere kant op'

De samenstelling van de coalitie is daarbij van belang, benadrukt Wynia. "Stel je voor dat de coalitie zoals die nu is met het CDA en de ChristenUnie wordt voortgezet, dan zal er een inperking komen van het gedoogbeleid. Dat wordt dan conservatiever. D66, die een hele belangrijke speler is in de formatie, zal zeker de andere kant op willen en juist om die reden wil ze er geen christelijke partij bij maar GroenLinks en Partij van de Arbeid."

LEES OOK: Mark Rutte ziet vrijgeven van drugs niet zitten: ‘Dan gaat de criminaliteit enorm toenemen’


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau