Mooie mensen verdienen meer: ‘Willen we harder voor lopen’
De millennial die zich stilletjes vastklampte aan het idee dat 'je bent mooi zoals je bent' meer is dan een veredeld eufemisme wordt hardhandig uit die droom geholpen. Mooie mensen verdienen namelijk meer. Letterlijk. Dat zegt econoom Wim Groot in het economische onderzoeksprogramma Stand van Nederland: Generatie Next.
Waar knappe mensen tot vijf procent meer dan gemiddeld betaald krijgen, verdienen minder aantrekkelijke mensen zo'n zeven tot negen procent minder. En zoals het aloude gezegde luidt: wie niet knap is, moet investeren in een esthetische inhaalslag.
Het opvullen van een lip, het wegwerken van een rimpel of het transplanteren van haren. Alles voor een jeugdige en gezonde uitstraling. Groot: "Dat geeft de indruk dat mensen energieker zijn en productiever zijn, dat helpt ook op de arbeidsmarkt."
'Aardig'
Iemand die die markt afstruint op zoek naar mooie smoeltjes is Bart Maussen. Als 'headhunter' is hij op zoek naar geschikte kandidaten voor topposities bij bedrijven. Waarom een goedgelukt uiterlijk een streepje voor heeft, is vooral een gevoelskwestie. "Ze worden per definitie aardiger gevonden vanwege hun uiterlijk. Daar willen mensen wat harder voor lopen."
Met het risico dat je je uiteindelijk blindstaart op uiterlijk. Uiterlijk moet nooit leading zijn, vertrouwt Maussen het geheim van de rekruteringssmid toe. "Als je twee mensen hebt met exact dezelfde kwalificaties, dan zal je uiterlijk kunnen meewegen."
Raquel Schilder vraagt zich af waarom veel van haar generatiegenoten 'iets' aan hun gezicht en lichaam laten doen. Was het vroeger nog not done om openlijk te praten over een ingreep, anno 2021 is het geen millennial vreemd. Waar komt die hang naar schoonheid en perfectie vandaan? En levert het je iets op? Zijn mooiere mensen ook succesvolle mensen? Over de maakbaarheid van de nieuwste generatie.
Deze aflevering zie je op donderdag 27 mei om 22.10 op NPO 2. Oude afleveringen kun je terugkijken op NPO Start.