main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 20 mei 2021 — 09:48

VVD en CDA trekken stekker uit samenwerking met FVD in Brabant

De VVD en het CDA in Brabant hebben per direct de stekker uit de samenwerking met Forum voor Democratie en de Groep Rutjens, van het onlangs afgesplitste FVD-Statenlid Willem Rutjens, getrokken. Dat betekent dat Brabant voor de derde keer in twee jaar op zoek moet naar een nieuwe coalitie.

“Het afgelopen jaar heeft een groot aantal FVD-incidenten plaatsgevonden die de VVD zwaar op de maag liggen”, schrijft de VVD Brabant in een verklaring. “Het recente vertrek van weer een FVD-Statenlid is nu voor de VVD de directe aanleiding om het vertrouwen op te zeggen.” Daarmee zou gedoeld worden op het vertrek van Hans Smolders.

Ook de CDA noemt als reden “een groot aantal FVD-incidenten”, met het vertrek van FVD-statenlid Willem Rutjens als “de druppel die de emmer deed overlopen. Het was niet stabiel en het morele kompas was zoek”.

De Brabantse FVD-fractie is flink uit elkaar gevallen, zo schrijft de VVD Brabant. “Drie van de negen originele Forum voor Democratie-zetels zijn naar Groep Rutjens gegaan. Forum voor Democratie vult maar vier van hun overige zes zetels op. Voor de twee lege zetels heeft Forum voor Democratie geen mensen beschikbaar.”

‘Het is natuurlijk al een tijd lang een zooitje bij die partij’

Voormalig VVD-wethouder Frits Huffnagel snapt goed dat de VVD Brabant deze beslissing neemt. “Als je afspraken hebt gemaakt en die kan een partij niet nakomen, en het is een instabiele partij, vind ik het niet raar dat je op een gegeven moment zegt: zo gaat het niet”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

“De afspraak was eigenlijk een beetje: Den Haag is Den Haag, en Brabant is Brabant. Dus laten we hier in Brabant nu samenwerken en ons niet laten afleiden door het rumoer in Den Haag.” Maar dat was niet langer vol te houden, zegt Huffnagel. “De negen zetels van Forum voor Democratie in Brabant, daar was dus al een afsplitsing van drie. Het is natuurlijk al een tijd lang een zooitje bij die partij, maar nu weer.”

Samenwerking

Vrijdag moeten de overige partijen in de Brabantse Staten aangeven welke mogelijkheden tot samenwerking zij zien en of de VVD daarin nog een rol kan spelen. De VVD heeft twee gedeputeerden in Brabant. Dat zijn Martijn van Gruijthuijsen en Christophe van der Maat. Zij blijven beschikbaar, “ook in een eventuele (voorlopige) situatie met een politieke minderheid”, aldus de VVD.

Ook de gedeputeerden die namens het CDA plaatsnamen in dat bestuur “zijn beschikbaar om Brabant bestuurbaar te houden in een eventuele voorlopige situatie met een politieke minderheid”, schrijft de partij. De provinciale fractie beraadt zich op de volgende stappen.

Statenverkiezingen in 2019

Na de Statenverkiezingen in 2019 kreeg Brabant een coalitie van CDA, VVD, PvdA, D66 en GroenLinks. Het CDA stapte in 2019 uit die coalitie omdat de partij vond dat de boeren te veel schade leden door de stikstofcrisis. Vervolgens begonnen CDA en VVD een coalitie met Forum voor Democratie. Noord-Brabant was daarmee na Limburg de tweede provincie waar Forum in Gedeputeerde Staten kwam.

LEES OOK: Hommeles bij Forum: ‘Er was al langere tijd frictie tussen Van Haga en Baudet’

Door: Marinka Wagemans

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Vrouw uit Middelburg zakt tot haar nek in zinkgat

Een vrouw is tot haar nek weggezakt in een zinkgat. Haar echtgenoot en buurman moesten haar nek vasthouden zodat ze kon blijven ademen. Het voorval…

Lees meer

WODC: Veel meer mensen in Nederland slachtoffer van mensenhandel dan wordt gemeld

Het kennisinstituut voor het ministerie van Justitie en Veiligheid, WODC, zegt dat er drie tot vier keer zoveel meer mensenhandel plaatsvindt in Nederland dan dat…

Lees meer

Pfizer en Moderna werken aan nieuw vaccin tegen omikron-variant

De zorgen over de nieuwe coronavariant ‘omikron’ zijn dusdanig groot dat zowel Pfizer als Moderna al een nieuw vaccin aan het ontwikkelen zijn. Pfizer heeft…

Lees meer

Aantal positieve coronatest lijkt met 21.552 nieuwe gevallen niet verder te stijgen

Het aantal positieve coronatests lijkt voorlopig een plafond te hebben bereikt. Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn 21.552 nieuwe gevallen geregistreerd. Het is de veertiende dag…

Lees meer

Veel Nederlanders onderschatten uitgaven en overschatten inkomsten

Uit nieuw onderzoek blijkt dat zeker de helft van de Nederlandse huishoudens financieel kwetsbaar is. Dit betekent dat bij enige tegenslag zij hun rekeningen en…

Lees meer

De Jonge meldt veertiende persoon die in Nederland besmet is met omikron-variant

Van een veertiende persoon is vast komen te staan dat die besmet is met de nieuwe omikron-variant van het coronavirus. Het gaat ook hier om…

Lees meer

Grootste groei coronapatiënten in ziekenhuizen sinds begin januari

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is maandag met 130 toegenomen tot 2772. Dat is de grootste toename sinds 4 januari, aldus cijfers van…

Lees meer

Coronazelftesten in veel winkels en online uitverkocht: ‘Deze week worden de winkelvoorraden weer aangevuld’

De zelftesten voor het coronavirus zijn in veel winkels en online uitverkocht. Dat meldt koepelorganisatie Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD). Mensen die een zelftest willen kopen…

Lees meer