De politieke statements tijdens het ‘apolitieke’ Eurovisie Songfestival
Hoge tonen, valse noten, hysterische outfits en gekke dansjes zijn allemaal onlosmakelijk verbonden met het Eurovisie Songfestival, net als politieke statements en vriendjespolitiek. Zo ligt deelnemer Israël op dit moment onder een vergrootglas vanwege het opgelaaide conflict met de Palestijnen. “Het zou zomaar kunnen dat dit zaterdag tijdens de puntentelling een rol gaat spelen”, zegt diplomatiedeskundige Robert van de Roer in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Hamas, een van de actoren in het conflict tussen Israël en de Palestijnen, zou rekening houden met een wapenstilstand in de komende dagen. “Als dit conflict afvlakt de komende etmalen tot aan zaterdag, zou je kunnen hopen dat het niet zaterdag tot een demonstratie van pro- of anti-Israël leidt”, zegt Van de Roer. “Maar het is niet uit te sluiten dat de deelnemers nog een statement maken.”
‘Publiek bleek veel politiek incorrecter’
Door de vakjury is er “een schisma” in de beoordeling van de liedjes, zegt Van de Roer. “Mijn inschatting is dat die vakjury minder politiek georiënteerd is en meer professioneel naar een liedje kijkt. Maar het publiek kan wel degelijk persoonlijke voorkeuren laten meetellen, en dan is de actualiteit op de grond altijd een factor.”
Huffnagel benadrukt dat er al gespeculeerd wordt over vriendjespolitiek sinds de allereerste editie van het Songfestival, ook toen liedjes nog enkel door een jury beoordeeld werden. “Zo werd er gezegd dat Cyprus de punten aan Griekenland zou geven en andersom”, zegt hij. “Maar daarna kwam het publiek erbij, en het publiek bleek veel politiek incorrecter dan de jury. Zij letten helemaal niet op of het een goed of slecht nummer is.”
Palestijnse vlag
De deelname van Israël aan het songfestival ligt altijd gevoelig. Toen het circus in 2019 in Tel Aviv neerstreek maakte de IJslandse inzending een duidelijk politiek statement door de Palestijnse vlag in de lucht te houden toen zij in beeld kwamen tijdens de puntentelling.
Daar was het Eurovisie Songfestival, dat al jaren benadrukt apolitiek te zijn, absoluut niet blij mee. Politieke statements zijn eigenlijk verboden. “De European Broadcast Union (EBU), die jaarlijks het Eurovisie overkoepelend organiseert, wil dat niet”, zegt songfestivalkenner Frits Huffnagel. “Het Eurovisie Songfestival is bedacht om landen samen te brengen en te verbroederen.”
Maar dat lukt niet altijd. Toen in 1978 duidelijk werd dat Israël het songfestival zou gaan winnen, ging het beeld in Jordanië op zwart en riepen zij België tot winnaar uit. “Dus iedereen in Jordanië dacht dat België had gewonnen”, zegt Huffnagel. Om die reden zijn de deelnemende landen verplicht om het Songfestival van A tot Z uit te zenden, zegt hij. “Jordanië deed niet mee, dus de EU kan dat land er dan niet aan houden.”
Rusland
Ook de spanningen tussen Rusland en Oekraïne wisten de afgelopen jaren vaak het podium te bereiken. Zo ook in 2007, toen de inzending van Oekraïne iets zong dat klonk als “Russia, goodbye”. Vjerka Serdjoetsjka, de leadzanger van deze band, heeft na deelname overigens een zetel gekregen in het parlement van Oekraïne, zo vertelt Huffnagel.
En in 2016, twee jaar na de annexatie van de Krim, won Oekraïne met het nummer 1944 van Jamala. Het lied is een persoonlijk relaas over haar oma, die in de Tweede Wereldoorlog samen met 400.000 andere Krim-Tataren werd gedeporteerd van de Krim door de Sovjets.
‘We don’t wanna Put in’
Toen Rusland het evenement zelf in 2009 organiseerde was er opnieuw ophef. Dit keer over de uitzending van Georgië, dat een jaar daarvoor een korte oorlog had uitgevochten met de Russen. De Georgische inzending refereerde daaraan in de songtekst met de zin ‘We don’t wanna Put in‘ – die verwijst naar de Russische president Poetin. Het Eurovisie Songfestival wees het nummer af, en de Georgiërs besloten niet mee te doen in Moskou.
De organisatie keurde dit jaar de inzending van de Wit-Russische staatsomroep af omdat die te politiek zou zijn. Ook het vervangende lied voldeed niet. Wit-Rusland mag dit jaar niet meedoen aan het Eurovisie Songfestival.
LEES OOK: IJslandse band Daði og Gagnamagnið niet op podium Songfestival na positieve coronatest
Door: Redactie
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
Terugluisteren: D66-leider Rob Jetten bij Rick Nieman
Ook te gast is voormalig MIVD-baas Pieter Cobelens over sabotage-activiteiten door de Russen en Chinezen. Rechtbankverslaggever Saskia Belleman van De Telegraaf schuift aan over geweld tegen vrouwen en journalist Rudi Vranckx neemt afscheid als oorlogsverslaggever bij de VRT en vertelt over zijn boek ‘Mijn Kleine Oorlog’.
Klik hier en luister deze uitzending nu terug!
De hoge buitenlandvertegenwoordiger van de EU Josep Borrell heeft in de Libanese hoofdstad Beiroet opgeroepen tot een “onmiddellijk staakt-het-vuren” in de oorlog tussen Israël en…
Lees meerDe waarde van de bitcoin is dit weekend tot nu toe onder de grens van 100.000 dollar gebleven. ’s Werelds bekendste en meest verhandelde cryptomunt…
Lees meerDeze zondag is officieel de warmste 24 november ooit in Nederland gemeten. Bij weerstation De Bilt werd rond het middaguur 14,7 graden gemeten, meldt Weeronline….
Lees meerKlimaatminister Sophie Hermans is blij dat de klimaattop in Bakoe tot “goede afspraken” heeft geleid. De 300 miljard dollar aan klimaatfinanciering van rijke naar arme…
Lees meerFemicide wordt in Nederland nog altijd niet serieus genoeg genomen. Dat zegt rechtbankverslaggever van De Telegraaf Saskia Belleman. Ze luidt de noodklok. “Iedere week weer…
Lees meerD66-leider Rob Jetten uit scherpe kritiek op het kabinet. “Van al die grote beloftes van de coalitie is nog helemaal niets terechtgekomen”, zegt Jetten in…
Lees meerMicrodosing, het toedienen van kleine hoeveelheden drugs, wordt steeds populairder onder millennials. Desondanks kleeft er ook een taboe op het gebruik van psychedelica, ofwel natuurlijke…
Lees meerEurocommissaris Wopke Hoekstra denkt dat de klimaattop in Bakoe herinnerd zal worden als “een nieuw begin voor klimaatfinanciering”. De klimaatcommissaris noemt het “echt uitzonderlijk” dat…
Lees meerDe inzet van noodnachtopvang om het asielzoekerscentrum in Ter Apel te ontlasten, zorgt voor extra hoge kosten. Dat zegt Paula Lambeck, regiomanager van het Centraal…
Lees meerWeeronline verwacht dat de komende winter zacht en met een normale hoeveelheid regen verloopt. Dat baseert het weerbureau op seizoensmodellen. “Het ziet ernaar uit dat…
Lees meerGeweld tegen vrouwen is aan de orde van de dag in ons land. Vaak is de eigen partner of ex-partner hoofdschuldige aan het geweld. Koploper…
Lees meerZaterdag, op het partijcongres van Nieuw Sociaal Contract (NSC), maakte Pieter Omtzigt na lange tijd weer zijn opwachting. Ondanks dat zijn partij in onrustig vaarwater…
Lees meerDoor de snel gestegen cacaoprijs beleeft de traditionele kruidnoot een opleving. De versies met chocolade hadden eerdere jaren nog de overhand in de verkopen van…
Lees meerDe verkiezingswinst van een jaar geleden en de daaropvolgende kabinetsdeelname van NSC hebben “veel spankracht” gevraagd van de nog jonge partij. Dat gaf partijleider Pieter…
Lees meerZaterdag zijn opnieuw enkele pakketten met daarin mogelijk drugs aangespoeld bij het zuidelijk havenhoofd bij Scheveningen, meldt de politie. Vrijdag werd, na een getuigenmelding, al…
Lees meer