Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Vakbond CNV: miljoenen werknemers ontvangen dit jaar geen vakantiegeld

Redactie

Bijna een op de vijf werkenden krijgt dit jaar geen vakantiegeld, omdat het bedrijf waar ze werken financieel is verzwakt door de coronapandemie. Dat is een ruime verdubbeling ten opzichte van het voorgaande jaar.

Vakbond CNV liet Maurice de Hond een onderzoek doen onder 3500 werknemers. Van hen geeft 19 procent aan dit jaar geen vakantiegeld te ontvangen. "Schokkende cijfers", vindt CNV-voorzitter Piet Fortuin. "Het betekent dat 1,7 miljoen werkenden geen vakantiegeld krijgen. Terwijl vakantiegeld een recht is. Het kan niet zomaar worden ingehouden door de werkgever."

'Vakantiegeld voor velen niet zomaar een leuk extraatje'

Met name werkenden in sectoren die te lijden hebben onder de coronacrisis krijgen minder vaak vakantiegeld uitgekeerd. Uitschieter is de evenementensector: daar krijgt 70 procent geen vakantiegeld. Ook in de horeca- en toerismesector, ICT en detailhandel krijgt men vaak geen vakantiegeld, zegt de bond.

Fortuin benadrukt dat vakantiegeld voor veel mensen "niet zomaar een leuk extraatje" is. "Veel gezinnen gebruiken het om de grote rekeningen te betalen, of schulden af te lossen."

'Ga niet zomaar akkoord met inleveren van vakantiegeld'

CNV heeft begrip voor het feit dat veel ondernemers in zwaar weer verkeren, zo zegt Fortuin. "Tegelijkertijd is de steun die veel ondernemers krijgen vanuit de overheid royaal. Die is juist bedoeld voor het doorbetalen van de salarissen, waar het vakantiegeld onderdeel van is." Ruim één op de drie ondervraagden heeft begrip voor ondernemers die geen vakantiegeld uitkeren, tegenover 48 procent die dat niet heeft. Een kwart is bereid om een deel van het vakantiegeld in te leveren als dat nodig is.

CNV roept werkenden op om niet zomaar akkoord te gaan met het inleveren van vakantiegeld. "Vakantiegeld inleveren betekent uiteindelijk ook minder WW bij ontslag. In de sectoren waar men geen vakantiegeld krijgt, dreigen juist veel mensen ontslagen te worden. Tot twee jaar na je ontslag kan dit je fors minder inkomsten opleveren. Ga dus niet zomaar akkoord met dit loonoffer. Maar check of je werkgever het vakantiegeld later kan uitkeren of in termijnen kan uitbetalen."

LEES OOK: CBS: Voor het eerst sinds begin coronacrisis weer stijging investeringen

Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau