Bedreigingen tot en met Turkije na column Aylin Bilic: ‘Ik vind het best wel heftig worden’
Nederlanders met een Turkse achtergrond die kritisch zijn op Turkije zouden goede bescherming moeten krijgen. Het Openbaar Ministerie, de Raad van Cultuur en het Commissariaat voor de Media zouden "in de voorste linie moeten staan" als het hierom gaat, stelt Human-hoofdredacteur Marc Josten naar aanleiding van een column van Aylin Bilic. Daarin vertelt zij dat zij bedreigd en geïntimideerd wordt omdat ze af en toe kritisch is op Turkije en dat ze overweegt om aan zelfcensuur te doen.
"Ik vind dat enorm ernstig", aldus Josten in Spraakmakers op NPO Radio 1. "Ik ben enorm voor maximale vrijheid van meningsuiting, maximale diversiteit en pluriformiteit maar ergens bereik je grenzen. Die grens bereik je als mensen de grenzen van meningsuiting, van diversiteit en inclusiviteit van binnenuit bedreigen en dat gebeurt hier. Dat grijpt mij naar de keel."
'Het is een hele zorgwekkende zaak'
Aylin Bilic vertelt in Goedemorgen Nederland dat op het moment dat ze kritisch is over vraagstukken als integratie of de Armeense kwestie hier op Turkse forums heftig over wordt gepraat. "Daardoor ontvang je tot en met Turkije berichten van mensen. Het is best wel een onrustige boel. Die berichten kwamen vorige week weer na een of andere interpretatie op mijn stuk dat helemaal niet overeenkomt wat ik gezegd heb. Denk aan dreigementen en dingen over mijn kind. Ik vind het best wel heftig worden."
Zelf denkt de NRC-columnist dat veel problemen waar het nu over gaat binnen twee generaties wel opgelost zijn. "Een groot aantal mensen doen in de luwte hun ding en komen echt wel goed terecht. Maar het is een hele zorgwekkende zaak. Dat vind ik ook van de demonstraties in de grote steden van Europa. Dat grote afzetten verloopt op een vrij agressieve manier en politici zouden daar een veel belangrijkere rol in moeten spelen naar mijn idee."
'Puur op mijn voornaam slaan mensen aan'
Volgens Bilic wordt hier wel veel over gesproken. "Ik was iemand die in de luwte leefde en ik heb bij werkgevers gewerkt waarbij mijn afkomst er totaal niet toe deed. Dat is over het algemeen ook zo in de Nederlandse samenleving. Maar puur op mijn voornaam slaan mensen van zeventien, achttien, negentien en ook mensen van de eerste generatie aan omdat ze vinden dat je sommige uitspraken niet mag doen omdat je ouders elders geboren zijn."
En dat is best een rare zaak dat wij onszelf zo hard geïdentificeerd willen zien in de samenleving als groep, stelt de columnist. "Ik zou dan een spreekbuis zijn terwijl wij allemaal individuen zijn met verschillende opvattingen. En als mijn opvatting niet overeenkomt met mensen die Denk stemmen, dan maakt het mij niet een slecht persoon. Dat mag je vinden maar dat is dan de grens dat je dat vindt en niet dat je er volgens op in gaat hakken en zelfs een publicatie doet waarbij je ministeries in Turkije en Turkstalige publicaties gaat taggen waardoor allemaal mensen uit Centraal-Anatolië op je afkomen. Ik vind dat echt een beetje te ver gaan."
LEES OOK: Lale Gül stopt met schrijven over islam na bedreigingen