Het geweld tussen Israël en de Palestijnen is opgelaaid na het besluit van Israël om zestig Palestijnse gezinnen uit hun huizen in Oost-Jeruzalem te zetten. Deze mensen moeten plaats maken voor Joodse kolonisten. De Palestijnse protesten tegen dit besluit hebben geleid tot een groot conflict waarbij Israël en de Palestijnse militante beweging Hamas raketaanvallen uitwisselen.

LEES OOK: Onrust tussen Israël en Palestijnse gebieden escaleert, beschietingen gaan door

“Het is een soort phantomconflict”, zegt directeur politieke zaken van denktank HCSS Han ten Broeke. “In de Tweede Kamer wordt soms harder gesproken over het conflict dan ter plekke. Dat lijkt misschien heel gek, maar in werkelijkheid is het zo Palestijnen en Israëliërs op veiligheidsgebied heel goed kunnen samenwerken, op momenten dat er niet dit soort forse ongeregeldheden plaatsvinden.” Dat is een realiteit die soms aan Nederland en Europa voorbij lijkt te gaan, zegt het voormalig Kamerlid.

“Ze weten daar heel goed dat ze uiteindelijk weer op dat kleine stukje grond samen moet leven”, legt Ten Broeke uit. “Dat gaat heel moeizaam en daar moeten ze een oplossing voor vinden.”

LEES OOK: Grondoffensief Israël in Gazastrook steeds dichterbij: ‘Israël wil niet praten’