main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 11 mei 2021 — 10:29

Onrust tussen Israël en Palestijnse gebieden escaleert, beschietingen gaan door

De onrust tussen Israël en de Palestijnse gebieden is vannacht geëscaleerd. Israël heeft dinsdag nieuwe luchtaanvallen uitgevoerd, als vergelding voor de raketaanval van Palestijnse militanten op Jeruzalem een dag eerder. “Er hoeft maar één raket echt op een akelig gevoelige plek in Jeruzalem neer te komen, of in het dichtbevolkte Tel Aviv, en de zaak zal verder escaleren, zo niet exploderen”, zegt oud-minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal in Goedemorgen Nederland.

“De grote vraag is of de raketten vandaag ook deze dag op komen”, zegt ook Israël-correspondent Ralph Dekkers, die op dit moment in Tel Aviv verblijft. “Besluit Hamas Tel Aviv en omstreken aan te vallen, kunnen we eventueel een echte oorlog verwachten.”

‘Hamas valt Jeruzalem zelden aan’

De militante beweging Hamas heeft sinds gisteravond vanuit de Gazastrook meer dan 200 raketten op Israël afgevuurd. Een deel ging richting de Israëlische badplaats Ashkelon, iets ten noorden van de Gazastrook, maar ook Jeruzalem was doelwit. Volgens Israël is 90 procent van de raketten onderschept.

Israël sloeg hard terug en zou zo’n 130 doelen in de Gazastrook bestookt hebben. Daarbij zijn 15 leden van Hamas en de Islamitische Jihad omgekomen, aldus Israël. Volgens de Palestijnen is het dodental opgelopen tot 24, onder wie 9 kinderen.

Het conflict begon vorige week toen Palestijnen protesteerden tegen de uitzetting van zestig Palestijnse gezinnen in Oost-Jeruzalem. Israël wil de families uit hun huis zetten omdat het gebied eerder toebehoorde aan Joden. Dit mondde uit tot gewelddadige demonstraties in Jeruzalem en delen van de Westelijke Jordaanoever tussen Palestijnse demonstranten en de Israëlische politie. Bij deze confrontaties op de Tempelberg en bij de Al-Aqsamoskee raakten vele honderden Palestijnen gewond. Ook tientallen Israëlische agenten raakten gewond.

Hamas valt Jeruzalem zelden aan, legt Dekkers uit. Dat gebeurde voor het laatst in 2014. “Er wonen natuurlijk veel Arabieren, en de Al-Aqsamoskee is daar”, zegt hij. Deze moskee is een van de heiligste plaatsen in de islam. “De Palestijnen begonnen te juichen toen die raketten neerkwamen. Er waren de afgelopen dagen bijna duizend gewonden gevallen in en rond de Al-Aqsamoskee, dus zij hadden het idee dat ze eindelijk geholpen werden door Hamas. Maar dat betekent mogelijk wel een nieuwe oorlog.”

Woede over uitstel verkiezingen

“Het escaleert omdat het niet mis is dat er zes raketten op Jeruzalem zijn afgevuurd. Daarachter zit dat Netanyahu aan de Israëlische kant vecht voor zijn politieke leven”, zegt oud-minister Rosenthal, die doelt op de rechtszaak die tegen de premier van Israël loopt. Daarin wordt Netanyahu onder meer beschuldigd van corruptie.

“En bij de Palestijnen is er een enorme woede over het uitstel van de verkiezingen”, zegt Rosenthal. Volgens president Abbas zijn deze uitgesteld omdat Israël niet toestaat dat Palestijnen in Oost-Jeruzalem mogen stemmen. “Die frustratie zie je ook bij de jongeren, en dat is ook vooral aan de kant van Hamas. Ik sluit niet uit dat Hamas met de raketten richting Jeruzalem een signaal wil geven aan Abbas, zo van: ‘wij hebben het voor het zeggen, en niet jij daar in Ramallah’.”

Het Israëlische leger en de Hamas-beweging zeggen beide voorlopig door te gaan met de beschietingen. Israël zou zich inmiddels klaarmaken voor een grondoffensief. “Israël heeft extra troepen richting de Gazastrook gestuurd”, zegt Dekkers. “Dat wil niet zeggen dat er de komende dagen al een grondoffensief verwacht wordt. Dat gaat zeker nog wel enige tijd duren, mocht het daartoe komen.”

De komende dagen worden zeer onzeker, zegt Dekkers. “Gaat het verder naar een echte oorlog, of weten ze nog net op tijd te stoppen met een echte escalatie?”

LEES OOK: Israëlische jongeren krijgen een shotje na coronavaccinatie

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast Het Misdaadbureau: Wat zit er in het mysterieuze koffertje van de beveiliging?

De bedreigde prinses Amalia bezoekt samen met haar zusjes en ouders de Drentse stad Emmen op Koningsdag. Wat komt er kijken bij deze ongekende veiligheidsoperatie? En wat zit er in de mysterieuze, zwarte koffertjes van de beveiliging?

Presentator Maaike Timmerman neemt het in deze korte, extra aflevering door met onderzoeksjournalist Noa van Oostrom en koningshuisdeskundig en historicus Coks Donders.

Luister hier!

Koningsdagspecial vanuit Verhalenhuis Belvédère

Fidan Ekiz en Wieger Hemmer ontvangen de volgende gasten in Verhalenhuis Belvédère in Rotterdam:

Zaterdag 17.00 uur
Wat zit er in de zwarte koffers van de ‘veiligheidsmannetjes’ op Koningsdag?

Koning Willem-Alexander blaast op Koningsdag 57 kaarsjes uit. Het feestje viert hij dit jaar met zijn familie in Emmen. Maar daar wordt hij steevast vergezeld…

Lees meer

Vrouw zet eigen stalking in scène: OM eist 1,5 jaar cel

Het Openbaar Ministerie eiste vrijdag in de rechtbank van Utrecht een celstraf van achttien maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk, tegen Sanne S. De 34-jarige vrouw…

Lees meer

Guatemalaan hoopt doodgebloed Frans dorp met café nieuw leven in te blazen: ‘Dorpen hebben geen sociaal leven meer’

Diep in het Franse platteland ligt het plaatsje Luzy, een dorp dat op sterven na dood was. Ondanks dat mensen die op zoek zijn naar…

Lees meer

Open brief 329 burgemeesters tegen antisemitisme

Bijna alle burgemeesters in Nederland spreken zich in een open brief uit tegen opkomend antisemitisme. De gemeente Amsterdam komt vrijdag naar buiten met de brief,…

Lees meer

Erdoğan geeft zich niet zomaar gewonnen tijdens bezoek Rutte, waarschuwt oud-minister: ‘Je weet nooit of hij een truc uithaalt’

Oud-minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot denkt dat de Turkse president Recep Erdoğan de benoeming van demissionair premier Mark Rutte tot secretaris-generaal van de NAVO…

Lees meer

Lokaal kans op stevige bui met onweer en hagel tijdens Koningsdag

Tijdens Koningsdag is er in de middag lokaal kans op een stevige bui met hagel, onweer en veel regen in korte tijd. Daarvoor waarschuwt Weeronline…

Lees meer

Zonnebrillen zijn het nieuwe goud voor criminelen: ‘Opticiens worden overvallen met uzi’s’

De populariteit van peperdure zonnebrillen neemt in rap tempo toe en daar springen criminelen maar al te graag op in. Steeds vaker zijn opticiens slachtoffer…

Lees meer