main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 11 mei 2021 — 13:01

Steeds meer jongeren leren Chinees: ‘Ook op havo neemt belangstelling toe’

Steeds meer leerlingen op de middelbare school doen examen in het vak Chinees. Dit jaar leggen 264 leerlingen het eindexamen af. Vorig jaar waren dat er nog 232. Dat meldt Nuffic, de Nederlandse organisatie voor internationalisering van onderwijs en beheerder van het scholennetwerk Chinees.

Negen jaar geleden werd het eindexamen voor het eerst afgenomen, toen deden twintig leerlingen mee. “Het vak Chinees helpt een brug te slaan tussen China en ons land. Leerlingen leren niet alleen de taal, maar ook over de cultuur en literatuur van het land. Dat is waardevolle bagage voor leerlingen met een ambitie om in hun werk of studie zich op China te richten”, zegt Michiel Dijkman van Nuffic.

Tien jaar geleden startte de eerste pilot, waardoor Chinees als vak gegeven kon worden op de middelbare school. Het vak maakte volgens Nuffic de afgelopen tien jaar een gestage groei door. De komende jaren zal het aantal leerlingen waarschijnlijk blijven toenemen. “Het afgelopen schooljaar stroomden er ruim 700 leerlingen in het eerste jaar in. Dat zijn vooral vwo-leerlingen, maar ook op de havo neemt de belangstelling onder leerlingen toe”, zegt Dijkman.

Jongeren willen zich onderscheiden

“Ik had eigenlijk sinds in klein was al superveel interesse in China en de Aziatische cultuur. Ik vond het jammer dat alle middelbare scholen alleen talen als Duits of Spaans aanboden”, zegt leerling Chinees Coen van Overdam in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Toen zag ik dat deze school ook Chinees aanbood. Ik ben nu ook van plan om Chinees te gaan studeren.”

“Het ding met China is: het is zo’n groot land en heeft invloed op werkelijk alle vlakken van de samenleving. Ik vind het gaaf om dat te onderzoeken”, aldus de leerling.

Volgens docent Chinees Jessica Paardekooper zien jongeren Chinees als een mogelijkheid om zich te onderscheiden. “Tegenwoordig willen leerlingen hun cv heel erg opprikken, dus zijn ze bezig met de vraag: wat maakt mij bijzonder? Chinees is een vak wat niet overal wordt gegeven, dus dat zien ze als een hele goede aanvulling.”

Interesse stagneert

Maar ook zijn er signalen dat onder scholen de interesse stagneert, omdat het aanbieden van Chinees niet zomaar te vergelijken is met het aanbieden van andere vakken. “Het vereist een extra inspanning van de school. Als we waarde hechten aan deze culturele brug, dan moeten we scholen en leerlingen blijven faciliteren”, aldus Dijkman.

Het vak wordt sinds de invoering afgenomen door middel van schoolexamens – er is geen centraal schriftelijk examen. De laatste schoolexamens zijn afgenomen in de periode voor de centraal schriftelijke examens.

LEES OOK: Nederlandse jongeren bungelen onderaan wat betreft leesvaardigheid

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Kernenergie kan een belangrijke rol gaan spelen in onze behoefte naar nieuwe, schonere energie in verband met het klimaatprobleem. Jarenlang was deze vorm van energieopwekking uit den boze, maar de nieuwe generatie staat er, anders dan hun ouders, open voor. Sterker nog: steeds meer millennials omarmen kernenergie.

Is het bouwen van nieuwe centrales haalbaar? De kosten lopen in de tientallen miljarden. Raquel Schilder zoekt het uit.

Donderdag 22.10
KNMI: Zeespiegel stijgt 1 tot 2 meter voor Nederlandse kust

Het KNMI heeft zijn voorspellingen naar boven bijgesteld wat betreft de zeespiegelstijging. Het instituut gaat ervanuit dat de zeespiegel voor de Nederlandse kust eind deze…

Lees meer

Poolse man niet met opzet voor de tram geduwd volgens advocaat verdachte

Het is nog steeds onduidelijk of de Poolse man vorige week met opzet voor de tram werd geduwd of niet. De advocaat van een van…

Lees meer

RIVM: 5331 positieve coronatests

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 5331 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 1003 minder dan gisteren. Gemiddeld stijgt het aantal positieve…

Lees meer

Kabinet beraadt zich op aanvullende coronamaatregelen, vraagt eerder advies OMT

Het kabinet beraadt zich op aanvullende maatregelen om de oplaaiende uitbraak van het coronavirus een halt toe te roepen. Het Outbreak Management Team (OMT) is…

Lees meer

Robert Alblas gaat WNL verlaten

WNL directeur Robert Alblas gaat per 1 februari de publieke omroep verlaten. Hij was een van de grondleggers van WNL. Hij heeft 12 jaar bij…

Lees meer