Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Steeds meer jongeren leren Chinees: ‘Ook op havo neemt belangstelling toe’

Peter Visser

Steeds meer leerlingen op de middelbare school doen examen in het vak Chinees. Dit jaar leggen 264 leerlingen het eindexamen af. Vorig jaar waren dat er nog 232. Dat meldt Nuffic, de Nederlandse organisatie voor internationalisering van onderwijs en beheerder van het scholennetwerk Chinees.

Negen jaar geleden werd het eindexamen voor het eerst afgenomen, toen deden twintig leerlingen mee. "Het vak Chinees helpt een brug te slaan tussen China en ons land. Leerlingen leren niet alleen de taal, maar ook over de cultuur en literatuur van het land. Dat is waardevolle bagage voor leerlingen met een ambitie om in hun werk of studie zich op China te richten", zegt Michiel Dijkman van Nuffic.

Tien jaar geleden startte de eerste pilot, waardoor Chinees als vak gegeven kon worden op de middelbare school. Het vak maakte volgens Nuffic de afgelopen tien jaar een gestage groei door. De komende jaren zal het aantal leerlingen waarschijnlijk blijven toenemen. "Het afgelopen schooljaar stroomden er ruim 700 leerlingen in het eerste jaar in. Dat zijn vooral vwo-leerlingen, maar ook op de havo neemt de belangstelling onder leerlingen toe", zegt Dijkman.

Jongeren willen zich onderscheiden

"Ik had eigenlijk sinds in klein was al superveel interesse in China en de Aziatische cultuur. Ik vond het jammer dat alle middelbare scholen alleen talen als Duits of Spaans aanboden", zegt leerling Chinees Coen van Overdam in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Toen zag ik dat deze school ook Chinees aanbood. Ik ben nu ook van plan om Chinees te gaan studeren."

"Het ding met China is: het is zo'n groot land en heeft invloed op werkelijk alle vlakken van de samenleving. Ik vind het gaaf om dat te onderzoeken", aldus de leerling.

Volgens docent Chinees Jessica Paardekooper zien jongeren Chinees als een mogelijkheid om zich te onderscheiden. "Tegenwoordig willen leerlingen hun cv heel erg opprikken, dus zijn ze bezig met de vraag: wat maakt mij bijzonder? Chinees is een vak wat niet overal wordt gegeven, dus dat zien ze als een hele goede aanvulling."

Interesse stagneert

Maar ook zijn er signalen dat onder scholen de interesse stagneert, omdat het aanbieden van Chinees niet zomaar te vergelijken is met het aanbieden van andere vakken. "Het vereist een extra inspanning van de school. Als we waarde hechten aan deze culturele brug, dan moeten we scholen en leerlingen blijven faciliteren", aldus Dijkman.

Het vak wordt sinds de invoering afgenomen door middel van schoolexamens - er is geen centraal schriftelijk examen. De laatste schoolexamens zijn afgenomen in de periode voor de centraal schriftelijke examens.

LEES OOK: Nederlandse jongeren bungelen onderaan wat betreft leesvaardigheid


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
'Ik ken helemaal geen vooroordelen'
1:25

'Ik ken helemaal geen vooroordelen'

Team Bruh of Team Bro?
1:15

Team Bruh of Team Bro?

'Heel leuk om de stem van de NS te zijn'
1:28

'Heel leuk om de stem van de NS te zijn'

Fidan Ekiz wil actie tegen vrouwenbesnijdenis: 'Oorverdovend stil'
1:37

Fidan Ekiz wil actie tegen vrouwenbesnijdenis: 'Oorverdovend stil'

'Rusland investeert 35 procent in de defensie-industrie'
1:46

'Rusland investeert 35 procent in de defensie-industrie'

'De voordelen voor sekswerkers in loondienst zijn gigantisch'
1:28

'De voordelen voor sekswerkers in loondienst zijn gigantisch'

Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau