main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 11 mei 2021 — 10:29

Onrust tussen Israël en Palestijnse gebieden escaleert, beschietingen gaan door

De onrust tussen Israël en de Palestijnse gebieden is vannacht geëscaleerd. Israël heeft dinsdag nieuwe luchtaanvallen uitgevoerd, als vergelding voor de raketaanval van Palestijnse militanten op Jeruzalem een dag eerder. “Er hoeft maar één raket echt op een akelig gevoelige plek in Jeruzalem neer te komen, of in het dichtbevolkte Tel Aviv, en de zaak zal verder escaleren, zo niet exploderen”, zegt oud-minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal in Goedemorgen Nederland.

“De grote vraag is of de raketten vandaag ook deze dag op komen”, zegt ook Israël-correspondent Ralph Dekkers, die op dit moment in Tel Aviv verblijft. “Besluit Hamas Tel Aviv en omstreken aan te vallen, kunnen we eventueel een echte oorlog verwachten.”

‘Hamas valt Jeruzalem zelden aan’

De militante beweging Hamas heeft sinds gisteravond vanuit de Gazastrook meer dan 200 raketten op Israël afgevuurd. Een deel ging richting de Israëlische badplaats Ashkelon, iets ten noorden van de Gazastrook, maar ook Jeruzalem was doelwit. Volgens Israël is 90 procent van de raketten onderschept.

Israël sloeg hard terug en zou zo’n 130 doelen in de Gazastrook bestookt hebben. Daarbij zijn 15 leden van Hamas en de Islamitische Jihad omgekomen, aldus Israël. Volgens de Palestijnen is het dodental opgelopen tot 24, onder wie 9 kinderen.

Het conflict begon vorige week toen Palestijnen protesteerden tegen de uitzetting van zestig Palestijnse gezinnen in Oost-Jeruzalem. Israël wil de families uit hun huis zetten omdat het gebied eerder toebehoorde aan Joden. Dit mondde uit tot gewelddadige demonstraties in Jeruzalem en delen van de Westelijke Jordaanoever tussen Palestijnse demonstranten en de Israëlische politie. Bij deze confrontaties op de Tempelberg en bij de Al-Aqsamoskee raakten vele honderden Palestijnen gewond. Ook tientallen Israëlische agenten raakten gewond.

Hamas valt Jeruzalem zelden aan, legt Dekkers uit. Dat gebeurde voor het laatst in 2014. “Er wonen natuurlijk veel Arabieren, en de Al-Aqsamoskee is daar”, zegt hij. Deze moskee is een van de heiligste plaatsen in de islam. “De Palestijnen begonnen te juichen toen die raketten neerkwamen. Er waren de afgelopen dagen bijna duizend gewonden gevallen in en rond de Al-Aqsamoskee, dus zij hadden het idee dat ze eindelijk geholpen werden door Hamas. Maar dat betekent mogelijk wel een nieuwe oorlog.”

Woede over uitstel verkiezingen

“Het escaleert omdat het niet mis is dat er zes raketten op Jeruzalem zijn afgevuurd. Daarachter zit dat Netanyahu aan de Israëlische kant vecht voor zijn politieke leven”, zegt oud-minister Rosenthal, die doelt op de rechtszaak die tegen de premier van Israël loopt. Daarin wordt Netanyahu onder meer beschuldigd van corruptie.

“En bij de Palestijnen is er een enorme woede over het uitstel van de verkiezingen”, zegt Rosenthal. Volgens president Abbas zijn deze uitgesteld omdat Israël niet toestaat dat Palestijnen in Oost-Jeruzalem mogen stemmen. “Die frustratie zie je ook bij de jongeren, en dat is ook vooral aan de kant van Hamas. Ik sluit niet uit dat Hamas met de raketten richting Jeruzalem een signaal wil geven aan Abbas, zo van: ‘wij hebben het voor het zeggen, en niet jij daar in Ramallah’.”

Het Israëlische leger en de Hamas-beweging zeggen beide voorlopig door te gaan met de beschietingen. Israël zou zich inmiddels klaarmaken voor een grondoffensief. “Israël heeft extra troepen richting de Gazastrook gestuurd”, zegt Dekkers. “Dat wil niet zeggen dat er de komende dagen al een grondoffensief verwacht wordt. Dat gaat zeker nog wel enige tijd duren, mocht het daartoe komen.”

De komende dagen worden zeer onzeker, zegt Dekkers. “Gaat het verder naar een echte oorlog, of weten ze nog net op tijd te stoppen met een echte escalatie?”

LEES OOK: Israëlische jongeren krijgen een shotje na coronavaccinatie

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nieuw bij WNL: Op de Barricade

In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.

Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.

Terugluisteren: D66-leider Rob Jetten bij Rick Nieman

Ook te gast is voormalig MIVD-baas Pieter Cobelens over sabotage-activiteiten door de Russen en Chinezen. Rechtbankverslaggever Saskia Belleman van De Telegraaf schuift aan over geweld tegen vrouwen en journalist Rudi Vranckx neemt afscheid als oorlogsverslaggever bij de VRT en vertelt over zijn boek ‘Mijn Kleine Oorlog’.

Klik hier en luister deze uitzending nu terug!

Aantal faillissementen in detailhandel flink gestegen: ‘Winkelstraten lijden aan Long COVID’

Van Bristol tot Big Bazaar. Van Game Mania tot Blokker. Het aantal faillissementen in de detailhandel is in het derde kwartaal bijna met de helft…

Lees meer

Borrell in Libanon: er moet onmiddellijk staakt-het-vuren komen

De hoge buitenlandvertegenwoordiger van de EU Josep Borrell heeft in de Libanese hoofdstad Beiroet opgeroepen tot een “onmiddellijk staakt-het-vuren” in de oorlog tussen Israël en…

Lees meer

Bitcoin blijft onder grens van 100.000 dollar

De waarde van de bitcoin is dit weekend tot nu toe onder de grens van 100.000 dollar gebleven. ’s Werelds bekendste en meest verhandelde cryptomunt…

Lees meer

Warmste 24 november in Nederland sinds begin metingen

Deze zondag is officieel de warmste 24 november ooit in Nederland gemeten. Bij weerstation De Bilt werd rond het middaguur 14,7 graden gemeten, meldt Weeronline….

Lees meer

Hermans noemt afspraken klimaattop ‘ambitieus en haalbaar’

Klimaatminister Sophie Hermans is blij dat de klimaattop in Bakoe tot “goede afspraken” heeft geleid. De 300 miljard dollar aan klimaatfinanciering van rijke naar arme…

Lees meer

We nemen femicide nog altijd niet serieus: ‘Iedere week kom ik zaken tegen van vrouwen die zijn vermoord’

Femicide wordt in Nederland nog altijd niet serieus genoeg genomen. Dat zegt rechtbankverslaggever van De Telegraaf Saskia Belleman. Ze luidt de noodklok. “Iedere week weer…

Lees meer

Rob Jetten (D66) roept coalitie op: ‘Ga aan de slag’

D66-leider Rob Jetten uit scherpe kritiek op het kabinet. “Van al die grote beloftes van de coalitie is nog helemaal niets terechtgekomen”, zegt Jetten in…

Lees meer

Microdosing steeds populairder, maar heeft ook een keerzijde: ‘Er zijn lichamelijke en geestelijke risico’s’

Microdosing, het toedienen van kleine hoeveelheden drugs, wordt steeds populairder onder millennials. Desondanks kleeft er ook een taboe op het gebruik van psychedelica, ofwel natuurlijke…

Lees meer

Wopke Hoekstra ziet ‘nieuw begin voor klimaatfinanciering’

Eurocommissaris Wopke Hoekstra denkt dat de klimaattop in Bakoe herinnerd zal worden als “een nieuw begin voor klimaatfinanciering”. De klimaatcommissaris noemt het “echt uitzonderlijk” dat…

Lees meer

Kosten voor noodnachtopvang asielzoekers lopen in de miljoenen

De inzet van noodnachtopvang om het asielzoekerscentrum in Ter Apel te ontlasten, zorgt voor extra hoge kosten. Dat zegt Paula Lambeck, regiomanager van het Centraal…

Lees meer

Weeronline verwacht een zachte winter

Weeronline verwacht dat de komende winter zacht en met een normale hoeveelheid regen verloopt. Dat baseert het weerbureau op seizoensmodellen. “Het ziet ernaar uit dat…

Lees meer

Chocoladeletter? Liever een goedkopere zak kruidnoten

Door de snel gestegen cacaoprijs beleeft de traditionele kruidnoot een opleving. De versies met chocolade hadden eerdere jaren nog de overhand in de verkopen van…

Lees meer