main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 6 mei 2021 — 16:21

Antisemitisme lijkt ‘steeds normaler’ te worden op social media: ‘Zeker in coronatijd’

Bondskanselier Angela Merkel sprak het grootste deel van de historische 5 mei-lezing over de Tweede Wereldoorlog, maar benadrukte ook dat “wij ons als burgers” resoluut moeten verzetten tegen elke vorm van antisemitisme en racisme. En dat is hard nodig, want deze week nog werd bekend dat het aantal antisemitische incidenten in ons buurland vorig jaar met maar liefst 15 procent is gestegen.

Het was woensdag voor het eerst in de geschiedenis dat de 5 mei-lezing uitgesproken werd door een regeringsleider van Duitsland. “Het was voor mij een kippenvelmoment. Het is natuurlijk zo beladen”, vertelt hoofdredacteur van het Nieuw Israëlietisch Weekblad (NIW) Esther Voet in Goedemorgen Nederland. “En laten we wel zijn, ze is natuurlijk ook de meest invloedrijke vrouw van de Westerse wereld. Dus daar zit wel even iemand.”

Merkel noemde het levend houden van de herinnering aan de oorlog de “eeuwige verantwoordelijkheid van Duitsland”. Ook zei ze “deemoedig en vereerd” te zijn de lezing te mogen geven en het te beschouwen het als “een teken van vriendschap” tussen Nederland en Duitsland. “Ze is echt iemand die volledig de verantwoordelijkheid neemt voor ‘dat mag nooit meer gebeuren'”, zegt Voet. “Dat laat ze ook zien in haar politieke standpunten. Dat kwam bij mij over als uitermate terecht.”

Voet denkt dat het overgrote deel van de Joodse gemeenschap de speech van de Duitse regeringsleider kon waarderen. Al is het voor sommigen nog altijd moeilijk om zelfs nog maar de Duitse taal aan te horen. “Ik heb natuurlijk een beetje rondgekeken bij diverse mensen met wie ik in contact sta, en ik heb hier heel weinig gemor over gehoord”, zegt ze. “Ik denk dat velen beseffen dat dit een mijlpaal in de geschiedenis was.”

‘Overgrote meerderheid van Joden ervaart antisemitisme’

Als het gaat om de de toename van het aantal antisemitische incidenten in Duitsland (die Merkel eerder “beschamend” noemde), wordt de vinger vooral richting de extreemrechtse hoek gewezen. Maar dat is niet altijd terecht, zegt Voet. “Van Duitsland is bekend dat op het moment dat men niet weet uit wat voor hoe het komt, ze het meteen onder extreemrechts scharen.” In vergelijking met een recent slachtofferonderzoek is te zien dat antisemitisme ook evenredig uit de islamistische en linkse hoek komt, stelt Voet. “Wat dat te gaat moeten wij vanuit alle kanten kijken.”

Antisemitisme is ook in Nederland nog altijd een groot probleem, onderschrijft Aron Vrieler, onderzoeker antisemitisme bij het Centrum Informatie en Documentatie Israel (CDI). “Ik zou zeggen dat het springlevend is. Een overgrote meerderheid van de Joden in Nederland ervaart het ook regelmatig.”

Zo weet het CIDI dat driekwart van de Nederlandse Joden wel eens bepaalde symboliek verbergt in het openbaar, om maar niet als Joods herkend te hoeven worden en narigheid te voorkomen. Want antisemitische incidenten zijn ons land niet vreemd. “Vorig jaar nog werd er een synagoge in Utrecht beklad met allerlei hakenkruizen. Ook Joodse begraafplaatsen werden beklad met hakenkruizen en leuzen.”

De invloed van social media

Volgens Voet is op vooral social media te zien dat antisemitisme ‘steeds normaler’ lijkt te worden. “Ik vind het heel erg jammer dat wij geen cijfers hebben van wat er allemaal op sociale media gebeurt”, zegt ze. “Want daar gebeurt het. Zeker in coronatijd, en alle idiote complottheorieën die zich daaromheen vormen. Er zijn zo veel mensen die de Joden daar weer de schuld van geven. Zelfs het vaccinatiebeleid: ‘Zie je wel, ze hebben het virus uitgevonden en zijn als eerste gevaccineerd’. Dat soort idiote complottheorieën zijn er.”

De hoofdredacteur van het NIW stond afgelopen vrijdag nog in de rechtbank, vanwege een aangifte tegenover iemand die Voet, andere Joden en verschillende journalisten bedreigd heeft via social media. “Dat heeft hij jaren gedaan. En de meneer durfde niet eens in de rechtbank te verschijnen”, vertelt ze. Voet kan wegens beïnvloeding van de rechtspraak niet te veel over de – uitgestelde – rechtszaak kwijt. Maar het is niet de eerste keer dat ze zoiets meemaakt.

Maar het doen van aangifte tegen mensen die zich schuldig maken aan antisemitische incidenten is een kwestie van de lange adem, zegt Voet. Om die reden wordt dan ook niet vaak genoeg gedaan. “Je moet er maar zin in hebben.”

LEES OOK: Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding gaat aan de slag

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Deze week aandacht voor de stroeve formatie, de Europese verkiezingen en de bekerfinale

Ook deze zaterdag kan je weer luisteren naar een gloednieuwe uitzending van WNL In de Kantine. Fidan Ekiz en Wieger Hemmer ontvangen de volgende gasten:

  • Femke van der Meulen is de nummer twee van NSC op de kieslijst voor de Europese verkiezingen. Wie is zij en wat kan zij voor ons betekenen in Europa?;
  • Sportverslaggever Chris Wobben doet naast zijn werk voor NOS Langs de Lijn ook audiodescriptie voor de blindentribune van AZ. Ook woont hij dit weekend de bekerfinale in de Kuip bij;
  • Fries Statenlid voor PvdA Jaap Stalenburg over het congres van GroenLinks-PvdA dat dit weekend plaatsvindt;
  • Hester Loeff is amateur-paleontoloog en maakt de meest bijzondere rariteitenkabinetten;
  • Met politiek verslaggever van het AD Niels Klaassen nemen we de laatste stand van zaken omtrent de formatie door;
  • En de column is van Marcel Verreck.
Zaterdag tussen 17.00 en 19.00 uur

De magie van de kunstwereld

De kunstwereld is soms een ‘ver-van-je-bed-show’, omdat wij niet altijd weten waar wij naar kijken. Want wat is nou kunst en wanneer is het veel geld waard? En hoe kan je je als kunstenaar onderscheiden om een goed bestaan op te bouwen?

Presentator Tanja Kok gaat voor Stand van Nederland: Generatie Next op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur
Man steekt zichzelf in brand bij rechtbank Trump-proces: ‘Extreme daad van protest’

Een man heeft zichzelf in brand gestoken bij de rechtbank in New York waar het eerste strafproces tegen de Amerikaanse ex-president Donald Trump wordt gehouden….

Lees meer

Ex-advocaat Inez Weski zwijgt in opvallend boek over verdenkingen: ‘Ze hecht veel waarde aan geheimhouding’

Het vrijdag verschenen boek van de voormalig topadvocaat Inez Weski, ‘Het geluid van de stilte’, bevat geen omvangrijke onthullingen over de verdenkingen aan haar adres…

Lees meer

Kelly de Vries: ‘Ruim 200 paranormale tips over vermissing Tanja Groen’

De Peter R. de Vries Foundation heeft de afgelopen jaren ruim 200 paranormale tips binnengekregen over de vermissing van Tanja Groen. Dat vertelt directeur van…

Lees meer

Nederland geeft 200 miljoen euro voor luchtverdediging Oekraïne

Nederland maakt per direct meer dan 200 miljoen euro vrij voor extra luchtverdediging voor Oekraïne. Dat maakte demissionair minister Kajsa Ollongren (Defensie) vrijdag bekend na…

Lees meer

Nieuwe claimzaak tegen ABN AMRO om te hoge rentes voor mkb’ers

Stichting Massaschade & Consument wil ABN AMRO voor de rechter slepen. De bank heeft volgens de stichting over een periode van vijftien jaar miljarden euro’s…

Lees meer

Kabinet gaat geen verbod op verbranding koran instellen

Het kabinet gaat geen verbod instellen op het verbranden van de koran bij demonstraties of acties. Het ziet daar geen aanleiding toe, schrijven demissionair ministers…

Lees meer

Pro-Palestijnse organisaties: geen plannen voor demonstraties op 4 mei

Tijdens de Dodenherdenking op 4 mei zijn de pro-Palestijnse actiegroepen XR Justice Now, Stichting Plant een Olijfboom en het Nederlands Palestina Komitee niet van plan…

Lees meer

Economie eurozone in recessie na krimp in slotkwartaal 2023

De economie van de eurozone is in de laatste drie maanden van vorig jaar toch in een recessie terechtgekomen. In het vierde kwartaal van 2023…

Lees meer

D66-leider Jetten wacht formatieoverleg af, ziet wel kans GL-PvdA en VVD

D66-leider Rob Jetten wacht af waar de formerende partijen mee komen, maar mocht het toch stuklopen tussen de PVV, VVD, NSC en BBB dan denkt…

Lees meer

Transavia-topman ontkracht schrappen 20.000 stoelen voor de zomer: ‘Een slot is geen vlucht’

Het nieuws over Transavia dat 20.000 stoelen zijn geschrapt aankomende zomer, wordt ontkracht door topman Marcel de Nooijer. “Daar is helemaal geen sprake van. Ze…

Lees meer