main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 4 mei 2021 — 13:11

Kamerleden Boswijk (CDA) en Ceder (CU) willen meer aandacht voor Defensie: ‘Dagelijks zetten mensen zich in voor onze vrijheid’

Op 4 en 5 mei staan we uitgebreid stil bij wat militairen tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben moeten opgeven voor onze vrijheid. Maar ook vandaag strijden over de hele wereld strijden nog honderden Nederlandse soldaten voor een veilige wereld. Kamerleden Derk Boswijk (CDA) en Don Ceder (CU) willen meer respect voor Defensie en waarschuwen dat we onze vrijheid te vanzelfsprekend vinden.

Dat vindt ook Sjaak van Elten, woordvoerder van de Koninklijke landmacht. Om te beginnen moeten we er uitgebreid bij stilstaan op 4 en 5 mei, zegt hij. “Op 5 mei vieren we onze vrijheid en op 4 mei gedenken we de offers die dat gekost heeft”, zegt Van Elten in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Ze zijn altijd aan elkaar verbonden.”

“Voor mij persoonlijk is 4 mei ook een beladen dag”, gaat hij verder. “Ik denk dan vaak aan collega’s die we onderweg verloren zijn. Dat geeft een extra lading. Ik hoop ook dat we door hun verhalen te blijven vertellen beseffen dat die vrijheid met een prijs komt en dat we continu moeten waken om onze vrijheid te behouden. En soms moeten we er zelfs voor vechten”, aldus Van Elten.

‘We staan niet genoeg stil bij offers van militairen’

Maar wat is de prijs voor vrijheid? “De hoogste prijs”, zegt Kamerlid van het CDA Derk Boswijk, die tevens reservist is bij Defensie. Volgens hem staan we niet genoeg stil bij onze vrijheid. “Heel veel jonge mannen hebben hun leven gegeven zodat wij hier open en vrij kunnen praten. Er zijn heel veel mensen die dat in het verleden hebben gedaan, en er zijn mensen die dat vandaag nog steeds voor ons doen. Daar mogen we echt wel iets meer aandacht voor hebben.”

Boswijk ergert zich dan ook flink aan mensen die de onderdrukking in de oorlog vergelijken met de coronamaatregelen. “We hebben afgelopen week gezien dat mensen de lockdownmaatregelen op één hoop gooien met verschrikkingen uit de Tweede Wereldoorlog”, doelt hij op de omstreden Bevrijdingsdag-poster van Forum voor Democratie. “Dat is het devalueren van de offers die gebracht zijn. Dat vind ik écht schandalig.”

Ook ChristenUnie-Kamerlid Don Ceder, net als Boswijk reservist, vindt dat er meer respect mag zijn voor onze krijgsmacht. “Ik denk dat we vrijheid in Nederland iets te vanzelfsprekend zijn gaan vinden, terwijl er sinds de Tweede Wereldoorlog geen dag is geweest zonder dat er ergens op de wereld oorlog plaatsvindt. We hebben het geluk dat het niet meer in Nederland is gebeurd, maar dat heeft er ook mee te maken dat we een krijgsmacht hebben en onderdeel zijn van de NAVO. Dagelijks zetten heel veel mensen zich in om de vrijheid te bewaken.” Dat is iets waar we wat vaker bij stil mogen staan, beklemtoont hij.

‘Defensie ook waarderen met meer geld’

Maar er is meer nodig dan respect alleen. Defensie heeft een flinke herstelslag te maken en tegelijktijdig staan duizenden vacatures open en is er geld tekort. Volgens luitenant-generaal Onno Eichelsheim moet een toekomstig kabinet daarom flink investeren in defensie, zo zei hij onlangs in WNL Op Zondag. Volgens de nieuwe bevelhebber is de continuïteit van de krijgsmacht in gevaar.

In de NAVO is afgesproken dat de lidstaten over drie jaar 2 procent van het bruto binnenlands product uitgeven aan Defensie. Om tot het Europees gemiddelde te komen, moet er structureel al 4 miljard euro bij. Nederland haalt de norm niet en staat volgens Eichelsheim “ver in het rechterrijtje”.

Kolonel op rust Cornelis H. Blok. zei afgelopen maand in Trouw dat Nederland 11,5 miljard euro per jaar besteedt aan defensie en voor dat bedrag ‘een gammele krijgsmacht’ krijgt.

Tekst gaat verder onder Tweet. 

“Als je defensie belangrijk vindt, moet je daar ook in investeren”, zegt Ceder. “Ik denk om eerlijk te zijn dat de politiek dat jarenlang niet goed genoeg heeft gedaan. Ik zie dat de CU maar ook veel andere partijen nu zeggen: dat moet echt anders.” Te beginnen bij het halen van de NAVO-norm van twee procent, zegt het Kamerlid. “Maar het gaat veel verder dan dat. Het gaat om de herwaardering van Defensie en de krijgsmachten. Het is heel belangrijk om onze vrijheid te behouden”, aldus Ceder.

Dreiging nieuwe machtswisseling tussen VS en China

Minister van Defensie Ank Bijleveld, partijgenoot van Boswijk, heeft de afgelopen jaren flink gelobbyd om extra geld vrij te maken voor Defensie. Dat is er gekomen, maar nog lang niet genoeg. “Ik vind het zelf ook heel frustrerend”, zegt Boswijk. “Dat heeft te maken met die vanzelfsprekendheid. We zijn vanzelfsprekendheid gaan vinden dat we in vrede en veiligheid leven, terwijl de wereld sinds de Tweede Wereldoorlog eigenlijk niet zo instabiel is geweest.”

Hij waarschuwt dat oorlog altijd op de loer ligt. “We zien dat er een soort machtswisseling gaat plaatsvinden binnen niet al te lange tijd tussen de Verenigde Staten en China. Er is een studie van Harvard waarin alle machtswisselingen sinds de middeleeuwen zijn onderzocht. Van de zestien zijn er twaalf uitgemond in oorlog. Dat besef is niet niet”, zegt hij.

“We zeggen allemaal dat we Defensie belangrijk vinden”, maar het blijft vooralsnog vooral bij woorden, meent hij. “Ik heb onlangs een commissievergadering Defensie gehad, waar van de zeventien politieke partijen er vier aanwezig waren. Dat is onbegrijpelijk”, besluit Boswijk.

LEES OOK: Minister van Defensie Bijleveld gaat praten over meer Europese samenwerking

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Het Onderzoeksbureau

Het Onderzoeksbureau is een podcast van Omroep WNL, waarin journalisten Sandra van den Heuvel en Bram Endedijk elke twee weken duiken in een wereld van misdaad of misstanden. Het halfjaaroverzicht van Het Onderzoeksbureau is nu te beluisteren via Spotify, Apple of de podcast-app van de NPO.

Drukte op de Europese wegen zondag maar geen Zwarte Zaterdag: ‘Het was echt wel wat rustiger’

Zondag was het opnieuw druk op verschillende wegen in Europa. Volgens de ANWB was er opvallend veel vertrekkend vakantieverkeer onderweg, maar is het ergste fileleed…

Lees meer

Daling aantal nieuwe coronabesmettingen zet door in augustus

Tussen zaterdag- en zondagochtend zijn er 2350 nieuwe coronabesmettingen aan het licht gekomen. Daarmee zet de daling van het aantal nieuwe besmettingen bij de start…

Lees meer

Nog steeds lichte toename aantal coronapatiënten in ziekenhuizen

In de afgelopen 24 uur zijn negentien nieuwe patiënten opgenomen op de intensive cares in Nederland. Op de verpleegafdelingen zijn 62 nieuwe opnames van mensen…

Lees meer

Wateroverlast door zware regenbuien

In sommige plaatsen is wateroverlast ontstaan door buien die zondag over het land trokken. Volgens Weer.nl viel er tot wel 110 millimeter neerslag in een…

Lees meer

Pfizer en Moderna verhogen prijzen voor hun coronavaccins, meldt zakenkrant

Farmaceuten Pfizer en Moderna hebben de prijzen voor hun coronavaccins verhoogd in een nieuwe deal met de Europese Unie. Dat meldt de Britse zakenkrant Financial…

Lees meer

Inbrekers rijden in op agent op de fiets

Vier mannen die vermoedelijk even daarvoor een woninginbraak hadden gepleegd, zijn zondagochtend vroeg in het Zuid-Hollandse Koudekerk aan den Rijn ingereden op een agent op…

Lees meer

Nederland blijft langer rood op Europese coronakaart

Nederland blijft ook komende week hoogstwaarschijnlijk een rode vlek op de coronakaart van Europa. Dat kan betekenen dat de beperkingen die Duitsland, Frankrijk, Noorwegen en…

Lees meer

Politie: geen verband tussen schietpartijen in Rotterdam-Zuid

De twee schietincidenten van zaterdagnacht in Rotterdam-Zuid lijken volledig los van elkaar te staan. Ze baren de politie echter wel zorgen, meldt ze zondag. Op…

Lees meer

Oud-bewaker (100) van concentratiekamp moet alsnog voor Duitse rechter verschijnen

Een voormalige bewaker van een concentratiekamp moet in Duitsland 76 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog alsnog voor de rechter verschijnen. Het proces…

Lees meer

Dode na aanrijding met gestolen auto in Den Bosch, gevluchte bestuurder opgepakt

Bij een aanrijding op de Hervensebaan in Den Bosch zondagochtend is een 50-jarige automobilist uit de Brabantse stad om het leven gekomen. Het ongeluk werd…

Lees meer

Vader opgepakt na ernstige verwondingen bij baby

De vader van een baby is aangehouden nadat bij het kind ernstige verwondingen zijn vastgesteld. Vanwege de omstandigheden is een strafrechtelijk onderzoek ingesteld naar wat…

Lees meer

Opnieuw vakantiedrukte op Europese wegen

Zondag is het weer druk op verschillende wegen in Europa. In Oostenrijk is er volgens de ANWB bijvoorbeeld sprake van flink wat vertraging op de…

Lees meer

Feestgangers laten band politieauto leeglopen

Bij een op verzoek van de politie beëindigd feest in het Brabantse Vessem hebben een of meerdere personen een band van de politieauto leeg laten…

Lees meer

Huis en auto beschoten in Rotterdam, politie lost waarschuwingsschoten in park

Op meerdere plekken in Rotterdam is zaterdagnacht geschoten. Zo hield de politie twee mannen aan na een schietincident op de Rose-Spoorstraat. Rond 01.50 uur werd…

Lees meer