main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 4 mei 2021 — 13:11

Kamerleden Boswijk (CDA) en Ceder (CU) willen meer aandacht voor Defensie: ‘Dagelijks zetten mensen zich in voor onze vrijheid’

Op 4 en 5 mei staan we uitgebreid stil bij wat militairen tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben moeten opgeven voor onze vrijheid. Maar ook vandaag strijden over de hele wereld strijden nog honderden Nederlandse soldaten voor een veilige wereld. Kamerleden Derk Boswijk (CDA) en Don Ceder (CU) willen meer respect voor Defensie en waarschuwen dat we onze vrijheid te vanzelfsprekend vinden.

Dat vindt ook Sjaak van Elten, woordvoerder van de Koninklijke landmacht. Om te beginnen moeten we er uitgebreid bij stilstaan op 4 en 5 mei, zegt hij. “Op 5 mei vieren we onze vrijheid en op 4 mei gedenken we de offers die dat gekost heeft”, zegt Van Elten in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Ze zijn altijd aan elkaar verbonden.”

“Voor mij persoonlijk is 4 mei ook een beladen dag”, gaat hij verder. “Ik denk dan vaak aan collega’s die we onderweg verloren zijn. Dat geeft een extra lading. Ik hoop ook dat we door hun verhalen te blijven vertellen beseffen dat die vrijheid met een prijs komt en dat we continu moeten waken om onze vrijheid te behouden. En soms moeten we er zelfs voor vechten”, aldus Van Elten.

‘We staan niet genoeg stil bij offers van militairen’

Maar wat is de prijs voor vrijheid? “De hoogste prijs”, zegt Kamerlid van het CDA Derk Boswijk, die tevens reservist is bij Defensie. Volgens hem staan we niet genoeg stil bij onze vrijheid. “Heel veel jonge mannen hebben hun leven gegeven zodat wij hier open en vrij kunnen praten. Er zijn heel veel mensen die dat in het verleden hebben gedaan, en er zijn mensen die dat vandaag nog steeds voor ons doen. Daar mogen we echt wel iets meer aandacht voor hebben.”

Boswijk ergert zich dan ook flink aan mensen die de onderdrukking in de oorlog vergelijken met de coronamaatregelen. “We hebben afgelopen week gezien dat mensen de lockdownmaatregelen op één hoop gooien met verschrikkingen uit de Tweede Wereldoorlog”, doelt hij op de omstreden Bevrijdingsdag-poster van Forum voor Democratie. “Dat is het devalueren van de offers die gebracht zijn. Dat vind ik écht schandalig.”

Ook ChristenUnie-Kamerlid Don Ceder, net als Boswijk reservist, vindt dat er meer respect mag zijn voor onze krijgsmacht. “Ik denk dat we vrijheid in Nederland iets te vanzelfsprekend zijn gaan vinden, terwijl er sinds de Tweede Wereldoorlog geen dag is geweest zonder dat er ergens op de wereld oorlog plaatsvindt. We hebben het geluk dat het niet meer in Nederland is gebeurd, maar dat heeft er ook mee te maken dat we een krijgsmacht hebben en onderdeel zijn van de NAVO. Dagelijks zetten heel veel mensen zich in om de vrijheid te bewaken.” Dat is iets waar we wat vaker bij stil mogen staan, beklemtoont hij.

‘Defensie ook waarderen met meer geld’

Maar er is meer nodig dan respect alleen. Defensie heeft een flinke herstelslag te maken en tegelijktijdig staan duizenden vacatures open en is er geld tekort. Volgens luitenant-generaal Onno Eichelsheim moet een toekomstig kabinet daarom flink investeren in defensie, zo zei hij onlangs in WNL Op Zondag. Volgens de nieuwe bevelhebber is de continuïteit van de krijgsmacht in gevaar.

In de NAVO is afgesproken dat de lidstaten over drie jaar 2 procent van het bruto binnenlands product uitgeven aan Defensie. Om tot het Europees gemiddelde te komen, moet er structureel al 4 miljard euro bij. Nederland haalt de norm niet en staat volgens Eichelsheim “ver in het rechterrijtje”.

Kolonel op rust Cornelis H. Blok. zei afgelopen maand in Trouw dat Nederland 11,5 miljard euro per jaar besteedt aan defensie en voor dat bedrag ‘een gammele krijgsmacht’ krijgt.

Tekst gaat verder onder Tweet. 

“Als je defensie belangrijk vindt, moet je daar ook in investeren”, zegt Ceder. “Ik denk om eerlijk te zijn dat de politiek dat jarenlang niet goed genoeg heeft gedaan. Ik zie dat de CU maar ook veel andere partijen nu zeggen: dat moet echt anders.” Te beginnen bij het halen van de NAVO-norm van twee procent, zegt het Kamerlid. “Maar het gaat veel verder dan dat. Het gaat om de herwaardering van Defensie en de krijgsmachten. Het is heel belangrijk om onze vrijheid te behouden”, aldus Ceder.

Dreiging nieuwe machtswisseling tussen VS en China

Minister van Defensie Ank Bijleveld, partijgenoot van Boswijk, heeft de afgelopen jaren flink gelobbyd om extra geld vrij te maken voor Defensie. Dat is er gekomen, maar nog lang niet genoeg. “Ik vind het zelf ook heel frustrerend”, zegt Boswijk. “Dat heeft te maken met die vanzelfsprekendheid. We zijn vanzelfsprekendheid gaan vinden dat we in vrede en veiligheid leven, terwijl de wereld sinds de Tweede Wereldoorlog eigenlijk niet zo instabiel is geweest.”

Hij waarschuwt dat oorlog altijd op de loer ligt. “We zien dat er een soort machtswisseling gaat plaatsvinden binnen niet al te lange tijd tussen de Verenigde Staten en China. Er is een studie van Harvard waarin alle machtswisselingen sinds de middeleeuwen zijn onderzocht. Van de zestien zijn er twaalf uitgemond in oorlog. Dat besef is niet niet”, zegt hij.

“We zeggen allemaal dat we Defensie belangrijk vinden”, maar het blijft vooralsnog vooral bij woorden, meent hij. “Ik heb onlangs een commissievergadering Defensie gehad, waar van de zeventien politieke partijen er vier aanwezig waren. Dat is onbegrijpelijk”, besluit Boswijk.

LEES OOK: Minister van Defensie Bijleveld gaat praten over meer Europese samenwerking

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

Reageer op dit bericht

Stand van Nederland: Generatie Next

Millennials namen in coronatijd massaal een puppy! En illegale handelaren spelen dankbaar in op die groeiende vraag. Wat zijn de gevolgen van deze ongekende huisdierenpopulariteit?

Donderdag om 22.10
Cultuursector: gebruik toegangstesten onder voorwaarden

De cultuurbranche vindt testbewijzen voor concerten, voorstellingen en festivals een goede tijdelijke maatregel. De toegangstesten zijn in te zetten tijdens periodes waarin het besmettingsrisico hoog…

Lees meer

Duitsland en WHO kondigen kenniscentrum over pandemieën aan

Duitsland en de Wereldgezondheidsorganisatie WHO hebben woensdag hun plan voor een nieuw kenniscentrum in Berlijn aangekondigd dat kennis en inzicht over pandemieën moet verzamelen en…

Lees meer

RIVM: aantal nieuwe coronagevallen opnieuw afgenomen

Het aantal nieuwe coronagevallen is afgelopen etmaal verder gedaald. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) telde tussen dinsdagochtend en woensdagochtend 7336 positieve tests, 461…

Lees meer

Trump krijgt accounts op Facebook en Instagram nog niet terug

De voormalig Amerikaanse president Donald Trump blijft voorlopig verbannen van Facebook en Instagram. Het Oversight Board bepaalde woensdag dat het terecht was dat beide platforms…

Lees meer

Rutte: jaarlijkse vrije dag op Bevrijdingsdag heel dichtbij

Naar verwachting zijn mensen in de toekomst ieder jaar vrij op Bevrijdingsdag. Dat zegt demissionair premier Mark Rutte. Nu is dat voor veel werknemers nog…

Lees meer

Brussel stelt gezamenlijke inkoop van corona-medicijnen voor

De Europese Commissie wil namens de EU-landen ook geneesmiddelen tegen Covid-19 gaan inkopen. Het is “broodnodig” dat de EU naast een voorraad vaccins ook voor…

Lees meer

Steeds meer millennials nemen een hond: ‘Asiel was nog nooit zo leeg’

Het aantal jonge mensen dat een puppy neemt is in coronatijd explosief gestegen. Ook millennial Jill Blijksloot kon de verleidende puppyogen niet weerstaan en heeft…

Lees meer

Leids stel wordt duizenden euro’s afhandig gemaakt door Whatsappfraude

Een 56-jarige vrouw uit Leiden is opgelicht door een onbekende man die zich op WhatsApp voordeed als haar dochter. Ze maakte uiteindelijk 2750 euro naar…

Lees meer

Merkel in 5 mei-lezing: Duitse misdaden verjaren niet en zijn lessen voor de toekomst

De misdaden die Duitsland heeft gepleegd tijdens de Tweede Wereldoorlog verjaren nooit en dienen als lessen voor de toekomst. Dat zei de Duitse bondskanselier Angela…

Lees meer

Horeca noemt eis sneltest voor uit eten gaan onbespreekbaar: ‘Huiskamer van Nederland’

Een meerderheid van de horeca-ondernemers wil geen verplichte coronasneltest voor een bezoek aan een café of restaurant. Ook niet als ze daardoor weer open kunnen…

Lees meer

Benzineprijs naar recordhoogte door aantrekkende economieën

Benzine was tijdens de coronacrisis lange tijd relatief goedkoop, maar daar lijkt nu een einde aan te komen. De adviesprijs aan de pomp voor een…

Lees meer