main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 4 mei 2021 — 13:11

Kamerleden Boswijk (CDA) en Ceder (CU) willen meer aandacht voor Defensie: ‘Dagelijks zetten mensen zich in voor onze vrijheid’

Op 4 en 5 mei staan we uitgebreid stil bij wat militairen tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben moeten opgeven voor onze vrijheid. Maar ook vandaag strijden over de hele wereld strijden nog honderden Nederlandse soldaten voor een veilige wereld. Kamerleden Derk Boswijk (CDA) en Don Ceder (CU) willen meer respect voor Defensie en waarschuwen dat we onze vrijheid te vanzelfsprekend vinden.

Dat vindt ook Sjaak van Elten, woordvoerder van de Koninklijke landmacht. Om te beginnen moeten we er uitgebreid bij stilstaan op 4 en 5 mei, zegt hij. “Op 5 mei vieren we onze vrijheid en op 4 mei gedenken we de offers die dat gekost heeft”, zegt Van Elten in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Ze zijn altijd aan elkaar verbonden.”

“Voor mij persoonlijk is 4 mei ook een beladen dag”, gaat hij verder. “Ik denk dan vaak aan collega’s die we onderweg verloren zijn. Dat geeft een extra lading. Ik hoop ook dat we door hun verhalen te blijven vertellen beseffen dat die vrijheid met een prijs komt en dat we continu moeten waken om onze vrijheid te behouden. En soms moeten we er zelfs voor vechten”, aldus Van Elten.

‘We staan niet genoeg stil bij offers van militairen’

Maar wat is de prijs voor vrijheid? “De hoogste prijs”, zegt Kamerlid van het CDA Derk Boswijk, die tevens reservist is bij Defensie. Volgens hem staan we niet genoeg stil bij onze vrijheid. “Heel veel jonge mannen hebben hun leven gegeven zodat wij hier open en vrij kunnen praten. Er zijn heel veel mensen die dat in het verleden hebben gedaan, en er zijn mensen die dat vandaag nog steeds voor ons doen. Daar mogen we echt wel iets meer aandacht voor hebben.”

Boswijk ergert zich dan ook flink aan mensen die de onderdrukking in de oorlog vergelijken met de coronamaatregelen. “We hebben afgelopen week gezien dat mensen de lockdownmaatregelen op één hoop gooien met verschrikkingen uit de Tweede Wereldoorlog”, doelt hij op de omstreden Bevrijdingsdag-poster van Forum voor Democratie. “Dat is het devalueren van de offers die gebracht zijn. Dat vind ik écht schandalig.”

Ook ChristenUnie-Kamerlid Don Ceder, net als Boswijk reservist, vindt dat er meer respect mag zijn voor onze krijgsmacht. “Ik denk dat we vrijheid in Nederland iets te vanzelfsprekend zijn gaan vinden, terwijl er sinds de Tweede Wereldoorlog geen dag is geweest zonder dat er ergens op de wereld oorlog plaatsvindt. We hebben het geluk dat het niet meer in Nederland is gebeurd, maar dat heeft er ook mee te maken dat we een krijgsmacht hebben en onderdeel zijn van de NAVO. Dagelijks zetten heel veel mensen zich in om de vrijheid te bewaken.” Dat is iets waar we wat vaker bij stil mogen staan, beklemtoont hij.

‘Defensie ook waarderen met meer geld’

Maar er is meer nodig dan respect alleen. Defensie heeft een flinke herstelslag te maken en tegelijktijdig staan duizenden vacatures open en is er geld tekort. Volgens luitenant-generaal Onno Eichelsheim moet een toekomstig kabinet daarom flink investeren in defensie, zo zei hij onlangs in WNL Op Zondag. Volgens de nieuwe bevelhebber is de continuïteit van de krijgsmacht in gevaar.

In de NAVO is afgesproken dat de lidstaten over drie jaar 2 procent van het bruto binnenlands product uitgeven aan Defensie. Om tot het Europees gemiddelde te komen, moet er structureel al 4 miljard euro bij. Nederland haalt de norm niet en staat volgens Eichelsheim “ver in het rechterrijtje”.

Kolonel op rust Cornelis H. Blok. zei afgelopen maand in Trouw dat Nederland 11,5 miljard euro per jaar besteedt aan defensie en voor dat bedrag ‘een gammele krijgsmacht’ krijgt.

Tekst gaat verder onder Tweet. 

“Als je defensie belangrijk vindt, moet je daar ook in investeren”, zegt Ceder. “Ik denk om eerlijk te zijn dat de politiek dat jarenlang niet goed genoeg heeft gedaan. Ik zie dat de CU maar ook veel andere partijen nu zeggen: dat moet echt anders.” Te beginnen bij het halen van de NAVO-norm van twee procent, zegt het Kamerlid. “Maar het gaat veel verder dan dat. Het gaat om de herwaardering van Defensie en de krijgsmachten. Het is heel belangrijk om onze vrijheid te behouden”, aldus Ceder.

Dreiging nieuwe machtswisseling tussen VS en China

Minister van Defensie Ank Bijleveld, partijgenoot van Boswijk, heeft de afgelopen jaren flink gelobbyd om extra geld vrij te maken voor Defensie. Dat is er gekomen, maar nog lang niet genoeg. “Ik vind het zelf ook heel frustrerend”, zegt Boswijk. “Dat heeft te maken met die vanzelfsprekendheid. We zijn vanzelfsprekendheid gaan vinden dat we in vrede en veiligheid leven, terwijl de wereld sinds de Tweede Wereldoorlog eigenlijk niet zo instabiel is geweest.”

Hij waarschuwt dat oorlog altijd op de loer ligt. “We zien dat er een soort machtswisseling gaat plaatsvinden binnen niet al te lange tijd tussen de Verenigde Staten en China. Er is een studie van Harvard waarin alle machtswisselingen sinds de middeleeuwen zijn onderzocht. Van de zestien zijn er twaalf uitgemond in oorlog. Dat besef is niet niet”, zegt hij.

“We zeggen allemaal dat we Defensie belangrijk vinden”, maar het blijft vooralsnog vooral bij woorden, meent hij. “Ik heb onlangs een commissievergadering Defensie gehad, waar van de zeventien politieke partijen er vier aanwezig waren. Dat is onbegrijpelijk”, besluit Boswijk.

LEES OOK: Minister van Defensie Bijleveld gaat praten over meer Europese samenwerking

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Millennial Raquel Schilder ontdekt dat het belastingsysteem in Nederland in het nadeel werkt van de meeste van haar generatiegenoten. Ouderen hebben gemiddeld het meeste vermogen en betalen relatief het minste belasting. Alleen de groep millennials die erft of schenkingen ontvangt profiteert daarvan. Dat levert problemen op voor de huizenmarkt maar ook voor de gehele economie. De aflevering is nu te bekijken op NPO Start.

EMA-topman: geen AstraZeneca meer bij voldoende alternatieven

Het inenten met AstraZeneca zou voor alle leeftijden kunnen worden stopgezet als er voldoende alternatieve coronavaccins zijn. Dat heeft bestuurder Marco Cavaleri van het Europees…

Lees meer

Fietser (15) overleeft aanrijding met trein

Een 15-jarige fietser heeft zaterdagavond in het Noord-Hollandse Overveen een aanrijding met een trein overleefd. De jongen wordt in het ziekenhuis nog behandeld aan zijn…

Lees meer

Coronadashboard meldt 12 miljoenste prik

Het coronadashboard van de rijksoverheid heeft zondagmiddag de 12 miljoenste prik gemeld. Volgens de teller zijn er nu 12.208.790 prikken gezet met een vaccin tegen…

Lees meer

RIVM meldt 1066 nieuwe coronabesmettingen, voor het eerst in 273 dagen onder signaalwaarde

Het aantal nieuwe coronagevallen is zondag opnieuw gedaald en daarmee onder een belangrijke grens uitgekomen. Het afgelopen etmaal testten er 1066 mensen positief op het…

Lees meer

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen stijgt licht

Het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen is zondag licht gestegen vergeleken met een dag eerder. In de ziekenhuizen liggen nu 676 coronapatiënten, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum…

Lees meer

‘Veel animo voor EHBO en hulpverlening na incident met Eriksen’

Het Rode Kruis en de Hartstichting hebben zaterdagavond en zondagochtend veel nieuwe aanmeldingen binnengekregen voor EHBO-cursussen en burgerhulpverlening. Ook zochten mensen op de sites vaker…

Lees meer

Politie haalt 89-jarige spookrijder na 9 kilometer van de snelweg bij Maastricht

De politie heeft zondagochtend bij Maastricht een 89-jarige automobilist van de snelweg A79 gehaald. De man had 9 kilometer lang tegen het verkeer in gereden….

Lees meer

Man (23) opgepakt voor doorrijden na aanrijdingen in Den Haag

De politie heeft zaterdagnacht een 23-jarige automobilist uit Den Haag aangehouden na twee aanrijdingen waarbij hij was doorgereden. Een 27-jarige vrouw uit Den Haag en…

Lees meer

Belastingstelsel zit millennial op huizenmarkt dwars: ‘Ondoelmatig en slecht voor economie’

Geen rente op je spaarrekening maar wel rendement op een huis dat je koopt en verhuurt. En door hoe het Nederlandse belastingstelsel is ingericht, wordt…

Lees meer

Man (18) overleden na bootongeluk bij Putten

Bij een bootongeluk op het Nuldernauw in de buurt van Putten is zaterdag een 18-jarige man uit Barneveld overleden. Het slachtoffer raakte bekneld in de…

Lees meer

ME beëindigt illegaal feest in Deventer: 261 boetes

Met behulp van de Mobiele Eenheid (ME) is zaterdagnacht een einde gemaakt aan een illegaal feest in Deventer. Dat was in een leegstaand pand. De…

Lees meer

Ook geboortejaar 1993 kan een prikafspraak maken

Mensen die geboren zijn in 1993 kunnen vanaf 10.00 uur online een afspraak voor een coronavaccinatie maken. Dat heeft gezondheidsminister Hugo de Jonge op Twitter…

Lees meer

Achtervolging en crash in Zwijndrecht: drie mensen opgepakt

De politie heeft zaterdagavond in Zwijndrecht een man van 19, een jongen van 15 en een vrouw van 42 aangehouden na een achtervolging. De auto…

Lees meer

Nederland duikt mogelijk onder signaalwaarde, na ruim 270 dagen

Het aantal nieuwe coronagevallen daalt zo snel, dat Nederland zondag of maandag onder een belangrijke grens uit kan komen. Die grens is de zogeheten signaalwaarde…

Lees meer

RIVM meldt 1265 nieuwe besmettingen en één nieuw sterfgeval

Het RIVM meldt zaterdag 1265 nieuwe coronabesmettingen. Dat is het laagste aantal sinds 13 september. Het aantal sterfgevallen steeg met één. Dat wil niet zeggen…

Lees meer