Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Hoofdredacteur van AD Regio over persvrijheid: ‘Bedreigingen lijken ernstiger te worden’

Redactie

De persvrijheid staat onder druk en bedreigingen richting journalisten lijken toe te nemen. Aanstaande maandag, 3 mei, is het de Internationale Dag van de Persvrijheid. Hoofdredacteur van AD Regio Paul van den Bosch hoopt dat deze dag niet in het teken staat van symboolpolitiek. "Iedereen is voor persvrijheid, iedereen is voor de vrijheid van meningsuiting en iedereen is voor journalistiek", zo zegt in WNL Op Zaterdag op NPO Radio 1. "Maar in de praktijk mag het wel eens wat harder worden beleden. Ook door de overheid."

Het is voor de politie erg moeilijk om een harde zaak te maken van intimidatie, zo weet Van den Bosch. Ook ziet hij de herhaaldelijke roep om strengere straffen voor de bedreigers van journalisten, onder andere vanuit minister Grapperhaus. "Maar ik vind wel dat er harder gewerkt mag worden om te zorgen dat je op 3 mei niet aan symboolpolitiek gaat doen."

Dat journalisten en verslaggevers bedreigd worden is niets nieuws. "Vroeger waren er al bedreigingen in bepaalde takken van de journalistiek", zegt Van den Bosch. ."Maar het is zich aan het verspreiden." Zo krijgen misdaadjournalisten al veel langer te maken met intimidatie, maar worden tegenwoordig ook verslaggevers die zich bezighouden met verhalen over de zorg en de medische wereld bedreigd. "Het lijkt ernstiger te worden", zegt Van den Bosch. "En bovendien is er nu buiten het fysieke ook het digitale. Op social media neemt het aantal bedreigingen toe. Dat zie je de afgelopen jaren verhevigen."

Nederland weer een plekje gedaald

Nederland daalde door de toenemende bedreigingen voor het derde jaar op rij in de jaarlijkse World Press Freedom Index van beroepsclub Reporters sans Frontières. We staan nu op de zesde plek. Dat is nog steeds hoog. "Het is hier geen Hongarije of Venezuela", benadrukt Van den Bosch.

Volgens de RSF heeft Nederland een plekje moeten inleveren door een aantal verontrustende trends. Steeds vaker trekken politici de legitimiteit van de gevestigde media in twijfel, proberen buitenlandse regeringen zich te mengen in het Nederlandse persbeleid en worden journalisten bedreigd.

Dat laatste is vooral zichtbaar sinds de coronacrisis, die tegenstellingen in de maatschappij heeft aangewakkerd en de argwaan tegenover journalisten heeft vergroot. In de eerste vier maanden van dit jaar kreeg meldpunt PersVeilig al meer dan honderd meldingen van aanvallen.

Ook 'reageerders' bedreigd

Ook mensen die een ingezonden brief sturen naar het AD worden tegenwoordig bedreigd, merkt Van den Bosch. "Dat is weer een nieuwe dimensie", vertelt de hoofdredacteur. Het gaat dan vaak om stukken die met de coronacrisis te maken hebben. "Mensen die het er niet mee eens zijn zoeken hun naam op in het telefoonboek, of online, en bedreigen ze. Ook dat is persvrijheid, het reageren op stukken."

LEES OOK: Hugo de Jonge: ‘Bedreigingen en haatberichten zijn veel erger geworden’


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau