Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Koningsdag wordt ook in het buitenland gevierd: ‘Die mensen zijn zo blij om het staatshoofd te zien’

Redactie

Koningsdag wordt dit jaar gevierd zonder grote evenementen en festiviteiten, maar toch wordt er wereldwijd op allerlei plekken stilgestaan bij de verjaardag van koning Willem-Alexander. Zo is het koningshuis erg geliefd op de ABC-eilanden, vertelt bestuurderslid van het Oranje Fonds Jörgen Raymann in Goedemorgen Nederland. "Het koningshuis, en zeker bij de oudere generaties zie je dat heel erg, heeft toch een bepaalde waarde voor de mensen die ze nog steeds met zich meedragen."

Maar de jongeren daar houden zich wat minder bezig met het koningshuis, aldus Raymann. "Je ziet dat de jongere generaties op de eilanden er wat minder mee hebben, en in Suriname helemaal omdat het na 1975 is losgelaten."

'Koninginnedag in optima forma'

Wel leeft het Oranjevoel heel erg op de kleinere eilanden Saba en Sint Eustatius, vertelt koningshuisdeskundige Jan-Kees Emmer. "Ik ben regelmatig met toen nog de prins en koningin Beatrix daar geweest. Het is een enorm enthousiasme, uitgedost in het oranje, zingen en blij. Als je komt daar is het echt Koninginnedag, toen dan, in optima forma. Die mensen zijn zo blij om dat staatshoofd te zien. Dat is ongekend."

Raymann was in 2013 met het koninklijke paar op Aruba. "Het was toen ook een groot feest op het strand. Het moment dat ze op het podium kwamen was echt een kippenvelmoment. Het was echt alsof Lady Gaga op het podium kwam."

Hoewel de jongeren minder met het koningshuis hebben, denkt Raymann wel dat de affiniteit niet helemaal verdwijnt. "Als de koning en koningin daar genoeg aandacht aan blijven besteden en daar regelmatig op staatsbezoek gaat en niet vergeten dat daar ook hun koningskinderen wonen, dan zal dat gevoel zeker blijven. Ze moeten echter niet het gevoel hebben dat ze in de steek worden gelaten."

'Goed geïnformeerd over wat daar gebeurt'

Vanuit het Oranje Fonds weet Raymann dat de aandacht van het koningshuis voor Caribisch Nederland "behoorlijk" is. "Ze zijn ook heel goed geïnformeerd over wat er gebeurt daar. Die verwatering waar ik het over heb, speelt vooral bij de jeugd. Je ziet ook gebeuren dat men zich op de eilanden als rijkskinderen achtergesteld voelt ten opzichte van Nederland. Als dat gevoel wordt gevoed door beslissingen die worden genomen, dan zal die verwijdering groter worden."

Als de koning en koningin daar zijn zie je ook dat de bevolking een beroep doet om die achterstand goed te maken, vult Jan-Kees Emmer aan. "Je ziet dat Máxima als latina heel populair is. En ik verwacht dat als Amalia achttien wordt in december, dat ze bij een van haar eerste bezoeken ook alleen naar die eilanden zal gaan om te 'oefenen'. Dan zal je zien dat die band toch nog weer aangehaald wordt."

'Zij kan de brug slaan naar de volgende generatie'

Amalia zal dit goed kunnen doen, vermoedt Raymann. "Ze is een intelligente vrouw die weet wat haar te wachten staat. Zij kan zeker diegene zijn die de brug slaat naar de volgende generatie."

Volgens Emmer zal ze hier langzaam voor het koningschap klaargestoomd worden. "Dat zal een vernieuwende rol zijn maar een zelfde verbindende rol zoals haar ouders."

LEES OOK: Koningshuis en monarchie minder populair: ‘Te maken met dramatische vakantie naar Griekenland’


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
'Poetin denkt dat hij aan het winnen is, maar dat is niet zo'
1:19

'Poetin denkt dat hij aan het winnen is, maar dat is niet zo'

'Een partij' wilde bezit koran strafbaar maken
1:43

'Een partij' wilde bezit koran strafbaar maken

'Wij hebben gevraagd om gesprek met ministers en ambtenaren'
1:34

'Wij hebben gevraagd om gesprek met ministers en ambtenaren'

'Ik ken helemaal geen vooroordelen'
1:25

'Ik ken helemaal geen vooroordelen'

Team Bruh of Team Bro?
1:15

Team Bruh of Team Bro?

'Heel leuk om de stem van de NS te zijn'
1:28

'Heel leuk om de stem van de NS te zijn'

Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau