‘Stop met onzinnige zorg’, bepleit voormalig ziekenhuisdirecteur Peter Bennemeer
Tussen de vijftien en twintig procent van het gehele zorgbudget gaat op aan onnodige zorg. Dat stelt Peter Bennemeer, voormalig directeur van het Udense Ziekenhuis Bernhoven, in WNL Op Zondag. “Als je het hebt over de specialistische medische zorg dan heb je het al gauw over 4,5 tot 5 miljard euro. Bij Bernhoven zijn wij erin geslaagd om dat in drie jaar tijd met zestien procent te reduceren.”
Bennemeer, ook voormalig topman in de foodsctor, schreef het boek ‘De Ingreep’ over de toekomst van de medische zorg. Daarin ook het voorbeeld van een internist die met pensioen gaat. De helft van zijn patiënten komt daarna niet meer terug in het ziekenhuis.
‘Veel mensen waren daar routinematig’
“Aan de ene kant heb je de mensen die het prettig vinden om de internist te zien. Dat heeft een stukje vertrouwen dat het goed gaat met je en dat je onder controle bent. Maar aan de andere kant ontstaat ook een routine. Je ziet het vaak als afdelingen gesloten worden of als ziekenhuizen verdwijnen of specialisten met pensioen gaan, dat veel mensen daar routinematig waren en dat veel van die onzinnige zorg verdwijnt”, legt de voormalige ziekenhuisdirecteur uit.
Hetzelfde gebeurde met de sluiting van het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam waarbij de helft van de zorg verdween. “Dat is ook omdat een gedeelte van die zorg niet gegeven hoefde te worden en er is ook voldoende ruimte, met name ook in Amsterdam, om die zorg door andere ziekenhuizen op te laten vangen. Dat gebeurde ook bij de overstroming van het VUmc, toen moesten al die bedden ook verspreid worden over andere ziekenhuizen in Amsterdam. Dat is prima gegaan. Dat vindt zijn weg wel.”
‘Daar zit het probleem niet’
Ook het verdienmodel in de zorg speelt mee. Behandelingen leveren geld op. Een specialist zegt bijvoorbeeld: een patiënt is een onuitputtelijke bron van inkomsten. “Ik kom van origine uit een sector waar je altijd bezig bent om vraag te creëren. Daar moet je heel hard voor werken. En als je dan in de zorg komt en je wordt geconfronteerd met die onuitputtelijke vraag. Dat vond ik wel een bijzondere ervaring.”
Maar zolang de zorg meer geld blijft krijgen, zal er ook meer zorg geleverd worden, aldus Bennemeer. “Het is bijna een automatische reactie: als iets niet lukt stoppen wij er meer geld in tot het is opgelost. Maar daar zit het probleem niet. Sterker nog: op het moment dat je ieder jaar meer geld geeft is er ook geen noodzaak om te veranderen. Het is een comfortabele situatie waar je inzit. En als je weet dat van de drieduizend meest gegeven medische behandelingen de helft niet effectief bewezen is, dan heb je een grote hoeveelheid aan zorg waar je over na kunt denken. Dat hebben onze artsen destijds gedaan. Daar zijn zo’n honderd initiatieven uitgekomen en die zijn wij uit gaan voeren.”
‘Soms moet je anders durven te denken’
Een van die initiatieven richtte zich op het feit dat als je op de Spoedeisende Hulp (SEH) belandt je vaak geholpen wordt door een onervaren arts-assistent. Een ervaren arts weet vaak juist beter of er iets mis is en dus is bij Ziekenhuis Bernhoven nu meer ervaren personeel aanwezig bij binnenkomst daar.
“Soms moet je anders durven te denken en de gebaande paden verlaten om tot andere oplossingen te komen. Dus als je bij het begin waar de mensen binnenstromen, de SEH en de poli, de beste mensen neerzet en daar de meeste tijd aan besteedt, dan krijg je een first-time-right diagnose en wordt de instroom veel minder”, legt Bennemeer uit. “Daarmee wordt het zorgproces goedkoper, gaat het sneller en hou je meer ruimte over met de bezetting die je hebt om andere dingen te doen.”
LEES OOK: Ziekenhuizen financieel in het nauw: miljardensteun van zorgverzekeraars
Door: Bert van Doorn
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Stand van Nederland: Generatie Next
Zeker 34.145 mensen hebben afgelopen week ontdekt dat ze het coronavirus hebben opgelopen. Dat zijn de besmettingen die via de teststraten van de GGD aan…
Lees meerHet Openbaar Ministerie heeft dinsdag een levenslange gevangenisstraf geëist tegen Ridouan Taghi. Volgens het OM is de 44-jarige Taghi onder meer verantwoordelijk voor zes moorden…
Lees meerPvdA-fractievoorzitter Attje Kuiken vindt dat het kabinet de regie in handen moet nemen in de aanpak van corona. Zorgminister Ernst Kuipers legt de verantwoordelijkheid voor…
Lees meerFractievoorzitter van de BoerBurgerBeweging (BBB) Caroline van der Plas is blij dat premier Rutte in zijn reactie op de boerenprotesten begrip heeft getoond voor de…
Lees meerDe eerste boeren zijn dinsdag rond 11.30 uur met hun tractor aangekomen bij het gebouw van de Tweede Kamer. Vooralsnog zijn ongeveer dertig tractoren gezien….
Lees meerDe politie heeft twee mensen aangehouden na de gewapende overval op de internationale kunstbeurs TEFAF in Maastricht. Dat meldt de politie. Twee anderen zijn nog…
Lees meerOp de NAVO-top, die vanaf vandaag gehouden wordt in Madrid, moet er een antwoord komen op de vraag hoe de Russische agressie in te tomen….
Lees meerBoerenacties die tot gevaarlijke situaties leiden voor weggebruikers, ambtenaren of politici zijn “onacceptabel”, zegt premier Mark Rutte. Demonstreren mag, zei de premier dinsdag tijdens een…
Lees meerEen windhoos in Zierikzee heeft maandag erg veel schade aangericht. Diverse woningen raakten flink beschadigd en een 73-jarige vrouw uit Wassenaar is om het leven…
Lees meerBoeren zijn van plan om vanaf 12:00 uur vanmiddag naar Den Haag te komen, zo blijkt uit een verklaring die Farmers Defence Force-woordvoerster Sieta van…
Lees meerAgressie-expert Caroline Koetsenruijter pleit ervoor om een bemiddelaar in te schakelen om het gesprek tussen de politiek en de boeren gaande te houden. “Volgens mij…
Lees meerDe vermeende topcrimineel Ridouan Taghi en zijn medeverdachten krijgen vandaag te horen welke straffen het Openbaar Ministerie wil opleggen. “Het zit er dik in dat…
Lees meerBoeren voeren vandaag opnieuw actie en rijden wederom met trekkers over de snelweg. Langs sommige snelwegen zijn hooibalen in brand gestoken of liggen en hooibalen…
Lees meerVoormalig minister van Financiën Onno Ruding vindt dat de overheid meer geld moet vrijmaken voor de afhandeling van aardbevingsschade in Groningen door aardgaswinning. Hij bespeurt…
Lees meerDe boeren hebben aan het einde van maandagmiddag nieuwe acties gestart op drie snelwegen. Op de A12 tussen Arnhem en Utrecht rijden boeren in beide…
Lees meer