main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zondag - 25 april 2021 — 14:03

‘Stop met onzinnige zorg’, bepleit voormalig ziekenhuisdirecteur Peter Bennemeer

Tussen de vijftien en twintig procent van het gehele zorgbudget gaat op aan onnodige zorg. Dat stelt Peter Bennemeer, voormalig directeur van het Udense Ziekenhuis Bernhoven, in WNL Op Zondag. “Als je het hebt over de specialistische medische zorg dan heb je het al gauw over 4,5 tot 5 miljard euro. Bij Bernhoven zijn wij erin geslaagd om dat in drie jaar tijd met zestien procent te reduceren.”

Bennemeer, ook voormalig topman in de foodsctor, schreef het boek ‘De Ingreep’ over de toekomst van de medische zorg. Daarin ook het voorbeeld van een internist die met pensioen gaat. De helft van zijn patiënten komt daarna niet meer terug in het ziekenhuis.

‘Veel mensen waren daar routinematig’

“Aan de ene kant heb je de mensen die het prettig vinden om de internist te zien. Dat heeft een stukje vertrouwen dat het goed gaat met je en dat je onder controle bent. Maar aan de andere kant ontstaat ook een routine. Je ziet het vaak als afdelingen gesloten worden of als ziekenhuizen verdwijnen of specialisten met pensioen gaan, dat veel mensen daar routinematig waren en dat veel van die onzinnige zorg verdwijnt”, legt de voormalige ziekenhuisdirecteur uit.

Hetzelfde gebeurde met de sluiting van het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam waarbij de helft van de zorg verdween. “Dat is ook omdat een gedeelte van die zorg niet gegeven hoefde te worden en er is ook voldoende ruimte, met name ook in Amsterdam, om die zorg door andere ziekenhuizen op te laten vangen. Dat gebeurde ook bij de overstroming van het VUmc, toen moesten al die bedden ook verspreid worden over andere ziekenhuizen in Amsterdam. Dat is prima gegaan. Dat vindt zijn weg wel.”

‘Daar zit het probleem niet’

Ook het verdienmodel in de zorg speelt mee. Behandelingen leveren geld op. Een specialist zegt bijvoorbeeld: een patiënt is een onuitputtelijke bron van inkomsten. “Ik kom van origine uit een sector waar je altijd bezig bent om vraag te creëren. Daar moet je heel hard voor werken. En als je dan in de zorg komt en je wordt geconfronteerd met die onuitputtelijke vraag. Dat vond ik wel een bijzondere ervaring.”

Maar zolang de zorg meer geld blijft krijgen, zal er ook meer zorg geleverd worden, aldus Bennemeer. “Het is bijna een automatische reactie: als iets niet lukt stoppen wij er meer geld in tot het is opgelost. Maar daar zit het probleem niet. Sterker nog: op het moment dat je ieder jaar meer geld geeft is er ook geen noodzaak om te veranderen. Het is een comfortabele situatie waar je inzit. En als je weet dat van de drieduizend meest gegeven medische behandelingen de helft niet effectief bewezen is, dan heb je een grote hoeveelheid aan zorg waar je over na kunt denken. Dat hebben onze artsen destijds gedaan. Daar zijn zo’n honderd initiatieven uitgekomen en die zijn wij uit gaan voeren.”

‘Soms moet je anders durven te denken’

Een van die initiatieven richtte zich op het feit dat als je op de Spoedeisende Hulp (SEH) belandt je vaak geholpen wordt door een onervaren arts-assistent. Een ervaren arts weet vaak juist beter of er iets mis is en dus is bij Ziekenhuis Bernhoven nu meer ervaren personeel aanwezig bij binnenkomst daar.

“Soms moet je anders durven te denken en de gebaande paden verlaten om tot andere oplossingen te komen. Dus als je bij het begin waar de mensen binnenstromen, de SEH en de poli, de beste mensen neerzet en daar de meeste tijd aan besteedt, dan krijg je een first-time-right diagnose en wordt de instroom veel minder”, legt Bennemeer uit. “Daarmee wordt het zorgproces goedkoper, gaat het sneller en hou je meer ruimte over met de bezetting die je hebt om andere dingen te doen.”

LEES OOK: Ziekenhuizen financieel in het nauw: miljardensteun van zorgverzekeraars

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL In de Kantine met Paul de Leeuw

Aan de stamtafel van WNL in de Kantine ontvangen Wieger Hemmer en Fidan Ekiz zaterdag weer gasten met goede verhalen. 

  • Paul de Leeuw speelt King Herod in Jesus Christ Superstar;
  • Darya Safai schreef een boek over haar vlucht uit Iran en haar strijd voor vrouwenrechten;
  • Politiek redacteur bij FD Martine Wolzak en cabaretier Marcel Verreck nemen de week door;
  • En chefkok Hessel Leferink weet hoe je het beste Paasontbijt op tafel zet.

Luister zaterdag vanaf 17.00 uur naar WNL In de Kantine op NPO Radio 1 of kom langs in De Doelen in Rotterdam! 

De wereld van cocaïnewasserijen: 'Deze spijkerbroek staat stijf van de coke'

Hoe werkt een cokewasserij? Hoeveel van die drugsfabriekjes zijn er in ons land en welk gevaar loopt de directe omgeving?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met misdaadjournalist van het AD Chiel Timmermans en Jorrit van den Berg, deskundige ‘verdovende middelen’ van het Nederlands Forensisch Instituut. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom duikt in de cijfers en mag met Jorrit mee naar het NFI om te zien hoe zij onderzoek doen naar het uitwassen van coke.

Luister de podcast hier!

Frauderende cryptobaas Sam Bankman-Fried moet 25 jaar de cel in

De oprichter van de failliete cryptobeurs FTX, Sam Bankman-Fried, moet 25 jaar de gevangenis in. Met dat vonnis is een rechter in New York gekomen…

Lees meer

Minister Hugo de Jonge: eerste wijken pas ver na 2030 van het gas af

Het zal tot zeker na 2030 duren voordat een gemeente de eerste wijk aanwijst om van het gas te worden afgesloten, zei demissionair minister Hugo…

Lees meer

Reisadvies voor Frankrijk van groen naar geel om dreigingsniveau

De NS zet geen langere treinen in gedurende de vijf maanden dat Rijkswaterstaat werkt aan de brug in de A7 bij Purmerend. De vervoerder verwacht…

Lees meer

Kabinet en regio steken 2,5 miljard in plan voor microchipsector

Het demissionaire kabinet trekt samen met de regio Eindhoven 2,5 miljard euro uit voor de verbetering van het ondernemingsklimaat voor de microchipsector. Dat meldt economieminister…

Lees meer

D66-Kamerlid Paternotte over incident met Baudet: ‘Kamervoorzitter Bosma heeft verkeerde afslag genomen’

D66-Kamerlid Jan Paternotte vindt dat Kamervoorzitter Martin Bosma “de verkeerde afslag heeft genomen” door FvD-leider Thierry Baudet gisteren niet ter plekke aan te spreken op…

Lees meer

Baudet betuigt spijt voor incident Klaver maar kwam niet opdagen

FVD-leider Thierry Baudet heeft in een telefoongesprek met Kamervoorzitter Martin Bosma spijt betuigd voor wat hij woensdag na een debat heeft gezegd tegen Jesse Klaver…

Lees meer