main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 22 april 2021 — 12:40

Uitzetbeleid faalt door fouten van de Nederlandse overheid

Bijna 2000 asielzoekers die in vreemdelingendetentie zaten zijn in de afgelopen vijf jaar toch weer op straat gezet, terwijl zij eigenlijk uitgezet moesten worden. Dit komt door fouten van de Nederlandse overheid. Zo werden bijvoorbeeld de verkeerde juridische grondslagen gebruikt, besluiten onzorgvuldig opgesteld en bleven nieuwe asielaanvragen te lang op de plank liggen.

Dat blijkt uit onderzoek van de Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken (ACVZ) dat donderdagmiddag wordt gepubliceerd. De ACVZ nam hiervoor tachtig dossiers onder de loep. De Telegraaf mocht het rapport, dat dient als advies aan staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Justitie en Veiligheid), al eerder inzien.

‘Vreemdelingenbeleid werkt alleen als er ook een uitzetbeleid is’

Het uitzetbeleid vormt al jarenlang een moeilijk onderwerp, zegt politiek commentator Wouter de Winther. “Het vreemdelingenbeleid werkt alleen maar als er ook een uitzetbeleid is. Een opvangbeleid voor asielzoekers die voor oorlog op de vlucht zijn, maar ook dat mensen die geen recht hebben om hier te zijn ook weer vertrekken”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Dat laatste gedeelte werkt al een jaar of twintig niet goed.”

De Winther verwacht dat Broekers-Knol “zoals ze dat vaker heeft gedaan” beterschap zal beloven. “En dan zit zij dit nog een paar maanden uit. Vervolgens mag iemand anders het weer gaan oplossen.”

Uit het onderzoek blijkt dat bewaring in de afgelopen jaren steeds vaker werd ingezet als noodgreep. Zo werd de inzet tussen 2015 en 2019 bijna verdubbeld tot 3729. Vreemdelingenbewaring wordt ingezet om iemand die niet zelf wil vertrekken beschikbaar te houden voor een uitzetting. Zo wordt voorkomen dat iemand zelf vlucht en in de illegaliteit beland. In veertien procent van de gevallen moest deze detentie worden opgeheven door, volgens de onderzoekers, vermijdbare gebreken van de overheid.

De effectiviteit van het opsluiten van vreemdelingen laat te wensen over, zo schetst het rapport. Sommige migranten zouden de procedure moedwillig frustreren. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij de aanvraag van de benodigde reisdocumenten om terug te keren naar het land van herkomst.

Criminele achtergrond

Een deel van deze niet-meewerkende asielzoekers heeft een criminele achtergrond, zegt ACVZ. Bijna de helft is veroordeeld of verdacht van een strafbaar feit. Daarbij gaat het om om uiteenlopende misdrijven, zoals winkeldiefstallen en straatroof. De ACVZ plaatst wel de kanttekening dat deze cijfers mogelijk niet representatief zijn voor de complete groep die achter de tralies wordt gezet.

Slechts één op de tien migranten uit Marokko en Algerije vertrekt vanuit detentie uit Nederland, terwijl dat vertrek wel het doel van ’vreemdelingenbewaring’ is. Ook bij migranten met een andere afkomst blijkt uitzetten vaak geen succes. Slechts de helft van de totale groep vertrekt aantoonbaar naar een land van herkomst buiten de Europese Unie.

De ACVZ adviseert de Nederlandse overheid om te investeren in de relaties met landen die niet of onvoldoende meewerken aan het terugnemen van vreemdelingen, zoals Marokko.

LEES OOK: EU erkende 5 procent minder asielzoekers in 2020

Door: Marinka Wagemans

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

De komende jaren komt er veel geld vrij door erfenissen en schenkingen. Stand van Nederland: Generatie Next zoomt in op ouderwetse filantropie en op de nieuwe generatie. Millennials willen ook geven, maar willen er ook iets voor terug.

Donderdag 22.10
RIVM: 1400 nieuwe coronagevallen erbij

Het gemiddelde aantal nieuwe coronagevallen is maandag heel licht gestegen, na zestien achtereenvolgende dagen waarop het gemiddelde daalde. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)…

Lees meer

COA: opvanglocaties voor asielzoekers overvol

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) is met spoed op zoek naar extra opvangplekken. Alle opvanglocaties zouden vol zitten, zo schrijft De Telegraaf. Het COA…

Lees meer

Coronatoegangsbewijs wordt over vijf weken geëvalueerd

Over vijf weken gaat het kabinet het coronatoegangsbewijs evalueren en beslist dan of het bewijs moet blijven of niet. De effecten van het bewijs zijn…

Lees meer

Afgelopen weekend drie keer zoveel coronatesten afgenomen

Vanaf 25 september is de coronapas ingegaan en dat betekent dat iedereen een QR-code moet laten zien onder meer aan de deur van een horecagelegenheid….

Lees meer

Rutte wilde beslist geen zichtbare beveiliging

Rutte wilde absoluut geen zichtbare beveiliging, dat schrijft het AD. Er zouden spotters in de buurt van de demissionair premier zijn gesignaleerd die op hun…

Lees meer

Olie- en benzineprijzen stijgen nog verder

De gekte aan de pomp is nog lang niet voorbij. De prijs van Brentolie is maandag met nog eens 1,3% gestegen en gaat richting $80…

Lees meer

Mona Keijzer verlaat landelijke politiek

Mona Keijzer heeft aangekondigd haar zetel op te geven en daarmee stapt ze uit de landelijke politiek. Afgelopen weekend werd ze ontslagen door demissionair premier…

Lees meer

D66 heft blokkade tegen ChristenUnie op

D66 heft haar blokkade tegen een kabinet met de ChristenUnie op. Dat zei partijleider Sigrid Kaag zondag tijdens een ontmoeting met partijleden in Amsterdam. De…

Lees meer

Vrouw onder ‘verdachte omstandigheden’ overleden, man aangehouden

Een 51-jarige vrouw is zaterdag onder ‘verdachte omstandigheden’ overleden in een woning aan de Swingstraat in Almere, meldt de politie. Er is een man aangehouden….

Lees meer

RIVM: aantal nieuwe positieve coronatests stabiel

Tussen zaterdagochtend en zondagochtend zijn door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 1624 positieve coronatests vastgesteld, iets meer dan het recent bijgestelde aantal (1614)…

Lees meer