main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 21 april 2021 — 10:33

Oud-politieagent Chauvin schuldig bevonden aan dood George Floyd: ‘Monumentale uitspraak’

Oud-agent Derek Chauvin is op alle aanklachten schuldig bevonden aan de dood van George Floyd. Een Amerikaanse jury heeft dat dinsdag unaniem besloten. “Dit was een overwinningsfeest in Minneapolis”, vertelt Amerikadeskundige Willem Post in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “In een paar seconden veranderde de dreigende sfeer in de stad, met duizenden agenten en militairen om de orde te bewaken, in gejuich. Het was echt heel bijzonder om dat te zien.”

Voor Amerika betekent dit “een grote stap richting gerechtigheid”, zoals president Joe Biden direct na de uitspraak zei. “Dit is het begin”, zegt Post. “Er moet ook nog een wet komen om die extreme militarisering van de politie tegen te gaan, zodat de politie een menselijker gezicht krijgt.”

De beelden die een 18-jarig meisje maakte van Floyds laatste momenten, waar op te zien is hoe Chauvin ruim negen minuten zijn knie op de nek van de 46-jarige Afro-Amerikaan duwde, speelde vanzelfsprekend een “hele grote rol” in de rechtszaak. De beelden leidden over de hele wereld tot felle protesten tegen racisme en politiegeweld.

“Vijf medische experts zeiden ook dat het echt aan zuurstofgebrek te wijten is geweest dat George Floyd is overleden”, zegt Post. “Daarnaast heeft de politiecommandant van Minneapolis zijn eigen agent, Chauvin, laten vallen.”

Kritiek op Biden

Al voordat er een vonnis werd geveld gaf Biden zijn duidelijke mening over de zaak. Zo noemde hij het bewijs tegen Chauvin “overweldigend”. Ook zei hij dat hij hoopte op het “juiste vonnis”. Dat kwam de Amerikaanse president wel op wat kritiek te staan, zegt Post. “Maar de verdediging van Biden is dat de jury toch afgezonderd was bij die laatste besprekingen, en dat je hen dan niet meer kunt beïnvloeden.”

Tekst gaat verder onder de tweet.

Han ten Broeke, directeur politieke zaken van denktank HCSS, noemt het terecht dat Biden de uitspraak in deze zaak nu aanpakt in de hoop een verandering teweeg te brengen. “Ik zal nooit vergeten dat die man (Floyd, red.) eindeloos riep ‘I can’t breathe, I can’t breathe’. Dat deze uitspraak dan komt is monumentaal.”

Volgens Ten Broeke heeft Biden drie opdrachten voor zich liggen. Eén daarvan is ervoor zorgen dat de herinnering aan Trump in de buitenlandse politiek grotendeels naar de achtergrond verdwijnt. Daarnaast moet er binnen de VS heel veel geld uitgegeven worden om te zorgen dat alle economische gevolgen van de coronacrisis worden ‘weggestreept’. “En hij heeft een ontzettende opgave die veel presidenten voor hem ook al hadden. Om de rassensegregatie die er nog altijd is in de VS, die altijd overal doorheen sijpelt, om die weg te nemen.”

Gevangenisstraf

Chauvin stond terecht voor drie aanklachten, van moord tot het minder zware doodslag. Over acht weken wordt de exacte straf van de ex-agent bekend. “Deze man wacht wel een gevangenisstraf van tussen de 29 a 75 jaar”, zegt Post. “Daar zit een grote marge tussen. Dat ligt aan de verzwarende omstandigheden.”

Het proces tegen drie andere agenten die betrokken waren bij de aanhouding van Floyd in mei 2020 begint in augustus. Zij zullen worden aangeklaagd voor medeplichtigheid. Eerder werden ze al ontslagen uit het politiekorps.

LEES OOK: Rotterdam neemt extra maatregelen om discriminatie en racisme tegen te gaan

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast Het Misdaadbureau: Wat zit er in het mysterieuze koffertje van de beveiliging?

De bedreigde prinses Amalia bezoekt samen met haar zusjes en ouders de Drentse stad Emmen op Koningsdag. Wat komt er kijken bij deze ongekende veiligheidsoperatie? En wat zit er in de mysterieuze, zwarte koffertjes van de beveiliging?

Presentator Maaike Timmerman neemt het in deze korte, extra aflevering door met onderzoeksjournalist Noa van Oostrom en koningshuisdeskundig en historicus Coks Donders.

Luister hier!

Koningsdagspecial vanuit Verhalenhuis Belvédère

Fidan Ekiz en Wieger Hemmer ontvangen de volgende gasten in Verhalenhuis Belvédère in Rotterdam:

Zaterdag 17.00 uur
Wat zit er in de zwarte koffers van de ‘veiligheidsmannetjes’ op Koningsdag?

Koning Willem-Alexander blaast op Koningsdag 57 kaarsjes uit. Het feestje viert hij dit jaar met zijn familie in Emmen. Maar daar wordt hij steevast vergezeld…

Lees meer

Vrouw zet eigen stalking in scène: OM eist 1,5 jaar cel

Het Openbaar Ministerie eiste vrijdag in de rechtbank van Utrecht een celstraf van achttien maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk, tegen Sanne S. De 34-jarige vrouw…

Lees meer

Guatemalaan hoopt doodgebloed Frans dorp met café nieuw leven in te blazen: ‘Dorpen hebben geen sociaal leven meer’

Diep in het Franse platteland ligt het plaatsje Luzy, een dorp dat op sterven na dood was. Ondanks dat mensen die op zoek zijn naar…

Lees meer

Open brief 329 burgemeesters tegen antisemitisme

Bijna alle burgemeesters in Nederland spreken zich in een open brief uit tegen opkomend antisemitisme. De gemeente Amsterdam komt vrijdag naar buiten met de brief,…

Lees meer

Erdoğan geeft zich niet zomaar gewonnen tijdens bezoek Rutte, waarschuwt oud-minister: ‘Je weet nooit of hij een truc uithaalt’

Oud-minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot denkt dat de Turkse president Recep Erdoğan de benoeming van demissionair premier Mark Rutte tot secretaris-generaal van de NAVO…

Lees meer

Lokaal kans op stevige bui met onweer en hagel tijdens Koningsdag

Tijdens Koningsdag is er in de middag lokaal kans op een stevige bui met hagel, onweer en veel regen in korte tijd. Daarvoor waarschuwt Weeronline…

Lees meer