Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Studio Aalsmeer was dé plek van de grote spelshows: ‘Je wist: wij zijn hier niet aan het klooien’

Redactie

Veel bekende spelshows uit de jaren tachtig en negentig zoals de Soundmixshow, Ron's Honeymoonquiz en Wedden, dat...? zijn opgenomen in Aalsmeer. "Maar het zijn nu voornamelijk talentenjachten waar wij met zijn allen naar kijken", vertelt regisseur Bert van der Veer die hier een boek over schreef. "Maar die sfeer van de grote shows zit er nog wel steeds in. Die is ook heel erg in Nederland ontstaan in die periode."

Zelf werkte hij vijf jaar bij die roemruchte studio. Zijn ervaringen beschrijft hij in het boek De magie van Studio Aalsmeer. De shows van die tijd waren volgens hem zo populair omdat ze zo groot waren. "Zo is het uiteindelijk ook gekomen dat er een studio kwam in Aalsmeer. Het is eigenlijk een beetje gek natuurlijk, ik heb niets tegen Aalsmeer, maar waarom daar? En trouwens ook, waarom in Hilversum?"

Maar voor Aalsmeer werd gekozen omdat Joop van den Ende op een dag langs dit gebouw reed. "Hij had van de KRO het verzoek gekregen om een hele grote show te maken waarvan de formule oorspronkelijk uit Spanje kwam; Uno, dos, tres. Dat was een spectaculaire grote show en in Nederland was er geen studio te vinden waar dat gemaakt kon worden. Joop dacht in zijn oneindige wijsheid en ongetwijfeld ook overmoed: dat ga ik daar doen, daar ga ik een studio neerzetten." En dat pakte goed uit.

'Je gaat niet de ster zitten uithangen'

Een verhaal dat die tijd goed typeert is volgens Van der Veer het bezoek van wereldster Grace Jones. "Zij was geloof ik te gast in de Showbizzquiz en kwam te laat. Toen ze er eindelijk was, weigerde ze om te repeteren. En dan ontstaat er enige ergernis. Toen had Joop van den Ende bedacht, als ze straks echt op de vloer komt, helemaal aangekleed en geschminkt, dan roep ik: lunch! En dat heeft hij ook gedaan. Die vrouw heeft daar voor jandoedel gestaan en is ook boos afgetaaid. Het was overigens wel een probleem dat er op dat moment een gat van vier minuten in het programma viel en dat is opgevuld door Saskia & Serge."

Van der Veer benadrukt dat tachtig procent van Studio Aalsmeer te danken is aan Joop van den Ende. "Maar dat verhaal zegt ook wel iets over de arrogantie, dat je een wereldster gewoon naar huis stuurt. Wij hebben jou niet nodig om succes te hebben. En dat zegt ook dat je zelf van mening bent dat je zoiets niet doet. Je komt gewoon op tijd op je werk en je gaat niet de ster zitten uithangen. Dat kon echt niet."

'Zelf heb ik daar bijna gewoond'

Ook Henny Huisman, een grote ster uit de tijd van Studio Aalsmeer, heeft warme herinneringen aan die tijd. "Hilversum had de magische klanken van de shows van vroeger. Maar ja, al onze programma's, ik ben daar ook weleens te gast geweest, kwamen toch uit Aalsmeer. Daar was een oude bloemenveiling waar alles gebeurde. Van Rudi Carrell tot Tina Turner, iedereen is daar geweest. Ik heb daar alle shows mogen doen en ik ben daar gegroeid", blikt de oud-televisiepresentator terug. "Zelf heb ik daar bijna gewoond want ik had een kleedkamer met een bed erin. Ik kan terugkijken op een geweldige tijd."

In Hilversum draait het om het spel, in Aalsmeer om de knikkers, schrijft de regisseur in zijn boek. "In Aalsmeer hing ook een bord met de kijkcijfers van de diverse programma's die in Aalsmeer gemaakt werden. Dat was in Hilversum bijna ondenkbaar. Daar kwam een A4'tje met kijkcijfers op je bureau terecht en dan dacht je: ok, het zal wel. Ik werkte toen ook voor Veronica waar ik Tineke regisseerde, en het ging Veronica meer om het binnenhalen van leden dan om de kijkdichtheid. Die sporen tref je steeds nog wel een beetje aan in ons omroepbestel."

'Als Henny Huisman niet was gekomen...'

Dankzij Henny Huisman kwam Bert van der Veer daar ook, want hij was in Hilversum werkzaam. "Ik kon er echt niet meer tegen. Als Henny Huisman niet was gekomen op dat moment en Joop van den Ende niet gezegd had dat het ok was, dan betwijfel ik of ik überhaupt televisiemaker was gebleven. Ik denk dat ik dan weer braaf was teruggegaan naar de journalistiek."

In Aalsmeer kon alles ook heel vlot geproduceerd worden. "In Duitsland keken ze daar bijvoorbeeld heel raar op. Maar wij zijn hier goed in omdat wij weten hoe wij efficiënt moeten werken." Ook zag Van der Veer dat zijn vak in Aalsmeer serieus werd genomen. "Je wist: wij zijn hier met zijn allen niet aan het klooien, wij zijn echt een prestatie aan het leveren."

LEES OOK: ‘Kamerleden gebruiken vaker filmpjes, debatten lijken een soort Studio Aalsmeer’


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau