‘Kabinet kondigt versoepelingen aan op persconferentie: terrassen open, winkelen zonder afspraak’
Demissionair premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge houden dinsdagavond weer een persconferentie over de maatregelen tegen het coronavirus. De versoepelingen waar het kabinet een week geleden nog voor terugdeinsde, lijken het volgens ingewijden nu wel te gaan halen, meldt het ANP.
Dat betekent dat de omstreden avondklok per 28 april waarschijnlijk verdwijnt. Horecaondernemers mogen onder strikte voorwaarden hun terrassen weer openen en winkeliers kunnen weer zonder afspraak klanten binnenlaten, mits het aantal beperkt blijft. Ook de beperking van het aantal bezoekers thuis lijkt te worden versoepeld. Nu geldt nog een dringend advies om per dag niet meer dan één gast te ontvangen. Dat zouden er vanaf volgende week twee worden.
Een definitief besluit over al deze versoepelingen valt dinsdagmiddag, zegt parlementair journalist van WNL Marieke Smits in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Ze willen tot het laatste moment wachten met het aankondigen van versoepelingen. Er verandert veel per dag. Maar er is al zoveel gelekt dat we er wel vanuit kunnen gaan dat het meeste wat we lezen vanavond zal worden aangekondigd."
Dat uitlekken gebeurt volgens Smits niet per ongeluk. "Ze willen kijken hoe iets valt."
Lekker weer
Volgens Smits blijft het kabinet zich grotendeels vasthouden aan de adviezen van het Outbreak Management Team (OMT). "De horeca is al maanden aan het lobbyen, maar het kabinet is niet bezweken onder de druk. Ze houden zich vast aan de cijfers en aan het OMT. Maar het wordt nu lekker weer. Er werd telkens gezegd: als het mooi weer wordt, willen mensen weer naar buiten. Die situatie zal onhoudbaar worden, dus daar zal het kabinet meebewegen."
Fieldlab
Om meer mogelijk te maken riep het kabinet de Fieldlabexperimenten in het leven. Er werd één miljard euro uitgetrokken voor de 'testfeesten', maar dat kwam op veel kritiek te staan. Evenementen in Breda en Lichtenvoorde waar 10.000 mensen mochten komen, werden geannuleerd. Het festival in Breda gaat niet door omdat de veiligheid niet kon worden gewaarborgd vanwege oproepen tot demonstraties.
Ruim 60 procent van de Nederlanders wil dat het kabinet voorlopig stopt met de Fieldlab-testevenementen, blijkt uit een peiling onder 1300 Nederlanders van Hart van Nederland.
"Het kabinet staat er nog steeds achter dat dit soort evenementen door moeten kunnen gaan", zegt Smits. "Dat is nu niet zo omdat de gemeente Breda heeft bepaald dat de openbare orde in het geding zou komen en dat het voor hen niet te handhaven was."
"Het kabinet zegt ook dat het is geframed als een feest, maar dat het doel is om data te verzamelen. Maar mensen die er naartoe gaan zien het natuurlijk wel als een feest en de mensen die er wilden protesteren ook", zegt Smits.
PvdA-Kamerlid wil heropening hoger onderwijs
Tweede Kamerlid voor de PvdA Habtamu de Hoop hoopt dat het hoger onderwijs snel weer opengaat. "In crisis is er sprake van een grote solidariteit van jongeren ten opzichte van ouderen", zegt hij in Goedemorgen Nederland. "Ik vind dat als er versoepelingen aankomen er eerst naar jongeren moet worden gekeken."
"Dan heb je het over de terrassen en de avondklok, maar ik denk ook aan het hoger onderwijs en het wo. Als je ziet dat er studenten bijna het hele jaar niet op school zijn geweest, dan gun ik het hen ook om ook weer naar school te kunnen. Ook in het voortgezet onderwijs zijn jongeren niet veel naar school geweest dit jaar. Het is belangrijk dat dat snel weer gebeurt", aldus de PvdA'er.
LEES OOK: KHN over sluitingstijd terrassen: ‘Naïef om te denken dat men thuis boek gaat lezen’