Onvrede over 538-Oranjefeest: ‘Er wordt nogal emotioneel op gereageerd’
Er is veel weerstand tegen de Oranjedag van 538, waarbij op 24 april 10.000 mensen aanwezig mogen zijn. Een petitie van een arts van het Bredase Amphia Ziekenhuis tégen het Fieldlab-evenement is inmiddels 300.000 keer ondertekend. Volgens Károly Illy, lid van het Outbreak Management Team (OMT), wordt er "nogal emotioneel" gereageerd op het evenement. "Er is heel goed over nagedacht", benadrukt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
"Deze Fieldlab-evenementen worden heel goed voorbereid, en ik heb er wel vertrouwen in dat dit op een verantwoorde manier gebeurt", zegt Illy, die benadrukt dat zijn collega OMT-lid Andrea Voss ook helpt met de begeleiding van het proefevenement. "Ik ben veel banger voor al die andere evenementen en experimenten die plaatsvinden waarbij helemaal geen 'overall plan' zit. Dat aantal proefevenementen is misschien veel te groot", zegt hij.
Illy, naast OMT-lid ook kinderarts, begrijpt de "emotionele reactie", maar wijst erop dat de dag na het Oranjefeest er op 25 april zo'n 7500 mensen in de Johan Cruijff ArenA bij elkaar komen als onderdeel van de landelijke pilot 'Testen voor Toegang'. "Die zitten ook twee uur lang hutjemutje naar een voetbalwedstrijd te kijken", zegt hij. "Er zijn bij dit proefevenement hele goede voorzorgsmaatregelen, en volgens mij is is dat de weg om door te gaan."
'Patiënten zullen letterlijk muziek kunnen horen'
Het Amphia Ziekenhuis stuurde eerder deze week al een brief aan burgemeester Paul Depla van Breda. De angst is dat het evenement zorgt voor extra aanloop op de Spoedeisende Hulp. "Het is een feest, dus er wordt gedronken, misschien andere middelen gebruikt. Onze zorgprofessionals lopen al lang op hun tenen. Het lijkt ons geen goed signaal om nu georganiseerd voor extra toeloop te zorgen", aldus een woordvoerder tegenover de NOS.
De Bredase gemeenteraad debatteert vanavond over de organisatie van het feest. Volgens het CDA in de Brabantse stad is er "heel wat uit te leggen", zo zegt fractievoorzitter Jeroen Bruijns. "Aan de overkant van het evenement ligt een revalidatiecentrum, en aan de andere kant ligt vierhonderd meter verderop het ziekenhuis. Daar zullen patiënten en ziekenhuizen letterlijk de muziek kunnen horen en de bas gaan voelen."
Daarbovenop moeten al die 10.000 bezoekers met de auto of trein richting Breda. "Er zijn allerlei kansen dat daar onderweg nog allemaal besmettingen plaatsvinden", zegt Bruijns. "Ook kan het dat mensen zonder kaartje in de omgeving komen feesten. Wij weten niet wat er allemaal kan gebeuren, en daarom hebben wij een debat om dat op te helderen."
Kabinet ziet geen reden om te stoppen
Het kabinet ziet geen reden om te stoppen met de Fieldlab-evenementen die de komende tijd gepland staan, zo lieten inwijden zondagavond weten aan de NOS. De uiteindelijke beslissing ligt bij burgemeester Depla. Hij zei tegen Nieuwsuur dat hij eerst alle adviezen "zorgvuldig" wil afwegen voordat hij beslist over een vergunning. "De maatschappelijke onrust zien we overal, zeker in de stad Breda", zegt Depla. Maar hij wijst ook op het feit dat 1,2 miljoen mensen geprobeerd hebben een ticket te bemachtigen. "Dat is ook sentiment dat in de samenleving leeft."
Tekst gaat verder onder de Tweet.
Gaat het 538-Oranjedagfeest in Breda door of niet? Het kabinet is niet tegen het feest, en de burgemeester van Breda, @PaulDepla, beslist. “We gaan het zorgvuldig wegen en letten natuurlijk op de maatschappelijke onrust." #Nieuwsuur pic.twitter.com/nYsI9FospZ
— Nieuwsuur (@Nieuwsuur) April 18, 2021
Fieldlab Evenementen heeft benadrukt dat het grote Oranjefeest "niet bedoeld is als klap in het gezicht van de zorg", zo zegt een woordvoerder tegen NU.nl. De organisatie denkt dat de resultaten van het proefevenement juist iets kunnen betekenen voor de samenleving. Ook Radio 538 zegt de ontstane ophef te betreuren. Toch wil de zender graag dat het evenement doorgaat wanneer Fieldlab en de overheid deze blijven steunen.