main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 17 april 2021 — 20:52

‘Als je vooral geld wil verdienen, krijg je snel problemen met overtoerisme’

Volgens toerismedeskundige Ko Koens moeten toeristische trekpleisters op zeer lokaal niveau bekijken wat zij uit toerisme willen halen. “Je moet als bestemming kijken wat je wil. Wil je puur voor de economie geld verdienen, dan krijg je snel problemen met overtoerisme. Je kan ook kijken wat je er op een andere manier uit wil halen, bijvoorbeeld de eigen cultuur vieren”, zegt Koens in De zomer van 2021: Generatie Next op NPO Radio 1.

Op dat soort wensen moeten bestemmingen zich aanpassen, zegt Koens. “Daar kun je je ervaring op inrichten. Als je dat goed doet, krijg je bezoekers die dat willen. Je krijgt wel minder bezoekers, maar dit is ok.”

‘Venetië is voor de jonge generatie verpest’

Plekken zoals Venetië zijn voor de jonge generatie verpest geraakt, zegt trendwatcher Farid Tabarki. “Versailles is niet zo leuk meer als dertig jaar geleden. Een paar plekken in de wereld zijn zo populair geworden dat het niet de meest prettige plaatsen meer zijn om te verblijven.”

De problemen met overtoerisme hebben met de groeiende welvaart te maken, zegt Tabarki. “De wereld wordt steeds rijker. De millennials in de opkomende landen gaan reizen. Dat is het eerste wat je gaat doen als je welvaart hebt gecreëerd voor jezelf. Al die mensen willen een keer naar Amsterdam, Giethoorn en Venetië. Dat is een probleem, gezien de kleine hoeveelheid vierkante meters die er zijn.”

In Nederland moeten toeristische plaatsen dus bewuster gaan kijken wat zij van toeristen willen, maar kan dat niet overal, zegt Koens. “Op sommige plekken zoals de Dam is dat lastig. Maar daarbuiten zijn er in Nederland zoveel plekken waar je toerisme op een andere manier kan inrichten.”

Dat hoeft de gemeenteraad niet te doen, zegt Koens. “Dat is niet te doen. Je moet het echt op lokaal gebied bekijken. Toerisme is hyperlokaal, het gaat om een klein gebiedje.”

LEES OOK: Toerisme wordt niet meer zoals vroeger, voorspelt ANVR-directeur: ‘Wij willen niet meer terug’

Door: Tom Janssen

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Sven op 1 Zomereditie

Met miljoenen huishoudens die financieel in de knel raken richt vakbond FNV de ogen op de politiek en het bedrijfsleven. Zij moeten over de brug komen met geld. De bond wil daarvoor de straat op gaan en actie voeren. Voorzitter Tuur Elzinga praat erover met Thomas van Groningen in Sven op 1: Zomereditie.

Maandag t/m vrijdag om 11.30 uur

WNL Haagse Lobby Podcast

De Nederlandse bevolking groeide in 2021 met 115 257 inwoners. Immigratie speelt daar ook een grote rol in en de verwachting is dat dit de komende decennia alleen maar zal toenemen. Dit brengt een hoop uitdagingen met zich mee. Hoe zorgen wij ervoor om dit in goede banen te leiden? Hoe zien de uitdagingen er precies uit?

Martijn de Greve bespreekt het in WNL Haagse Lobby Podcast met:

  • Commissaris van de Koning in Noord-Holland, Arthur van Dijk
  • Immigratiedeskundige Jan van de Beek
  • Arbeidseconoom Pieter Gautier
Maandag tussen 20.30 en 21.30
Zorgen over lage waterstand: Rijn ligt nog maar paar centimeter boven laagste waterstand ooit

Het is uitzonderlijk dat de Rijn middenin de zomer zeer waarschijnlijk een recordlage stand gaat bereiken. Gewoonlijk is de gemiddelde waterstand bij Lobith in deze…

Lees meer

Boerenorganisaties niet blij met Remkes en koepels: ‘Ze spelen een politiek spel’

Boerenorganisaties vinden het maar niets dat bemiddelaar Johan Remkes met allerlei koepelorganisaties overleg aan het voeren is over de stikstofproblemen. “Dit gaat helemaal niks opleveren….

Lees meer

FNV-voorzitter Elzinga voorziet stakingen: ‘Inflatiecompensatie nodig, anders wordt het hete herfst’

Het kabinet overlegt deze week opnieuw over wat het kan doen tegen de torenhoge inflatie en de koopkrachtcrisis. Den Haag kijkt daarbij ook naar werkgevers….

Lees meer

Detailhandel ziet omzet groeien door prijsstijging, maar volume neemt af

De detailhandel draaide in het tweede kwartaal van 2022 ruim 3 procent meer omzet dan een jaar eerder, in hetzelfde kwartaal. De hogere omzet heeft…

Lees meer

Nederland groeit uit zijn voegen, hoe houden we het land met straks 20 miljoen mensen leefbaar?

Volgens cijfers van het CBS en verschillende bevolkingsonderzoeken groeit de Nederlandse bevolking gestaag door. Nu telt Nederland zo’n 17,7 miljoen inwoners en modellen geven aan…

Lees meer

Politie meldt ruim honderd aanhoudingen na stikstofprotesten

De afgelopen weken zijn ruim honderd mensen aangehouden, vanwege overtredingen en misdrijven die verband houden met de boerenprotesten, meldt de politie. Het gaat dan onder…

Lees meer

Oppas die ontucht pleegde: wat ik deed was fout, ik ben de dader

De 53-jarige vrouw die in de regio Eindhoven als oppas werkte en ontucht pleegde met zeker zeven kinderen, heeft maandag in een verklaring bij de…

Lees meer

Rijkswaterstaat: verwijderde vlaggen soms weer teruggehangen

Rijkswaterstaat worstelt met weggehaalde omgekeerde vlaggen die vervolgens opnieuw worden opgehangen. Hoeveel vlaggen Rijkswaterstaat heeft weggehaald en hoeveel er teruggehangen zijn, kon een woordvoerster niet…

Lees meer

Ontvang de gratis WNL Vandaag Nieuwsbrief

Iedere dag de actualiteit gratis in je mailbox.

Schrijf je in