main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 16 april 2021 — 13:44

Toerisme wordt niet meer zoals vroeger, voorspelt ANVR-directeur: ‘Wij willen niet meer terug’

Kunnen wij in de toekomst nog met goed fatsoen op vakantie of niet? Directeur Frank Oostdam van reisbrancheorganisatie ANVR hoopt van wel, maar het zal dan niet hetzelfde zijn als voor het uitbreken van de coronacrisis. “Wij willen niet meer terug naar de situatie zoals die was”, zegt hij in WNL-onderzoeksprogramma Stand van Nederland: Generatie Next.

Iedereen kent de term overtoerisme, legt Oostdam uit. “En dat is iets waar wij in de toekomst toch echt op een andere manier mee moeten leren omgaan. Dat wij gedoseerder, iets meer gekanaliseerd mensen naar een bepaalde plek gaan sturen.”

‘Reizen zal ietsjes duurzamer worden’

Ook wordt ingezet op duurzamer reizen. “En daarom zal het zo zijn dat het reizen ietsjes duurder gaat worden. Alle milieu-effecten van reizen zullen in de prijs terecht moeten gaan komen. Maar ook zal je bijvoorbeeld bepaalde tijdsloten krijgen. Dat je bijvoorbeeld niet de hele dag in Venetië kan rondlopen maar dat je bijvoorbeeld een tijdslot koopt. Dat zijn dingen die essentieel zijn om uiteindelijk tot een situatie te komen zodat je als vakantieganger optimaal kan gaan genieten van een bepaalde stemming.”

Door een tientje meer te moeten betalen denkt Oostdam niet dat mensen weg gaan blijven bij een vakantiebestemming. “Maar vergis je niet, als het 25 of 30 euro gaat kosten en je bent er met een gezin, dan bijvoorbeeld wel. Maar als ik voor die situatie zou staan, zou ik kijken wanneer het goedkoper is en wanneer er sowieso minder mensen zijn. En let op, je krijgt straks steeds meer apps en dingen op je telefoon die aangeven wanneer je zo’n stad het beste kan bezoeken.”

‘Echt een verplichting die wij hebben’

Vooral de jongere generatie gaat op een andere manier nadenken over wat reizen veroorzaakt, merkt de ANVR-directeur op. “Die probeert de voetafdruk die je op een bepaalde bestemming achterlaat zo minimaal mogelijk te maken. Dat is echt een verplichting die wij hebben.”

In Venetië is het op dit moment stiller dan het ooit geweest is. Er is nauwelijks een toerist te bekennen. Zoals in veel Europese steden zijn de Venetianen benieuwd hoe groot de drukte komende zomer zal zijn. Men hoopt op de economische jackpot, maar wil ook niet meer terug naar de extreme drukte zoals voor corona. Jill Bleiksloot bezoekt een leeg San Marcoplein en ziet een toeristische stad die symbool staat voor zoveel steden in Europa.

Je kan deze aflevering van Stand van Nederland: Generatie Next terugkijken op NPO Start. Oude afleveringen bekijk je hier.

LEES OOK: Worden Amsterdam en Venetië straks weer overspoeld door dagjesmensen? ‘Toerisme dat neemt en niets brengt’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Deze week in WNL In de Kantine: volop aandacht voor Oekraïne en het Maritiem Museum Rotterdam

In WNL In de Kantine volop aandacht voor de oorlog in Oekraïne, die twee jaar bezig is. Fidan Ekiz en Wieger Hemmer ontvangen zaterdag de volgende gasten aan de stamtafel: 

  • De zus van de Oekraïense Kataryna Azarian vecht aan het front in Oekraïne;
  • VVD-fractievoorzitter Europees Parlement Malik Azmani vertelt over de steun aan Oekraïne;
  • Politiek fotograaf Martijn Beekman liep jarenlang rond op het Binnenhof;
  • Dit jaar bestaat het Maritiem Museum Rotterdam 150 jaar. Marja Tiemens-Idzinga schreef geschiedenis als eerste vrouwelijke student aan de Hogere Zeevaartschool.
  • Chef politiek van NRC Pim van den Doolen praat ons bij over de formatie
Luister zaterdag vanaf 17.00 uur

Stand van Nederland: Generatie Next

Doe je als single boodschappen, dan ben je sowieso tien procent duurder uit. En dan ben je er nog niet. Hoe houd je je als single financieel staande in deze maatschappij? Nejifi Ramirez zoekt het uit.

Zaterdag 22.00 uur
Staan jonge criminelen straks niet meer in Top600? ‘Naam is misleidend’

Het bekende Amsterdamse Top600-beleid – dat zich richt op de 600 meest criminele jongeren van de stad – is volgens D66 Amsterdam aan naamsverandering toe….

Lees meer

Informateur Putters: samenwerking vereist ‘gemeenschappelijke basis’

Welke partijen ook samen gaan regeren, zij zullen dat vanuit een “gemeenschappelijke basis” moeten gaan doen. Dat schrijft informateur Kim Putters in een brief aan…

Lees meer

EU-kopstukken beloven Oekraïne te steunen in derde oorlogsjaar

Oekraïne kan ook twee jaar na de Russische invasie rekenen op de “onwankelbare” steun van de Europese Unie, verzekeren de voorzitters van de belangrijkste Europese…

Lees meer

Dit weekend geen friet op tafel? Frietmaker Aviko kan door stakingen niet aan vraag voldoen

Aardappelverwerker Aviko kan dit weekend niet aan alle vraag naar verse friet voldoen, omdat medewerkers het werk in meerdere fabrieken hebben neergelegd. “De klanten die…

Lees meer

Meer dan 200 schadeclaims na storm Louis, zeggen verzekeraars

Meer dan tweehonderd mensen hebben een schadeclaim ingediend nadat storm Louis donderdag over Nederland raasde. Dat laten verzekeraars Interpolis, Univé en Nationale Nederlanden (NN) vrijdag…

Lees meer

Commandant der strijdkrachten: proberen nog in 2024 F-16’s naar Oekraïne te brengen

Nederland probeert nog in 2024 F-16’s direct te leveren aan Oekraïne. Dat zegt de Nederlandse Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim in het radioprogramma Sven op…

Lees meer