main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 14 april 2021 — 16:48

Worden Amsterdam en Venetië straks weer overspoeld door dagjesmensen? ‘Toerisme dat neemt en niets brengt’

Zodra het weer mogelijk is om naar het buitenland te reizen, zullen we dat doen. Massaal, zo is de verwachting. Dat betekent ook dat we mogelijk terugvallen op oude patronen. Maar zitten wereldsteden nog op een zee aan toeristen te wachten? De inwoners van Amsterdam hadden hun stad afgelopen coronajaar sinds tijden weer voor zichzelf en struikelden bij een wandeling over de Dam niet over de voeten van dagjesmensen. Gaan we straks dus nog wel op reis zoals we gewend zijn?

Overtoerisme is al jarenlang een belangrijk onderwerp in onze hoofdstad. Voor de crisis, in 2019, bezochten 10,3 miljoen mensen Amsterdam voor een verblijf. Zo’n 11,3 mensen kwamen een dagje naar Amsterdam, waarvan ongeveer 4,1 miljoen uit Nederland zelf. Burgemeester Femke Halsema stelde afgelopen jaar voor om buitenlandse toeristen te weren bij coffeeshops. Ook heeft het college de ‘Aanpak Binnenstad’ aangekondigd, waarin 88 maatregelen worden voorgesteld die de leefbaarheid in de binnenstad zouden moeten verbeteren.

Duivels dilemma

Maar het blijft een ingewikkeld vraagstuk. Restaurants, hotels, kroegen, rondvaarten en musea kunnen niet wachten tot de toeristen weer terugkeren en hebben na de coronacrisis flink wat in te halen. Het grote omzetverlies in de toerismesector raakt de Amsterdammer óók. Ondernemingen moesten in het afgelopen coronajaar stoppen of afscheid nemen van tijdelijke werknemers en staan daarom zeker niet te springen om een ontmoedigingsbeleid. “Ondernemers en hun werknemers staat het water aan of boven de lippen. Laten we er in hemelsnaam voor zorgen dat die mensen een toekomst hebben”, zei toerismebureau NBTC hier vorige zomer over in Het Parool.

‘Een toerisme dat neemt en niets brengt’

Uiteindelijk wil Amsterdam vooral af van een bepaald soort toerisme dat overlast veroorzaakt. Het aantrekken van ‘kwaliteitstoeristen’ is voor nu het speerpunt, en daar vinden Amsterdam en Venetië elkaar.

De Italiaanse stad spant de kroon wat betreft overtoerisme. De Nederlandse Ine Legerstee werd veertig jaar geleden verliefd op Venetië en werkt er sindsdien als gids. Het bezoek van de gemiddelde Nederlandse toerist is vluchtig, zegt zij in het economisch onderzoeksprogramma van WNL, Stand van Nederland: Generatie Next. “Ze komen hier met een bus, en dan varen ze naar het centrum toe. Daar maken ze een wandeling van anderhalf tot twee uur en gaan ze weer weg”, zegt zij. “Dat is niet zo goed. Hier wordt dat toerisme ‘Mordi e fuggi’ genoemd, wat betekent: je bijt, en vlucht vervolgens. Dat is een toerisme dat neemt, en niets brengt.”

De Italiaanse stad heeft bezoekers nodig die niet slechts een aantal uurtjes blijven om een selfie te maken, maar ook echt de stad leren kennen, zo vinden bestuur en inwoners. Voor corona werd de stad jaarlijks overspoeld door meer dan 2 miljoen toeristen, waar de stad zelf maar 50.000 inwoners telt.

Bijdrage

Om dit vluchtige toerisme te ontmoedigen zullen dagjesmensen vanaf 2022 een “kleine bijdrage” moeten betalen voor een bezoekje aan de binnenstad, zo vertelt Simone Venturini, wethouder toerisme in de stad. “Om Venetië te leren kennen moet je minstens een paar dagen blijven. Je moet kunnen verdwalen in de steegjes, een avondwandeling maken, en de stad leren kennen als een Venetiaan”, onderschrijft ook hij. “Venetië is gewoon geen stad voor een paar uur, een selfie, een hamburger en dan weer naar huis.”

In Venetië is het op dit moment stiller dan het ooit geweest is. Er is nauwelijks een toerist te bekennen. Zoals in veel Europese steden zijn de Venetianen benieuwd hoe groot de drukte komende zomer zal zijn. Men hoopt op de economische jackpot, maar wil ook niet meer terug naar de extreme drukte zoals voor corona. Jill Bleiksloot bezoekt een leeg San Marcoplein en ziet een toeristische stad die symbool staat voor zoveel steden in Europa.

Je ziet deze aflevering op donderdag 15 april, om 22:10 op NPO 2. Oude afleveringen bekijk je hier.

Door: Marinka Wagemans

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Millennial Raquel Schilder ontdekt dat het belastingsysteem in Nederland in het nadeel werkt van de meeste van haar generatiegenoten. Ouderen hebben gemiddeld het meeste vermogen en betalen relatief het minste belasting. Alleen de groep millennials die erft of schenkingen ontvangt profiteert daarvan. Dat levert problemen op voor de huizenmarkt maar ook voor de gehele economie. De aflevering is nu te bekijken op NPO Start.

Flinke stijging voedselprijzen wereldwijd

De prijzen voor voedsel op de wereldmarkt zijn hoger dan ze in de afgelopen tien jaar zijn geweest, meldde VN-voedselorganisatie FAO. De wereldmarktprijzen van onder…

Lees meer

Jongeren krijgen steeds vaker celstraf

Jongeren krijgen steeds vaker een celstraf opgelegd, zo blijkt zaterdag uit cijfers die de NOS heeft opgevraagd. Bijna 25 procent van de minderjarigen die door de rechter…

Lees meer

De Jonge: vanaf 21 juni kunnen mensen kiezen voor Janssen-vaccin

Alle 18-plussers kunnen zich vanaf 21 juni bij de GGD melden voor een afspraak met het Janssen-vaccin. Dat meldt demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid)…

Lees meer

RIVM: 1417 nieuwe coronagevallen, laagste aantal sinds 15 september

Slechts 1417 nieuwe coronagevallen zijn afgelopen dag aan het licht gekomen. Dat is het laagste aantal sinds 15 september. Het aantal positieve tests ligt ook…

Lees meer

Politie vindt 47 verwaarloosde honden in één woning

De dierenpolitie heeft gisteren 48 huisdieren in beslag genomen uit een woning in Utrecht. De dieren leefden daar in erbarmelijke leefomstandigheden, zo meldt de politie….

Lees meer

Vanaf 30 juni ‘volle’ evenementen mogelijk met test of vaccinatie

De festivalzomer kan voor een deel doorgaan: vanaf 30 juni zijn evenementen toegestaan zonder grote beperkingen op het aantal bezoekers en waar mensen ook geen…

Lees meer

Prinses Amalia ziet tijdens studietijd af van toelage van 1,5 miljoen euro per jaar

Prinses Amalia ziet tot het eind van haar studie af van haar toelage. Ze wordt in december achttien, wat betekent dat ze volgens de wet…

Lees meer

Proef met vaccineren op de markt in Rotterdam wordt uitgebreid, ook landelijke interesse

Het initiatief van een aantal Rotterdamse huisartsen om inwoners van achterstandswijken op de markt voorlichting te geven over corona en vaccinaties wordt uitgebreid. Mensen die…

Lees meer

Drone helpt bij het opsporen van reekalfjes zodat ze niet onder de grasmaaier komen

Afgelopen dinsdag werd er voor het eerst gebruik gemaakt van een drone bij het opsporen van reekalfjes in hoog gras. De dieren werden gezocht om…

Lees meer

CBS: Iets meer faillissementen in mei, maar aantal blijft historisch laag

Het aantal faillissementen kwam in mei iets hoger uit dan in april. Toch ging het vergeleken met eerdere jaren nog steeds om heel weinig bankroeten,…

Lees meer

Hoe creëren we een eerlijker speelveld op de woningmarkt, zodat ook millennials kunnen concurreren?

Al een paar jaar zeggen toonaangevende economen dat de verdeling van vermogen in de westerse wereld een probleem gaat worden voor de economie. Nu komt…

Lees meer

Belgen krijgen voorrang bij kaartverkoop Pukkelpop, Nederlanders moeten tot 30 juni wachten

Kaarten voor het Belgische festival Pukkelpop zijn de eerste paar weken alleen beschikbaar voor Belgen. De kaartverkoop begint woensdag. Nederlanders en andere buitenlandse festivalgangers kunnen…

Lees meer

EU: met volledige vaccinatie niet in quarantaine op vakantie

Nederlandse vakantiegangers en andere EU-burgers die volledig zijn gevaccineerd tegen covid-19 hoeven deze zomer niet in quarantaine of worden getest als ze naar een EU-land…

Lees meer

Mbo-scholieren gediscrimineerd in zoektocht naar stage in Utrecht

Mbo-studenten worden op grond van gender, migratieachtergrond en religie gediscrimineerd bij het vinden van een stageplek. Dat is vrijdag voor het eerst objectief vastgesteld in…

Lees meer