Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Toerisme wordt niet meer zoals vroeger, voorspelt ANVR-directeur: ‘Wij willen niet meer terug’

Redactie

Kunnen wij in de toekomst nog met goed fatsoen op vakantie of niet? Directeur Frank Oostdam van reisbrancheorganisatie ANVR hoopt van wel, maar het zal dan niet hetzelfde zijn als voor het uitbreken van de coronacrisis. "Wij willen niet meer terug naar de situatie zoals die was", zegt hij in WNL-onderzoeksprogramma Stand van Nederland: Generatie Next.

Iedereen kent de term overtoerisme, legt Oostdam uit. "En dat is iets waar wij in de toekomst toch echt op een andere manier mee moeten leren omgaan. Dat wij gedoseerder, iets meer gekanaliseerd mensen naar een bepaalde plek gaan sturen."

'Reizen zal ietsjes duurzamer worden'

Ook wordt ingezet op duurzamer reizen. "En daarom zal het zo zijn dat het reizen ietsjes duurder gaat worden. Alle milieu-effecten van reizen zullen in de prijs terecht moeten gaan komen. Maar ook zal je bijvoorbeeld bepaalde tijdsloten krijgen. Dat je bijvoorbeeld niet de hele dag in Venetië kan rondlopen maar dat je bijvoorbeeld een tijdslot koopt. Dat zijn dingen die essentieel zijn om uiteindelijk tot een situatie te komen zodat je als vakantieganger optimaal kan gaan genieten van een bepaalde stemming."

Door een tientje meer te moeten betalen denkt Oostdam niet dat mensen weg gaan blijven bij een vakantiebestemming. "Maar vergis je niet, als het 25 of 30 euro gaat kosten en je bent er met een gezin, dan bijvoorbeeld wel. Maar als ik voor die situatie zou staan, zou ik kijken wanneer het goedkoper is en wanneer er sowieso minder mensen zijn. En let op, je krijgt straks steeds meer apps en dingen op je telefoon die aangeven wanneer je zo'n stad het beste kan bezoeken."

'Echt een verplichting die wij hebben'

Vooral de jongere generatie gaat op een andere manier nadenken over wat reizen veroorzaakt, merkt de ANVR-directeur op. "Die probeert de voetafdruk die je op een bepaalde bestemming achterlaat zo minimaal mogelijk te maken. Dat is echt een verplichting die wij hebben."

In Venetië is het op dit moment stiller dan het ooit geweest is. Er is nauwelijks een toerist te bekennen. Zoals in veel Europese steden zijn de Venetianen benieuwd hoe groot de drukte komende zomer zal zijn. Men hoopt op de economische jackpot, maar wil ook niet meer terug naar de extreme drukte zoals voor corona. Jill Bleiksloot bezoekt een leeg San Marcoplein en ziet een toeristische stad die symbool staat voor zoveel steden in Europa.

LEES OOK: Worden Amsterdam en Venetië straks weer overspoeld door dagjesmensen? ‘Toerisme dat neemt en niets brengt’


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau