main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 15 april 2021 — 11:15

Yeşilgöz (VVD) over coronaprotesten: maak onderscheid tussen radicale beweging en bezorgde burgers

De aanhoudende coronaprotesten hebben vooralsnog tot weinig extremisme geleid, maar ze zouden wel kunnen uitmonden in geweld. Het gevaar zit dan vooral in onvoorspelbare eenlingen, zo blijkt uit het rapport van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTV). Het gaat hier om een radicale beweging die de pandemie misbruikt om “voor heel veel ellende te zorgen”, zegt VVD-Kamerlid Dilan Yeşilgöz.

Het rapport spreekt over een wisselwerking tussen een “activistische bovenlaag” die in de openbare ruimte demonstreert en een “radicale onderstroom” die ageert tegen de coronamaatregelen.

‘Niet doen alsof dit soort relschoppers bezorgde burgers zijn’

Een hele belangrijke constatering, zegt Yeşilgöz in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Ook zij vindt dat deze twee groepen apart gezet moeten worden. “Je hebt aan de ene kant mensen die zich zorgen maken over de coronamaatregelen, het er helemaal niet mee eens zijn, ertegen demonstreren, en dat moet ook altijd kunnen”, zegt zij. “Het is ook aan ons om daar goed naar te luisteren.”

Maar aan de andere kant staat een radicale beweging die politiemensen aanvalt, politiepaarden belaagd en journalisten intimideert. “Die groepen moet je echt uit elkaar trekken”, zegt de VVD’er. “Je moet niet doen alsof dit soort relschoppers bezorgde burgers zijn. Wij zijn er voor bezorgde burgers, en daar luisteren we goed naar.”

‘Hard aanpakken’

De radicale onderstroom moet volgens Yeşilgöz hard aangepakt worden. Om dat te doen moet alle ruimte geboden worden aan de Nederlandse veiligheidsdiensten, zodat deze mensen op de voet gevolgd kunnen worden. “Om er zo voor te zorgen dat ze in beeld zijn”, zegt zij. “Tegelijkertijd moeten justitie en politie hier bovenop zitten om te zorgen dat deze lui van straat worden gehaald.”

Het lijkt volgens Yeşilgöz alsof mensen steeds makkelijker overgaan tot geweld en intimidatie. “Dat is echt bedoeld om mensen monddood te maken”, zegt zij. “Bij die praktijken mogen we ons nooit neerleggen. De rapportages van de NCTV leggen deze gevaren in de samenleving bloot.”

Bevoegdheden NCTV

Minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) wil de bevoegdheden van anti-terrorismecoördinator NCTV uitbreiden, zodat de organisatie door kan gaan met online onderzoek naar individuele personen. Dat zei hij in een Kamerdebat dinsdag naar aanleiding van berichtgeving in NRC, waaruit bleek dat de coördinator allerlei politieke activisten en religieuze voormannen online volgt, deels zonder wettelijk mandaat.

Na de meivakantie komt de minister met een nieuwe brief die meer duidelijkheid moet bieden over wat de NCTV wel en niet mag. Dan volgt een nieuw Kamerdebat.

De VVD is in ieder geval van mening dat de veiligheidsdienst deze mensen mag blijven volgen. “Om ervoor te zorgen dat we veilig kunnen blijven”, zegt  Yeşilgöz. “We kunnen ons hier nooit bij neerleggen, van welke kant terreur ook komt.”

LEES OOK: Twee nieuwe arrestaties voor in brand steken GGD-teststraat Urk

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Haagse Lobby

Presentator Martijn de Greve bespreekt de mestcrisis met Laura Bromet, voorvechter van de natuur namens GroenLinks-PvdA, Erwin Wunnekink, voorzitter Melkvee namens LTO en Iris Bouwers, kandidaat CDA in Europa en ook zelf boer.

Klik hier.

Stand van Nederland: Generatie Europa: de huizencrisis in Ierland

Wij hebben een woningcrisis, maar in Ierland is de situatie nog erger. Jonge Ieren trekken massaal weg, al merken expats daar weinig van.
 
Kijk donderdag om 20.59 uur naar aflevering twee van Stand van Nederland: Generatie Europa op NPO 2.
Marktplaats verwijdert aangeboden kaartjes Nationale Herdenking

Marktplaats heeft meerdere advertenties verwijderd van gratis kaartjes voor de Nationale Herdenking op de Dam op 4 mei die tegen betaling werden aangeboden. Een woordvoerder…

Lees meer

Eerste officiële zomerse dag van het jaar, 25 graden in De Bilt

Het is de eerste officiële zomerse dag van het jaar. De temperatuur in De Bilt steeg om 14.00 uur naar 25,1 graden en daarmee is…

Lees meer

IS-zussen veroordeeld tot 3,5 en 2,5 jaar cel

De zussen Amina E. en Amal E. zijn donderdag door de rechtbank Rotterdam veroordeeld tot respectievelijk 3,5 jaar en 2,5 jaar cel voor onder meer…

Lees meer

Huizenprijs stijgt snel tot boven record, denkt ING

De gemiddelde huizenprijs in Nederland stijgt komende maanden tot boven het record van juli 2022, verwacht ING. In de provincies Groningen, Limburg, Drenthe, Flevoland, Overijssel,…

Lees meer

Politie haalt 18 verwaarloosde dieren uit woning Bergen op Zoom

De dierenpolitie heeft donderdag achttien verwaarloosde dieren uit een woning in Bergen op Zoom gehaald. Het waren zestien verwaarloosde katten en twee honden, meldt de…

Lees meer

Gouverneur Limburg Emile Roemer: rol plannen CO2-importheffing Europees uit, anders vertrekken bedrijven

Commissaris van de Koning in Limburg Emile Roemer wil dat demissionair minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) zijn plannen voor de verhoging van de CO2-importheffing…

Lees meer

Te krappe huurmarkt duwt steeds meer starters naar koopwoning

De huizenprijzen rijzen de pan uit en toch zijn er in vier jaar tijd niet zoveel hypotheekaanvragen gedaan. Afgelopen maand werden er 27.000 hypotheekaanvragen geregistreerd….

Lees meer