main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 15 april 2021 — 13:45

Kamerlid Sidney Smeets beschuldigd van seksuele intimidatie, D66 doet onderzoek

Kersvers D66-Kamerlid Sidney Smeets is in opspraak geraakt. Hij wordt door tientallen mensen beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag en grooming, het seksueel contact zoeken met minderjarigen. De kranten hebben er veel aandacht voor. Zo schrijft het AD dat de D66’er afsprak met minderjarige jongens en daar ook seks mee had.

Een van deze jongens vertelt aan Het Parool dat hij 16 jaar was toen hij met Smeets (nu 45) in 2016 op Grindr een match had. De jongen zegt dat Smeets wist dat hij minderjarig was, maar dat hij toch bij hem thuis werd uitgenodigd.

‘Smeets kent als geen ander de grenzen van het zedenrecht’, kopt de Volkskrant. Smeets was voordat hij Kamerlid was een “terriër” van een advocaat, zo schrijft de krant. Hij specialiseerde zich in gedoogbeleid en zedenzaken, en mengde zich in het debat over lhbti-rechten.

Intern onderzoek

D66 stelde dinsdag een intern onderzoek in. “Laat ik duidelijk zijn, in onze partij is geen ruimte voor grensoverschrijdend gedrag”, zei partijleider Sigrid Kaag in een verklaring. “D66 stelt duidelijke normen aan hoe mensen binnen onze partij zich dienen te gedragen. Daarom nemen we deze berichten zeer serieus.”

Het verhaal kwam aan het rollen door berichten die slachtoffers deelden op Twitter. Een van hen, Quinten, deelde woensdagavond een greep uit alle DM’s die hij binnenkreeg van jongens die een soortgelijke ervaring hebben met het Kamerlid.

Tekst gaat verder na de tweet.

‘Onherstelbare reputatieschade’

“Dit is bijna onherstelbare reputatieschade”, zegt diplomatiedeskundige Robert van de Roer in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Hij vraagt zich af hoe het zit met het interne antecedentenonderzoek binnen D66, aangezien er eerder al een MeToo-onderzoek gedaan werd naar partijprominent Frans van Drimmelen. Dat onderzoek leidde niet tot een beschuldiging van seksuele intimidatie of machtsmisbruik.

Van de Roer benadrukt dat er een gedegen feitenonderzoek moet komen. Zolang het onderzoek loopt, blijft Smeets aan als Kamerlid.

Reactie Smeets

Smeets reageerde eerder woensdag via een verklaring op de aantijgingen. “Ik schrik van de berichten die er over mij zijn verstuurd. In sommige berichten lees ik dat mensen contact met mij als ongewenst hebben ervaren. Dat vind ik zeer naar, want dat was niet mijn intentie. Ik heb me naar mijn beste weten altijd gedragen binnen de wetten die in Nederland gelden. Ik snap heel goed dat de partij dit serieus oppakt. Dat steun ik zeer en vanzelfsprekend werk ik mee aan alles wat van mij wordt gevraagd.”

LEES OOK: Van Veldhoven over #MeToo-beschuldiging bij D66: ‘Serieus nemen’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Zorgden paragnosten ooit voor een doorbraak in een onopgeloste zaak?

Bij een raadselachtige moord of vermissing duiken ze vroeg of laat op: paragnosten die zeggen dat ze informatie hebben doorgekregen waarmee ze de zaak kunnen oplossen. Heeft een tip van een paragnost ooit iets opgeleverd? Of leidt het vooral tot valse hoop bij wanhopige families? En hoe gaan politie en andere organisaties ermee om?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met criminoloog Jasper van der Kemp van VU Amsterdam en Hennie van Selst van Stichting Signi Zoekhonden. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel sprak met paragnosten en families die zoeken naar antwoorden.

Vrijdag tussen 19.00 en 20.00 uur

De magie van de kunstwereld

De kunstwereld is soms een ‘ver-van-je-bed-show’, omdat wij niet altijd weten waar wij naar kijken. Want wat is nou kunst en wanneer is het veel geld waard? En hoe kan je je als kunstenaar onderscheiden om een goed bestaan op te bouwen?

Presentator Tanja Kok gaat voor Stand van Nederland: Generatie Next op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur
Hoe overleef je als kunstenaar in de harde kunstwereld? ‘Maak gebruik van social media’

Kunst is een booming business, maar hoe breng je als jonge kunstenaar je werk aan de man? De één zweert bij social media, waar de…

Lees meer

Transavia schrapt meerdere vluchten om problemen met vliegtuigen

Transavia zag zich donderdag genoodzaakt om meerdere vluchten te schrappen om problemen met zijn vloot. Volgens de maatschappij konden zes vliegtuigen om uiteenlopende redenen niet…

Lees meer

KLM hervat vrijdag vluchten naar Tel Aviv

KLM vliegt vanaf vrijdag weer dagelijks naar de Israëlische stad Tel Aviv. De luchtvaartmaatschappij staakte die vluchten onlangs omdat Iran tientallen drones afvuurde op Israël….

Lees meer

VS spreken veto uit over volwaardig VN-lidmaatschap Palestina

De VS spreken later donderdag in de Veiligheidsraad van de VN hun veto uit over het Palestijnse verzoek als volwaardig lid van de VN te…

Lees meer

Lelystad blokkeert koningsdagfeest om veiligheid bezoekers

Een feest dat op Koningsdag en in de nacht ervoor gehouden zou worden in het centrum van Lelystad mag niet doorgaan. De gemeente geeft geen…

Lees meer

Mark Rutte: Nederland wil soevereiniteit opgeven voor EU-interne markt

Nederland is zonder meer bereid soevereiniteit op te geven aan de Europese Unie als het gaat om de Europese interne markt, heeft demissionair premier Mark…

Lees meer