Drogisterijen hebben voorlichting coronasneltesten niet op orde: ‘Goede filmpjes op YouTube te vinden’
De coronasneltesten vliegen als warme broodjes over de toonbank, maar wat blijkt: er zit niet altijd een bijsluiter bij. Dat is belangrijk om te weten hoe je zo'n test bij jezelf moet afnemen. Ook moeten de medewerkers van drogisterijen uitleg geven over het middel, maar dat gaat niet altijd goed. Dat blijkt uit een rondgang van het FD.
Als je bijvoorbeeld klachten hebt, moet je naar de GGD. De commerciële sneltesten zijn bedoeld om te kijken of je bijvoorbeeld snel ergens naar binnen kan gaan. Maar de juiste informatie mist vaak of er wordt verkeerde informatie gegeven omdat medewerkers niet goed op de hoogte zijn.
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft naar aanleiding van dat FD-artikel laten weten dat ze contact gaan zoeken met de fabrikanten van die sneltesten om erop aan te dringen dat de meegeleverde informatie juist is. Dan moeten drogisterijen dus nog volgen.
Screeningsdoeleinden en haarden opsporen
Door het gebruik van deze sneltesten laten ook minder mensen zich testen bij de GGD. Die dreigt daardoor het overzicht kwijt te raken hoeveel mensen besmet zijn met het coronavirus. Toch kunnen deze sneltesten nuttig zijn, legt zorgbestuurder Suzanne Kruizinga uit in Goedemorgen Nederland. "Het ligt eraan waarvoor je hem gebruikt. Mensen die klachten hebben die wijzen op corona moeten gewoon naar een officiële testlocatie. Daarvoor is het belangrijk dat wij aantonen of uitsluiten dat de klachten van het coronavirus komen. Maar voor screeningsdoeleinden van gezonde personen, grote groepen mensen, zijn dit soort antigeentesten uitermate geschikt."
Volgens Kruizinga zijn wij in Nederland uitermate terughoudend met het gebruik van zulke testen. "En dat is echt jammer. Want je ziet dat in andere landen de sneltesten, die antigeentesten, goed worden ingezet. Daar zie je dat het kan bijdragen aan het opsporen van besmettingshaarden. Als een medewerker van een organisatie ziek is, kan je heel snel de omgeving in kaart brengen. Hebben wij te maken met één casus of is er echt een besmettingshaard? Voor dat soort doeleinden zijn dit soort sneltesten zeer geschikt."
'Daar wordt echt alles heel goed uitgelegd'
Mocht de uitleg in een bijsluiter niet duidelijk zijn of ontbreken, dan heeft de zorgbestuurder nog een goede tip. "Er zijn overigens goede filmpjes op YouTube te vinden voor mensen die de bijsluiter missen. Daar wordt echt alles heel goed uitgelegd."
LEES OOK: GGD waarschuwt voor sneltesten: ‘Niet zo betrouwbaar als mensen denken’