Staatssecretaris Broekers-Knol ziet dat sobere opvang asielzoekers werkt: ‘Begint zijn vruchten af te werpen’
De sobere opvang van asielzoekers begint zijn vruchten af te werpen. Dat stelt staatssecretaris Ankie Broekers-Knol van Justitie en Veiligheid in WNL Op Zondag. "Maar het is verschrikkelijk dat burgers in een gemeente waar een azc (asielzoekerscentrum, red.) is gevestigd met deze overlast te maken krijgen en daar heb ik enorm de pest over in."
Een van de grootste hoofdpijndossiers van de VVD-bewindsvrouw zijn de jonge mannen uit veilige landen zoals Marokko en Algerije. Die krijgen zo goed als zeker geen asiel en het uitzetten van deze asielzoekers is heel moeilijk.
'Het kan niet getolereerd worden'
"Nederland is een enorm gastvrij land. Mensen die er komen worden goed opgevangen", vertelt Broekers-Knol, "Maar je hebt ook mensen die zetten een voet tussen je deur, dringen je huis binnen en nemen plaats op je favoriete stoel of bank met de benen op tafel en verwachten dat alles even wordt aangedragen. En ze halen bovendien alle lekkere dingen uit de ijskast weg. Die situatie is niet goed en ondermijnt ook het draagvlak voor de opvang van asielzoekers."
Dat probeert de staatssecretaris hard aan te pakken. "Daar hebben wij ook op ingezet met ketenmariniers en dat begint langzamerhand ook zijn vruchten af te werpen. Want het kan niet getolereerd worden dat een klein groepje, want het zijn een paar honderd mensen op die duizenden asielzoekers, de boel verpest."
'De hogere toezichtlocatie is echt heel vervelend'
Nederland zet in op sobere opvang om te ontmoedigen dat deze mensen hiernaartoe komen. "Want ze komen vaak niet om asiel te vragen maar ook om opvang te hebben en een poosje in Nederland te zijn. Door sobere opvang en het niet zo aangenaam te maken hopen wij dat wij mensen kunnen ontmoedigen en dat begint zijn vruchten af te werpen", benadrukt de staatssecretaris.
"En voor de grootste raddraaiers hebben wij de HTL in Hoogeveen. Het heet Handhaving- en Toezichtlocatie maar ik noem het altijd maar de hogere toezichtlocatie en dat is echt heel vervelend", legt de VVD-bewindsvrouw uit. "De mensen worden daar niet opgesloten want dat kan niet, maar er is een heel streng regime. De ervaring leert dat de overlastgevers dat heel erg vervelend vinden om daar naartoe te gaan."
Geld voor gemeenten
Ook stelt Broekers-Knol geld beschikbaar voor gemeenten zodat ze daarmee extra camera's kunnen aanschaffen en meer boa's aan kunnen nemen. Daarnaast pleit ze voor goede communicatie tussen de politie, gemeenten, het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), ketenmariniers en alle andere betrokken partijen.
LEES OOK: VVD-stemmer wil meer asielzoekers opnemen dan partij zelf: ‘Niet verbaasd’