main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Het Onderzoeksbureau - 10 april 2021 — 14:05

Tot levenslang veroordeelde Juan Nuri overleden in de gevangenis

Begin dit jaar overleed de tot levenslang veroordeelde Juan Nuri in gevangenschap, zo bevestigt zijn advocaat Dirk Daamen aan de NPO Radio 1-podcast Het Onderzoeksbureau. Nuri werd tot levenslang veroordeeld omdat hij in 1997 zijn ex-vrouw had vermoord.

Nuri drong in 1997 de woning van zijn ex binnen, waarna volgens een ooggetuige “de hel losbrak”. Hij schoot zijn ex Maja Goerijers dood met een jachtgeweer, nadat hij een paar jaar eerder al zijn eigen broer om het leven had gebracht.

Het Gerechtshof in Den Bosch veroordeelde Nuri op 4 november 1998 tot een levenslange gevangenisstraf. Hij was toen zestig jaar, en zou dus in principe de rest van zijn leven achter de tralies moeten uitzitten.

‘Rustige opa’

Daamen werd in 2013 de advocaat van Nuri. Hij zag met eigen ogen wat er gebeurt als iemand bejaard wordt in de cel. “Hij moest in een rolstoel binnengereden worden door de bewakers. Hij had aan de ene kant de uitstraling van een rustige opa, maar was ook geagiteerd dat hij nog steeds vastzat.”

Daamen werd gebeld door medegevangenen die zich zorgen maakten over de gezondheid van Nuri. Na medisch onderzoek bleek dat hij dementerend was en leed aan de ziekte van Alzheimer.

‘Hij wist niet meer waar hij was’

De demente Nuri werd meerdere malen overgeplaatst naar andere gevangenissen. Uiteindelijk kwam hij in het Justitieel Centrum voor Somatische Zorg in Scheveningen terecht, waar Daamen hem opzocht. Nuri herkende zijn eigen advocaat op dat moment nauwelijks. “Hij was zeer incontinent en wist niet meer hoe hij naar het toilet moest.” Ook wist de gevangene niet meer waar hij was, en waarom hij daar zat, zo vertelt zijn advocaat.

Op 7 januari werd Daamen gebeld door de gevangenis in Scheveningen. Nuri was op 82-jarige leeftijd overleden in zijn cel. Een paar weken na de dood van zijn cliënt kreeg Daamen een brief van minister Sander Dekker (Rechtsbescherming). Daarin stond dat het gratieverzoek voor Nuri niet verder in behandeling werd genomen.

Het Onderzoeksbureau is een podcast van Omroep WNL, waarin journalisten Sandra van den Heuvel en Bram Endedijk elke twee weken duiken in een wereld van misdaad of misstanden. De vierde aflevering van Het Onderzoeksbureau over de levenslange gevangenisstraf is te beluisteren via Spotify, Apple of de podcast-app van de NPO.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

De cocaïne-economie in Nederland

Voor veel millennials is het hedendaags een doodgewone zaak om tijdens een feestavond een lijntje te snuiven. De cocaïne business is booming en drugscriminelen harken gemakkelijk miljarden ermee binnen.

Houden wij deze illegale praktijk zelf in stand door zelf het witte goed tot ons te nemen? En hoe groot is de cocaïne-economie in Nederland? Stand van Nederland: Generatie Next ging op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Twee jaar na The Voice neemt het aantal slachtoffer-dadergesprekken nog steeds toe

Steeds meer zedenslachtoffers willen in gesprek met de dader. Voor het tweede jaar op rij stijgt het aantal aanmeldingen voor dit soort gesprekken. Dat meldt…

Lees meer

Voorzitter klimaattop tevreden over eerste dag

De voorzitter van de internationale klimaattop in Dubai was donderdag erg tevreden over de eerste dag van COP28. “Het is opmerkelijk hoe enthousiast alle delegaties…

Lees meer

Ministerie: ‘escape’ voor LUMC na wegvallen kinderhartchirurgie

Demissionair minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) heeft een “escape” voor het LUMC om de status van academisch ziekenhuis te behouden als de kinderhartchirurgie daar verdwijnt. Het…

Lees meer

NVJ na staking kranten: heftigere acties als nieuw bod uitblijft

Zo’n duizend journalisten hebben donderdag een uur het werk neergelegd uit onvrede over de cao-onderhandelingen. Dat laat een woordvoerster van de NVJ weten. Verschillende kranten…

Lees meer

Omwonenden Uden naar rechter tegen noodopvang asielzoekers

Een groep van ruim dertig omwonenden in het Brabantse Uden heeft de gemeente Maashorst en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) voor de rechter gesleept….

Lees meer

Streep door grote opvanglocatie in Purmerend voor Oekraïners

Het plan van de gemeente Purmerend om een opvanglocatie te realiseren voor tussen de 500 en 1500 Oekraïense vluchtelingen gaat niet door. De gemeente zegt…

Lees meer

Economen ING: groei economie bescheiden, koopkracht wel vooruit

De Nederlandse economie stagneert dit jaar en laat de komende jaren waarschijnlijk maar bescheiden groei zien, voorspellen economen van ING in een nieuw rapport. Voor…

Lees meer