main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Het Onderzoeksbureau - 10 april 2021 — 14:05

Tot levenslang veroordeelde Juan Nuri overleden in de gevangenis

Begin dit jaar overleed de tot levenslang veroordeelde Juan Nuri in gevangenschap, zo bevestigt zijn advocaat Dirk Daamen aan de NPO Radio 1-podcast Het Onderzoeksbureau. Nuri werd tot levenslang veroordeeld omdat hij in 1997 zijn ex-vrouw had vermoord.

Nuri drong in 1997 de woning van zijn ex binnen, waarna volgens een ooggetuige “de hel losbrak”. Hij schoot zijn ex Maja Goerijers dood met een jachtgeweer, nadat hij een paar jaar eerder al zijn eigen broer om het leven had gebracht.

Het Gerechtshof in Den Bosch veroordeelde Nuri op 4 november 1998 tot een levenslange gevangenisstraf. Hij was toen zestig jaar, en zou dus in principe de rest van zijn leven achter de tralies moeten uitzitten.

‘Rustige opa’

Daamen werd in 2013 de advocaat van Nuri. Hij zag met eigen ogen wat er gebeurt als iemand bejaard wordt in de cel. “Hij moest in een rolstoel binnengereden worden door de bewakers. Hij had aan de ene kant de uitstraling van een rustige opa, maar was ook geagiteerd dat hij nog steeds vastzat.”

Daamen werd gebeld door medegevangenen die zich zorgen maakten over de gezondheid van Nuri. Na medisch onderzoek bleek dat hij dementerend was en leed aan de ziekte van Alzheimer.

‘Hij wist niet meer waar hij was’

De demente Nuri werd meerdere malen overgeplaatst naar andere gevangenissen. Uiteindelijk kwam hij in het Justitieel Centrum voor Somatische Zorg in Scheveningen terecht, waar Daamen hem opzocht. Nuri herkende zijn eigen advocaat op dat moment nauwelijks. “Hij was zeer incontinent en wist niet meer hoe hij naar het toilet moest.” Ook wist de gevangene niet meer waar hij was, en waarom hij daar zat, zo vertelt zijn advocaat.

Op 7 januari werd Daamen gebeld door de gevangenis in Scheveningen. Nuri was op 82-jarige leeftijd overleden in zijn cel. Een paar weken na de dood van zijn cliënt kreeg Daamen een brief van minister Sander Dekker (Rechtsbescherming). Daarin stond dat het gratieverzoek voor Nuri niet verder in behandeling werd genomen.

Het Onderzoeksbureau is een podcast van Omroep WNL, waarin journalisten Sandra van den Heuvel en Bram Endedijk elke twee weken duiken in een wereld van misdaad of misstanden. De vierde aflevering van Het Onderzoeksbureau over de levenslange gevangenisstraf is te beluisteren via Spotify, Apple of de podcast-app van de NPO.

Door: Tom Janssen

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Het Misdaadbureau

Wie snel wat kilo’s kwijt wil of spiermassa wil kweken, kan terecht op de zwarte markt waar een levendige handel bestaat in illegale, gevaarlijke afslankpillen en anabolen. Een zeer lucratieve business voor criminelen. Lopen dealers vaak tegen de lamp? En welk risico nemen de gebruikers? Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met:

  • Martin Kooijman van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit
  • Hoogleraar Sport en Techt Marjan Olfers
  • Onderzoeksjournalist van WNL Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en probeert zelf illegale afslankthee te kopen.

Luister nu naar de podcast!

Elke vrijdag tussen 19.00 en 20.00 uur

WNL Haagse Lobby Podcast

Wordt 2023 het jaar van de stakingen? Verschillende beroepsgroepen legden hun werk dit jaar al neer en lang niet alle cao-onderhandelingen komen tot een goed einde. Moeten we vrezen voor Franse toestanden of is de temperatuur in de Polder nog te bekoelen? Martijn de Greve bespreekt het met:

  • Directeur van werkgeversvereniging AWVN Raymond Puts
  • Vicevoorzitter van de FNV Zakaria Boufangacha
  • Hoogleraar arbeidsrecht Evert Verhulp

Te beluisteren via je favoriete podcast-app.

Kabinet onderzoekt ‘Vliegende Brigade’ voor opruimen drugsafval

Minister Dilan Yesilgöz (Justitie en Veiligheid) onderzoekt of het mogelijk is een speciale ‘vliegende brigade’ op te richten om boeren en tuinders te helpen bij…

Lees meer

Advocaat: De Mos is totaal niet rijk geworden, dus geen corruptie

De Haagse oud-wethouder Richard de Mos is totaal niet rijk geworden van de contacten met bevriende ondernemers, en dat bewijst dat er geen sprake is…

Lees meer

Hof geeft Volt gelijk: partij mocht Gündoğan uit fractie zetten

Het gerechtshof in Amsterdam geeft Volt in hoger beroep gelijk: de partij mocht Nilüfer Gündoğan wel degelijk uit de Tweede Kamerfractie zetten. Partijleider Laurens Dassen…

Lees meer

OM verdenkt tieners van doodslag in vereniging Haagse snackbarbaas

Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de tieners die eerder zijn opgepakt voor het doodsteken van een Haagse snackbareigenaar van doodslag in vereniging en openlijke geweldpleging….

Lees meer

Rode Kruis en Islamitische Stichting Nederland ontvangen ruim 3 miljoen euro aan donaties voor slachtoffers aardbevingen

Op Giro 7244 is in iets meer dan 24 uur meer dan 2 miljoen euro gedoneerd voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en…

Lees meer

EU-experts: Russische nepnieuwscampagne lijkt op aanloop invasie

Rusland heeft, net als in de aanloop naar eerdere grote offensieven, de verspreiding van misleidende informatie over Oekraïne opgevoerd. Die waarneming van EU-deskundigen baart zorgen,…

Lees meer

Erdogan kondigt noodtoestand af, dodental Turkije en Syrië boven de 5000

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft een noodtoestand van drie maanden afgekondigd voor de tien provincies die zijn getroffen door de aardbevingen van maandag….

Lees meer

ACM doet onderzoek bij Vattenfall, Eneco en Essent naar administratie prijsplafond

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft dinsdag onderzoek gedaan bij energieleveranciers Vattenfall, Eneco en Essent. Tijdens de bezoeken aan de bedrijven wil de toezichthouder…

Lees meer

Renske Leijten: nieuwe toeslagenbelofte regering heel ernstig

De belofte van staatssecretaris Aukje de Vries (VVD) dat voor 90 procent van de slachtoffers van het toeslagenschandaal beoordeeld moet zijn of zij recht hebben…

Lees meer