Miljoenenbonus voor topman Air France-KLM ondanks staatssteun: ‘Maatschappelijk niet te verkopen’
Topman Ben Smith van Air France-KLM heeft vorig jaar een aandelenbonus van 2 miljoen gekregen. Dat terwijl het concern een nettoverlies leed van 7 miljard, en bovendien staatssteun ontvangt van Nederland en Frankrijk. "Dit is in ieder geval maatschappelijk niet te verkopen", zegt luchtvaartjournalist bij De Telegraaf, Yteke de Jong. "Het bedrijf staat aan de rand van de afgrond."
Dat blijkt uit het jaarverslag van de luchtvaartmaartschappij. Het basissalaris van de Canadees werd wel met 25 procent verlaagd gedurende negen maanden, als gevolg van een deeltijdregeling in Frankrijk, en kwam daarmee op 744.511 euro.
De aandelenbonus valt onder de variabele compensatie voor de lange termijn, waarvoor Smith aan bepaalde vooraf afgesproken doelen moet voldoen. Daarnaast kreeg Smith nog eens krap 296.000 euro aan onkosten (zoals een chauffeur en scholingsvergoedingen) vergoed. Verder verhuisde de topman voor zijn baan naar Frankrijk, wat hij ook deels werd vergoed. De normale variabele bonus van de topman kwam vanwege de coronacrisis te vervallen.
'Wet heeft Smith het afgelopen jaar gedaan?'
De Jong vraagt zich af waar de topman deze bonus nu precies aan heeft verdiend. "Wat heeft Ben Smith nu het afgelopen jaar gedaan om dat bedrijf in de benen te houden? Eigenlijk niets, want hij is afhankelijk van de Franse en de Nederlandse staat."
Air France-KLM kwam door de coronacrisis flink in de problemen. Veel vliegtuigen bleven noodgedwongen aan de grond. Nederland steunde KLM met een lening van 1 miljard euro, en garanties voor bankleningen van 2,4 miljard euro.
Bij KLM werden volgens het jaarverslag van de Nederlandse maatschappij geen kortetermijnbonussen en variabele beloningen op de lange termijn uitgekeerd. De bestuurders en het personeel van de Nederlandse maatschappij, net als het personeel leverden salaris in. Het salaris van KLM-topman Pieter Elbers was vorig jaar 535.185 euro. Dat is 45 procent lager dan een jaar eerder. Andere KLM-bestuurders als operationeel directeur René de Groot en financieel directeur Erik Swelheim kregen ruim een derde minder overgemaakt.
'Verwacht dat Hoekstra afkeurend reageert'
De Jong verwacht dat demissionair minister van Financiën Wopke Hoekstra vandaag afkeurend op dit nieuws zal reageren. Vorig jaar stemde Hoekstra op de aandeelhoudersvergadering van Air France-KLM al tegen de langetermijnbonus van Ben Smith. Zolang er sprake is van steun aan het concern, mogen er geen bonussen of dividenden uitgekeerd worden, zo vindt Nederland. "Hoekstra stond toen al in zijn eentje. In die zin kon hij weinig uitrichten", zegt De Jong. Het voorstel werd aangenomen met een ruime meerderheid van 84 procent van de stemmen.
De luchtvaartjournalist verwacht dat deze bonus de verhouding tussen Nederland en Frankrijk geen goed zal doen. "Je kunt je voorstellen dat dit tot ophef leidt in de politiek in Nederland, en dat de Tweede Kamer bij een volgende reddingspoging helemaal niet meer gecharmeerd is om Air France-KLM verder te helpen", zegt ze. "Dus in die zin is het niet slim, met het oog op de relatie tussen Nederland en Frankrijk."
LEES OOK: Topman van Air France-KLM ziet af van bonus na ophef