Kabinet trok vorig jaar 17,6 miljard euro uit voor coronasteun aan bedrijven
Het kabinet trok vorig jaar in totaal 17,6 miljard euro uit voor de steun van bedrijven die getroffen werden door de coronacrisis. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). "Zo'n grote stijging in de overheidsuitgaven zien we niet vaak", zegt hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "En helemaal niet omdat veel van die steun naar de ondernemers ging, om te voorkomen dat bedrijven massaal failliet gingen of mensen moesten ontslaan."
Veruit het grootste gedeelte van het bedrag, 15 miljard euro, werd uitgegeven via de NOW-regeling. Daarmee kunnen bedrijven de lonen van hun werknemers doorbetalen. Daarnaast werd 2,6 miljard aan vergoedingen voor vaste lasten (TVL) uitgekeerd.
'Veel minder dan in andere landen'
Een flinke som geld, maar ING-hoofdeconoom Marieke Blom benadrukt dat het bedrag veel lager is dan men een jaar geleden verwacht had. "En het is veel minder dan andere landen uitgeven. Onze schuldquote is een beetje opgelopen, maar over de hele lange periode denk ik eigenlijk dat onze kinderen hier niet zo veel van merken."
Voor de NOW- en de TVL-steun waren er drie aanvraagperiodes in 2020, één per kwartaal. Voor de NOW-regeling was het uitgekeerde bedrag het hoogst in de eerste aanvraagperiode, voor de TVL was dat in de derde. Dat laatste komt omdat de vastelastenregeling aan het einde van het jaar werd uitgebreid naar bijna alle sectoren. In het begin gold deze enkel voor specifieke sectoren.
Beide bedragen werden vastgesteld op basis van een verwacht omzetverlies. Later werden deze opnieuw geëvalueerd. Twintigduizend bedrijven moeten inmiddels in totaal 290 miljoen euro aan NOW-steun terugbetalen.
Horeca
Het grootste deel van de subsidies (17 procent) werd uitbetaald aan bedrijven in de handel. Het gaat in totaal om bijna 3 miljard euro, waarvan 2,6 miljard euro subsidies voor loonkosten.
Aan horecabedrijven werd met 2 miljard euro iets minder uitbetaald voor de loonkosten. In de horeca werken dan ook veel minder mensen dan in de handel en verhuur. De sector is goed voor zo'n 4 procent van alle werknemersbanen.
"De horeca ontving de meeste steun bij de vaste lasten", vertelt Van Mulligen. Daar kreeg de sector 791 miljoen euro voor uitgekeerd. Inclusief loonkostenvergoeding ontvingen horecabedrijven dus 2,8 miljard euro, 16 procent van de uitgekeerde subsidies.