main-logo NPO Start
Dragon's Den Dragon's Den Dragon's Den
Goedemorgen Nederland - 8 april 2021 — 10:03

Zo gaat Herman Tjeenk Willink de formatie aanpakken: ‘Het is de vraag of dun regeerakkoord gaat lukken’

De nieuwe informateur gaat vandaag opnieuw in gesprek met de fractieleiders. Herman Tjeenk Willink wil zich eerst richten op de inhoud, voordat er over de personen wordt gesproken. “Ze zullen dit wel moeten”, zegt politiek commentator Wouter de Winther in Goedemorgen Nederland. “Na de chaotische, emotionele vertoning van vorige week is bij de meeste mensen in Den Haag het besef ingedaald dat je toch iets met elkaar moet proberen. Anders kom je uit bij nieuwe verkiezingen.”

“Het komt in eerste instantie aan op informeren”, zei Tjeenk Willink gisteren in zijn eerste persconferentie. “Dat betekent dat de keuzes ‘wie met wie’, of onderhandelingen over beleidsonderwerpen nu nog niet aan de orde zijn. Het gaat in de opdracht over de verkenning van het hoe, het proces, en de voorwaarden waaronder dat proces met kans op succes kan worden gestart.”

Tjeenk Willink zei gisteren verder dat hij hoopt dat het regeerakkoord niet volledig dichtgetimmerd wordt. “Het is belangrijk om dit nu te zeggen, zodat de gemoederen wat bedaard raken”, zegt De Winther. Toch zijn de afspraken in het regeerakkoord volgens hem belangrijk voor een stabiele regering. “Als politieke verschillen groot zijn, moet je vooraf dit soort afspraken maken. Als je het aan de Tweede Kamer laat om daar over te gaan, ontstaan er meerderheden die het voor de mensen in de coalitie onaantrekkelijk maken om mee te besturen.”

Gevoelige zaken zoals asielbeleid

De Winther vraagt zich dan ook af of het gaat lukken om met een dunner regeerakkoord een kabinet te vormen. “De praktijk leert dat duidelijke afspraken nodig zijn als het om gevoelige zaken gaat, zoals medisch-ethische kwesties of het asielbeleid. Er is een rechtse meerderheid met onder andere PVV en FVD die hele uitgesproken ideeën heeft over asielbeleid. Als je dat overlaat aan de Tweede Kamer, krijgt de VVD haar zin. Als D66 aansluit, denken zij: waarom zouden wij uitvoering geven aan die plannen? Daarom heb je zo’n regeerakkoord nodig.”

LEES OOK: Herman Tjeenk Willink moet formatie op de rails krijgen: ‘Hij kan het, hij wil het’

Door: Tom Janssen

Hoop je op meer Dragons’ Den? Investeer nu! Klik hier.

 

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Tussen 1995 en 2019 zijn de consumentenuitgaven met ruim 44 procent gestegen. Ook Elen Demir kent de cijfers van het CBS. Maar hoe komt het toch dat men steeds meer spullen koopt en daarmee ook de afvalberg verhoogd? En is dat een probleem? Stand van Nederland, Generatie Next inspecteert zeecontainers en zoekt het uit.

 

Donderdag om 22.10
De Jonge: niet vol inzetten op vaccins met mRNA-techniek

Demissionair zorgminister Hugo de Jonge is er niet voor om vanaf volgend jaar vol in te zetten op zogeheten mRNA-vaccins tegen het coronavirus, zoals de…

Lees meer

Aantal nieuwe coronagevallen fors toegenomen, ziekenhuis sluit acht operatiekamers

Het aantal nieuwe coronagevallen is afgelopen etmaal fors gestegen. Tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 9648 nieuwe coronagevallen…

Lees meer

Nieuwe generatie moet meer gaan betalen om consumptiegedrag te veranderen

Om de coronadip uit te komen moeten we straks massaal ons geld uitgeven, zo is de consensus. Dan komt er meer geld, kan er meer…

Lees meer

Waarom stijgen de huizenprijzen zo hard in coronatijd?

De huizenprijzen zijn tijdens de coronacrisis explosief gestegen. In twintig jaar tijd was de stijging niet zo groot als in het afgelopen kwartaal, zo blijkt…

Lees meer

‘Koopwoede heeft gevolgen, denk aan toekomstige generaties’

Ondanks de coronacrisis hebben consumenten het afgelopen jaar vaak de portemonnee getrokken. Volgens verschillende economen is dat goed, omdat we ons uit de crisis moeten…

Lees meer

EU erkende 5 procent minder asielzoekers in 2020

De 27 EU-lidstaten hebben vorig jaar 281.000 asielzoekers een beschermde status toegekend. Dat is 5 procent minder dan in 2019. Van hen werden 127.700 personen…

Lees meer

Man die persfotograaf met shovel belaagde verdacht van poging tot doodslag

Een 34-jarige man die maandagavond met een shovel inreed op de auto van een persfotograaf en zijn vriendin wordt verdacht van poging tot doodslag. Dat…

Lees meer

Hoop je op meer Dragons' Den bij WNL?

Investeer nu!

Klik hier