main-logo NPO Start
Dragon's Den Dragon's Den Dragon's Den
Foto: Politie
8 april 2021 — 15:50

Verdachte vast voor plan aanslag met vuurwerkbom op vaccinatielocatie

De politie heeft een 37-jarige man uit Den Helder aangehouden op verdenking van een voorgenomen terreuraanslag. Beoogd doelwit was het voormalige gemeentehuis van Dan Helder, dat op dit moment gebruikt wordt als vaccinatielocatie. De man zou plannen hebben gehad om met een vuurwerkbom een explosie te veroorzaken.

Volgens het OM konden de plannen van de man tijdig worden verijdeld. Omdat de verdachte heeft “beoogd om de bevolking ernstige vrees aan te jagen en economische en sociale structuren van het land te ontwrichten”, kwalificeren politie en justitie de voorgenomen aanslag als een terreurdaad. “De verdachte heeft getracht een cruciaal overheidsproces, namelijk het landelijk gecoördineerd vaccinatieprogramma, op extreem gewelddadige wijze te saboteren”, aldus het OM. “Hierdoor is ook de volksgezondheid in het geding. Hoe minder mensen kunnen worden gevaccineerd hoe meer slachtoffers het virus zal maken.”

De aanhouding vond plaats op 18 maart, zo meldt het Openbaar Ministerie. De man is vervolgens voorgeleid aan de rechter-commissaris en de raadkamer van de rechtbank in Alkmaar. Die heeft bepaald dat hij de komende drie maanden vast blijft zitten.

‘Niemand van ons heeft iets gezien of opgemerkt’

GGD Hollands Noorden, waar Den Helder onder valt, had zelf geen signalen over een mogelijke aanslag gekregen, laat een woordvoerder weten aan persbureau ANP. “Niemand van ons heeft iets gezien of opgemerkt. Het heeft zich afgespeeld buiten de openingstijden van de locatie. Wij zijn op enig moment op de hoogte gebracht, maar we zijn er verder niet bij geweest.” Voor inhoudelijke vragen verwijst de GGD naar politie en justitie. Over de beveiliging wil de woordvoerder geen specifieke informatie geven. “Ik kan wel zeggen dat al onze locaties goed worden beveiligd.”

Coronatestlocaties van de GGD werden eerder al op verschillende plaatsen in het land doelwit van het geweld. Zo ging er bij een testraat in Bovenkarspel begin maart een explosief af en werd er in Urk één in de brand gestoken, eind januari. In Hilversum werd een week later bij een teststraat vuurwerk met brandbaar materiaal eraan gevonden. Ook een testlocatie in Breda werd in het afgelopen najaar doelwit van vernielingen en bekladdingen.

LEES OOK: Hugo de Jonge: brand in testlocatie Urk alle perken te buiten

Door: Redactie

Hoop je op meer Dragons’ Den? Investeer nu! Klik hier.

 

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Tussen 1995 en 2019 zijn de consumentenuitgaven met ruim 44 procent gestegen. Ook Elen Demir kent de cijfers van het CBS. Maar hoe komt het toch dat men steeds meer spullen koopt en daarmee ook de afvalberg verhoogd? En is dat een probleem? Stand van Nederland, Generatie Next inspecteert zeecontainers en zoekt het uit.

 

Donderdag om 22.10
De Jonge: niet vol inzetten op vaccins met mRNA-techniek

Demissionair zorgminister Hugo de Jonge is er niet voor om vanaf volgend jaar vol in te zetten op zogeheten mRNA-vaccins tegen het coronavirus, zoals de…

Lees meer

Aantal nieuwe coronagevallen fors toegenomen, ziekenhuis sluit acht operatiekamers

Het aantal nieuwe coronagevallen is afgelopen etmaal fors gestegen. Tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 9648 nieuwe coronagevallen…

Lees meer

Nieuwe generatie moet meer gaan betalen om consumptiegedrag te veranderen

Om de coronadip uit te komen moeten we straks massaal ons geld uitgeven, zo is de consensus. Dan komt er meer geld, kan er meer…

Lees meer

Waarom stijgen de huizenprijzen zo hard in coronatijd?

De huizenprijzen zijn tijdens de coronacrisis explosief gestegen. In twintig jaar tijd was de stijging niet zo groot als in het afgelopen kwartaal, zo blijkt…

Lees meer

‘Koopwoede heeft gevolgen, denk aan toekomstige generaties’

Ondanks de coronacrisis hebben consumenten het afgelopen jaar vaak de portemonnee getrokken. Volgens verschillende economen is dat goed, omdat we ons uit de crisis moeten…

Lees meer

EU erkende 5 procent minder asielzoekers in 2020

De 27 EU-lidstaten hebben vorig jaar 281.000 asielzoekers een beschermde status toegekend. Dat is 5 procent minder dan in 2019. Van hen werden 127.700 personen…

Lees meer

Man die persfotograaf met shovel belaagde verdacht van poging tot doodslag

Een 34-jarige man die maandagavond met een shovel inreed op de auto van een persfotograaf en zijn vriendin wordt verdacht van poging tot doodslag. Dat…

Lees meer

Hoop je op meer Dragons' Den bij WNL?

Investeer nu!

Klik hier