Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Kinderen spellen Nederlandse woorden steeds vaker op Engelse manier

Redactie

De Nederlandse taal verengelst, zo zien basisschoolleraren bij spellingtoesten. Kinderen komen steeds vaker met een Engelse spelling van Nederlandse woorden, zoals coolkast, snoop en tracker. Ook online-oefenprogramma's Gyzny en Squla zien deze verengelste woorden terugkomen in de statistieken, zo schrijft het AD.

In de afgelopen honderd dagen schreven kinderen in de dictees woorden als family (familie), coffee (koffie), title (titel), final (finale), meldt Squla. Ook kwamen de woorden ocean (oceaan), tracker (trekker) en crash (crèche) in de dictees langs.

Deze verengelsing zou alles te maken met de vele Engelstalige YouTube-filmpjes die kinderen kijken, maar ook de games die ze spelen, zo constateren meerdere docenten. Dat is ook te merken aan het niveau van de kinderen tijdens Engelse lessen. Bij sommigen ligt dat erg hoog.

Dat laatste is natuurlijk positief, zegt Hedi Kwakkel, promovendus op tweetalig onderwijs en lerares op de tweetalige afdeling van een Jenaplanschool. Zij vindt het niet zorgelijk dat Nederlandse kinderen al jong veel Engels oppikken. "Ik denk juist dat het in het voordeel van Nederlandse kinderen werkt. Zij krijgen een steeds grotere Engelse woordenschat. Waarbij ik natuurlijk wel wil benadrukken dat we het Nederlands van scholieren dan wel op peil moeten houden. En daar is absoluut nog werk aan de winkel.’’

'Symptoom van een onderliggend probleem'

En daar is Marc van Oostendorp, hoogleraar Nederlands aan de Radboud Universiteit, het mee eens. Verkeerd spellen is op zich niet zo'n probleem, benadrukt hij in de krant. "Het is logisch dat leerlingen op de basisschool zich nog vergissen en bijvoorbeeld creative in plaats van creatief schrijven."

Toch maakt de hoogleraar zich wél zorgen. Dat kinderen vaker voor de Engelse spelling kiezen dan de Nederlandse, ziet hij als symptoom van een onderliggend probleem. "Het toont aan dat kinderen via games of apps vaker Engelse woorden zien dan Nederlandse. En dat drukt ons weer met de neus op het akelige feit dat Nederlandse kinderen relatief weinig lezen."

Kinderen moeten moeten leer lezen

Wie leest, leert spellen, zegt Oostendorp. Daarnaast is lezen cruciaal voor het vergroten van de woordenschat. Daar ligt volgens de hoogleraar dan ook de simpele oplossing: kinderen moeten meer lezen. "Dat moet een belangrijk onderdeel van de taalles op school zijn. Juist omdat het klaslokaal een omgeving is zonder prikkels als apps." En ook ouders moeten er thuis meer werk van maken, zegt hij. "Lees je kind voor. Dan leert het hoe leuk een boek is en gaat het vaak uit zichzelf meelezen. En lees zelf. Kinderen die hun ouders met een boek zien, gaan zelf ook lezen."

LEES OOK: Verengelsing van hoger onderwijs slaat door: ‘We springen veel te makkelijk met onze taal om’


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau