Boeren in actie voor eerlijke boterham: ‘Prijs van basisproducten moet omhoog’
Boeren werken van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat, maar zien deze tomeloze inzet aan het einde van de rit vaak niet terug op hun bankrekening. Daar moet verandering in komen, vindt Agractie. Daarom schreef de boerenactiegroep een actieplan dat zich richt op de toekomst. "We hebben gekeken naar hoe de boer richting 2030 ook een eerlijke boterham kan verdienen", zegt voorman Bart Kemp in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Als voorbeeld wijst Kemp naar producten die onder het Fairtrade-keurmerk verkocht worden. Kopers die deze producten afnemen zijn verplicht een minimumprijs te betalen. "Daar zijn door de hele keten heen afspraken over prijzen, waardoor de koffieboer en de cacaoboer een eerlijke prijs krijgen. Dat is in Nederland ook hard nodig", zegt hij.
"Het belangrijkste is dat iedereen door de hele keten heen, dus supermarkten, verwerkers, maar ook de boer, gewoon een eerlijke prijs krijgt", beklemtoont Kemps, zelf schapenhouder. "Uiteindelijk moet er in de winkel een realistische prijs betaald worden. Dat betekent dat de prijs van basisproducten, zoals groente, aardappels en vlees, structureel een stukje omhoog moet."
'We hebben wel de politiek en de hele keten nodig'
De boerenactiegroep heeft een overzicht gemaakt van de prijs die de boer en de supermarkt gemiddeld voor hetzelfde product krijgen. Zo krijgt de boer 0,15 euro voor één kilo spruiten, waar dat in de supermarkt 2,40 euro is. Voor tien eieren krijgt de boer 0,80 euro, terwijl men in de supermarkt 2,50 euro afrekent.
Met de visie van Agractie, die de actiegroep vanmiddag om 14.00 presenteert in Nieuwspoort in Den Haag, kan agrarisch Nederland verder gebracht worden. "En Nederland als geheel", stelt Kemps. "Maar we hebben wel de politiek en de hele keten nodig om dat te kunnen realiseren."
LEES OOK: Boeren in actie voor eerlijke boterham: 'Prijs voor basisproducten moet omhoog'