Duizenden boeren hebben geen bedrijfsopvolger klaarstaan: ‘Ondersteuning is nodig’
Bijna zes op de tien boeren van 55 jaar of ouder hebben niemand klaarstaan die de leiding kan overnemen in hun bedrijf. Dit speelt met name bij de kleinere landbouwbedrijven. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In reactie op de cijfers zegt het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) dat jonge boeren en tuinders ondersteuning nodig hebben.
“Door de alsmaar groeiende wereldbevolking zal de vraag naar voedsel juist stijgen. Jonge boeren zijn de voedselmakers van de toekomst”, benadrukt de NAJK. Zij willen hierover graag in gesprek gaan met de overheid.
“De financiën op bedrijven staan onder druk, er dreigt een enorm gebrek aan ruimte, de toenemende wet- en regelgeving gooit roet in het eten en bedrijfsovername is en blijft een complex proces”, aldus de NAJK. “Allemaal zaken waardoor de jonge boeren het gevoel hebben de grip op hun toekomst te verliezen.”
In 27.000 van de 52.000 agrarische bedrijven in Nederland staat iemand aan het hoofd die 55 jaar of ouder is. De vraag wie bedrijfsopvolger kan worden, speelt dus in veel landbouwbedrijven.
Criteria
De moeilijkheid om een ondernemer te vinden die het boerenbedrijf voortzet speelt al meerdere jaren. In 2016 voorspelde het CBS dat er binnen tien jaar zo’n 15.000 boerderijen zouden verdwijnen. Sinds 2016 zijn er zo’n 3000 agrarische bedrijven verdwenen.
Jonge boeren moeten voor opvolging nu aan twee criteria voldoen. Zo moet het bedrijf na de overname duurzamer zijn dan daarvoor, en moet het een beter economisch perspectief hebben dan eerst. Vermoedelijk is dat voor veel jonge boeren niet mogelijk. Daarnaast is de boer steeds vaker de boosdoener in de ogen van burgers en natuur- en milieuorganisaties.
Bij grote landbouwbedrijven staat de opvolger in 70 procent van de gevallen wel klaar om het bedrijfshoofd op te volgen wanneer diegene met pensioen gaat. Bij middelgrote bedrijven is dat 50 procent en bij kleine en hele kleine bedrijven is het nog minder: in totaal hebben er 16.000 boeren daar geen opvolger klaarstaan.
Melkveebedrijven hebben relatief het vaakst al een opvolger klaarstaan, bij bijna twee derde van de melkveebedrijven met een bedrijfshoofd dat ouder is dan 55 is dat het geval. Dat wordt gevolgd door geitenhouderijen (54 procent). De animo om het roer in een schapenbedrijf over te nemen is gering (19 procent).
Regio’s
In Limburg waren er de minste opvolgers. Over het algemeen hebben de bedrijven in de zuidelijke provincies minder vaak een opvolger dan die in het noorden. In Friesland wordt het vaakst een opvolger gevonden.
Door: Marinka Wagemans
U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen
Stand van Nederland: Generatie Next
Presentatrice Jill Bleiksloot is net 27 geworden. Het duurt zeker nog veertig jaar voor ze met pensioen gaat, maar kan dat straks nog wel? De Generatie Next vraagt het zich af. Dekkingsgraden lopen terug en het aantal zzp’ers neemt toe. Jill onderzoekt de alternatieven en zoekt ook de architect achter het nieuwe pensioenstelsel op: demissionair minister Wouter Koolmees.
Relschoppers in Rotterdam hebben winkels aan de Groene Hilledijk geplunderd. Ook een filiaal van Dirk van den Broek aan de Beijerlandse Passage moest het ontgelden….
Lees meerEr wordt grootschalig gehandeld in data van miljoenen Nederlanders uit de twee belangrijkste coronasystemen van de GGD. De politie heeft zaterdagavond in Amsterdam twee mannen…
Lees meerEen 39-jarige man uit Almere is opgepakt voor het bedreigen van journalisten. Hij had in een online filmpje gezegd dat journalisten maar beter ontslag kunnen…
Lees meerHet Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) meldt dat er tussen zondag- en maandagochtend 4129 positieve coronatests zijn geregistreerd. Dat is het laagste aantal sinds 1 december….
Lees meerDe 51-jarige Maikel A. is door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot twintig jaar cel, vanwege het doodschieten van de 19-jarige Raymildo Landveld en het…
Lees meerHet tempo van vaccineren zal omlaag gaan omdat farmaceut AstraZeneca in het eerste kwartaal minder vaccins kan leveren. Dat zegt minister Hugo de Jonge van…
Lees meerDe onlusten van afgelopen weekend zijn ook over de grenzen opgepikt. Vooral het in de brand gestoken testcentrum van de GGD in Urk wekt verbazing….
Lees meerVan de in totaal 62 mensen die zondag in Eindhoven tijdens hevige rellen zijn opgepakt, zit ongeveer de helft nog vast. Dat maakt de politie…
Lees meerDemissionair staatssecretaris van Economische Zaken Mona Keijzer heeft vandaag een digitale innovatiemissie in Frankrijk, waar ze op bezoek gaat bij diverse bedrijven. Op deze manier…
Lees meerNederland organiseert vanaf vandaag een grote internationale klimaattop. Wereldleiders en internationale kopstukken zijn online aanwezig om te praten over hoe verschillende landen zich kunnen wapenen…
Lees meerNederland is een van de traagste landen in Europa met het vaccineren van de bevolking. We moeten dan ook zo snel mogelijk veel mensen gaan…
Lees meerDe schade die relschoppers zondag hebben aangericht aan het Centraal Station in Eindhoven loopt in de tonnen. Het herstel gaat weken tot maanden duren, zegt…
Lees meer‘Crimineel geweld’, zo noemt demissionair premier Mark Rutte de onlusten die zondag plaatsvonden in verschillende steden. “Elk normaal mens kan hier alleen maar met afschuw…
Lees meerSlachtoffers die zich in 2020 meldden bij de Fraudehelpdesk hadden bij elkaar 41 miljoen euro schade. Een aanzienlijke stijging ten opzichte van 2019, toen was…
Lees meerDe vele rellen van afgelopen weekend vragen om een keiharde aanpak, zegt de waarnemend burgemeester van Vlaardingen, Bas Eenhoorn, in Goedemorgen Nederland. “Repressief, zwaar straffen,…
Lees meer