main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 6 april 2021 — 12:34

Zoon van Amerikaanse president Joe Biden doet boekje open over zijn verslavingen: ‘Enorme tragedie’

Hunter Biden, de zoon de Amerikaanse president Joe Biden, heeft zijn levensverhaal opgeschreven in het boek Beautiful Things dat vandaag in Amerika uitkomt. In de memoires gaat hij uitgebreid in op al zijn verslavingen. Het boek is ook politiek interessant want Hunter Biden speelde een belangrijke rol tijdens de laatste verkiezingscampagne en het impeachment-proces van Donald Trump.

Bij de verkiezingscampagne dook de naam van Hunter Biden al regelmatig op. “Trump voelde onraad bij de zoon van zijn grote tegenstander Joe Biden. De verhalen over drugsverslaving en cocaïne waren er al, en een baan in Oekraïne die hij gekregen zou hebben met behulp van zijn vader. De naam Biden hielp daarbij natuurlijk wel”, vertelt Amerikadeskundige Willem Post in Goedemorgen Nederland. “Dat geeft hij in het boek ook wel aan: natuurlijk heeft dat geholpen.”

En hier heeft Trump dankbaar gebruik van gemaakt. “Hij heeft hier een verhaal omheen geboetseerd van dat het een bewijs van corruptie is van die hele familie Biden.” Biden heeft op zijn beurt hard teruggeslagen. “Dat is mijn zoon en dat moet je buiten mij zien. En als je vicepresident bent en je zoon gaat naar de Oekraïne en krijgt daar die baan terwijl hij daar niet de achtergrond voor heeft. Niet die kennis van energie, want het was een energiebedrijf. Dat is natuurlijk niet slim.”

‘Hij kon het niet goed verwerken’

Het meest spraakmakende in het boek is volgens Post dat die verslaving zo lang heeft geduurd. “Echt het familieverhaal. In iedere familie heb je leed, maar hier begint het met een jongetje van twee jaar dat destijds in een auto-ongeluk zijn moeder en zijn zusje verloor. Met zijn jaar oudere broer Beau redt hij het. Vader Joe wordt dan net senator. Dat is een enorme tragedie. Hij zegt zelf dat hij daaruit niet kan verklaren dat hij verslaafd raakte aan de alcohol, crack en cocaïne. Maar hij vertelt wel dat hij zich altijd anders en eenzaam heeft gevoeld. Hij kon het niet goed verwerken.”

Beau hielp Hunter altijd, maar die broer overleed in 2015. “En toen ging het helemaal verkeerd. Ook een enorme tragedie, Beau had alles en had de president van Amerika kunnen worden. Hij had een hoge positie in de staat Delaware. Iedereen hield van hem. Hunter was het zwarte schaap van de familie. Beau heeft Hunter regelmatig afgezet bij een afkickkliniek, net als Joe Biden, maar als de limousine was verdwenen sprong hij over het hek om naar een goedkoop hotelletje te gaan.” Dan ging Hunter daar drugs gebruiken.

‘Geld gebruikt voor drank, drugs en seksfeesten’

Maar door zijn vader is Hunter Biden ook politiek interessant. “Dat begint eigenlijk al als Biden vicepresident is. Het is toch wel een nieuwsfeitje als Hunter in de Oekraïne bij dat energiebedrijf gaat werken. De woordvoerder van Obama, de president destijds, is daar naar gevraagd maar gaf toen geen commentaar. Het was wel duidelijk dat het niet verstandig was dat Hunter dat ging doen. Jaren later heeft Trump de president van de Oekraïne gebeld en gevraagd om uit te zoeken wat de banden tussen Hunter Biden en dat energiebedrijf zijn. Is er iets van criminele activiteiten geweest? Dat is het begin geweest van het hele impeachment-gebeuren.”

Zelf zeg Hunter ook dat hij in Oekraïne wel heeft gewerkt voor zijn zijn geld. “Maar dat is achteraf niet slim geweest, zei Hunter. Dat geld heeft hij gebruikt voor drank, drugs en seksfeesten. Maar het blijft een treurig verhaal dat ook nog wel een vervolg kan krijgen want de belastingdienst van Amerika zit nog achter hem aan dus er komt nog wel een nieuw hoofdstuk.”

De Nederlandse vertaling van Beautiful Things, Al het moois, verschijnt op 18 mei en wordt uitgegeven door Hollands Diep.

LEES OOK: President Biden zoekt naar verbinding: ‘Afwachten of Republikeinen ook stap naar voren doen’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Op Zondag

WNL Op Zondag met defensieminister Kajsa Ollongren, voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW, hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk en Amerikakenner Raymond Mens luister je nu terug.

Klik hier. 

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Wolven doodden elf schapen in Flevoland in maart

Wolven hebben in maart elf schapen in Flevoland gedood. Het zijn de eerste door kennis- en uitvoeringsorganisatie BIJ12 bevestigde wolvenaanvallen in de provincie sinds 2022….

Lees meer

Veel dreigingen zijn in 2023 ‘kritiek punt gepasseerd’ ziet AIVD

“Veel dreigingen zijn in 2023 een kritiek punt gepasseerd”, zei de hoogste baas van de AIVD, Erik Akerboom, dinsdag bij de presentatie van het jaarverslag….

Lees meer

Meer dreiging jihadisten door koranvernieling en conflict Israël

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) constateert afgelopen jaar een toename van de terroristische dreiging door het wereldwijde jihadisme. De toename is volgens de dienst…

Lees meer

Burgemeester Eindhoven Jeroen Dijsselbloem: ‘Asiel is geen crisis’

Er is geen asielcrisis in Nederland. Dat zegt burgemeester van Eindhoven Jeroen Dijsselbloem in het radioprogramma Sven op 1. “We bestempelen in Den Haag alles…

Lees meer

ASML wil in Nederland blijven, maar wat betekent dat voor de arbeidsmigratie?

Operatie Beethoven heeft zijn vruchten afgeworpen. Met een financieel pakket van 1,7 miljard euro weet het demissionaire kabinet tech-gigant ASML in Nederland te behouden. VVD-leider…

Lees meer

Paragnosten vertellen ouders vermiste Cheryl Morriën dat ze nog leeft: ‘Het kan valse hoop zijn’

Dit jaar is het 38 jaar geleden dat het IJmuidense meisje Cheryl Morriën op een zomerdag spoorloos verdween. De moeder van Cheryl, Nellie, is samen…

Lees meer

Nederland, witwasparadijs: meer dan 10 miljard euro wordt ieder jaar in ons land witgewassen

Maar liefst 13.000 bankmedewerkers hebben er een dagtaak aan om ‘verdachte transacties’ op te sporen en ondertussen heeft ook het Openbaar Ministerie (OM) de handen…

Lees meer