main-logo NPO Start
Dragon's Den Dragon's Den Dragon's Den
Goedemorgen Nederland - 21 januari 2021 — 12:17

President Biden zoekt naar verbinding: ‘Afwachten of Republikeinen ook stap naar voren doen’

Joe Biden, de 46ste president van Amerika, start vandaag zijn eerste officiële werkdag. Tot laat is hij nog aan het werk geweest om zeventien decreten te tekenen waarmee de meest omstreden beleidsmaatregelen uit het tijdperk van Donald Trump worden teruggedraaid. “Daarmee is de ‘ontTrumping’ begonnen”, zegt voormalig Amerika-correspondent Jan-Kees Emmer in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Het direct terugdraaien van een aantal maatregelen van de voormalig president kan een traditie genoemd worden, zegt Emmer. Biden is zeker niet de eerste die dat doet. “Hij heeft besluiten genomen zoals het weer lid worden van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), weer meedoen met het klimaatakkoord, stoppen met de aanleg van de muur bij Mexico, enzovoorts”, somt hij op.

Op veel van die thema’s kwam Biden ook direct met aanvullende maatregelen. Hij zal zich vanaf zijn eerste werkdag vooral gaan inzetten op het gebied van coronasteun voor de Amerikaanse bevolking, zegt Emmer. “En het immigratiebeleid, dat is een speerpunt van hem.”

Aan de inauguratiespeech van Biden vielen de verbindende woorden van de nieuwe president het meest op. “De poging om het land te verenigen, en woorden maken daarbij wel degelijk uit. Hij neemt wat dat betreft grote afstand van Trump”, zegt Emmer. De komende dagen zal blijken in hoeverre de Trump-aanhangers, ook die in het congres, zich zullen gaan verweren tegen al deze maatregelen en de maatregelen die nog gaan komen.”Het is afwachten of de Republikeinen in de komende weken ook een stap naar voren gaan doen, en ook zeggen: we gaan meer samenwerken met de Democraten.” Anders blijft het land in dezelfde situatie verkeren als de afgelopen twaalf jaar, zegt Emmer. “Dat die partijen tegenover elkaar blijven staan en het eigenlijk tot niets komt.”

‘Europa moet niet achterover leunen’

Gaat er nu ook echt iets voor Nederland veranderen nu Biden in Amerika aan het roer staat? “Hij wil verbinden in Amerika, maar hij wil ook verbinden in de wereld. Dat is voor Europa heel belangrijk”, zegt Europarlementariër bij het CDA Esther de Lange daarover. “Wat ik wel cruciaal vind is dat we nu niet achterover gaan leunen in Europa: dat we denken ‘de grote broer is terug’, en dat wij niets meer hoeven te doen op het gebied van defensie of in de relatie met China”, beklemtoont ze. “We moeten ook zelf laten zien dat je volwassen op dat niveau kan meedoen, ik denk dat dat ook de relatie met Amerika alleen maar ten goede komt.”

LEES OOK: Donald Trump overweegt nieuwe partij op te richten: ‘Kan ultiem dreigement zijn’

Door: Marinka Wagemans

Een nieuw seizoen Dragons’ Den. Klik hier voor de actie.

 

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Vanaf 10 uur op NPO1 met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten.

– CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra over de komende verkiezingen
Ayaan Hirsi Ali met een exclusief tv-interview over haar boek Prooi. Over immigratie, islam en de erosie van vrouwenrechten
– Opiniemaker Yoeri Albrecht over het Britse koningshuis en Prins Charles
– Presentator Jort Kelder en zakenvrouw Nikkie Plessen over Dragons’ Den en ondernemerschap

Zondagmorgen, 10 uur
Aantal coronapatiënten in het ziekenhuis daalt voor derde dag op rij

Voor de derde dag op rij daalt het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen, ook al is de afname heel gering. Ziekenhuizen behandelen momenteel 1911 mensen…

Lees meer

Ook dansschool hard getroffen door corona: ‘Vraagt veel om dit draaiende te houden’

De ondernemers in de culturele sector zijn hard geraakt door de coronacrisis. In Stand van Nederland: Generatie Next bezoekt Elen Demir haar oude dansschool in…

Lees meer

Stand van Nederland: Generatie Next

Kijk elke donderdag om 22.10 naar NPO 2!

Kijk hier de laatste aflevering terug