Hoe moet het verder met de formatie? ‘Zonder de VVD wordt het buitengewoon ingewikkeld’
De formatie moet nog beginnen, maar het is nu al duidelijk dat het een lastige puzzel gaat worden. Uit de documenten van de verkenning blijkt dat D66 niet met de ChristenUnie door wil. De ChristenUnie wil juist niet meer met VVD-leider Mark Rutte regeren. "Wat er nu gebeurt is een positiespel", zegt voormalig VVD-voorzitter Bas Eenhoorn in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
"Het is jammer, maar dit hoort bij Den Haag. Iedereen neemt een positie in, maar één ding is zeker, uiteindelijk komen ze eruit." Een "Belgische situatie", waarin er langere tijd een demissionair kabinet is, ziet Eenhoorn als een goede mogelijkheid.
'PvdA is altijd bestuurderspartij geweest'
VVD en D66 zullen nu gaan kijken naar andere partijen dan de ChristenUnie om mee te regeren. "Er is al gesproken over JA21, wat ik geen geweldig idee vind. Je kunt ook denken aan de PvdA. Dat is altijd een bestuurderspartij geweest en kan goed met CDA, D66 en de VVD verder. Er zijn tal van mogelijkheden, maar zonder de VVD wordt het buitengewoon ingewikkeld."
Eenhoorn verwacht dat het CDA door wil met de VVD in een nieuwe kabinet. "Het CDA zal ongetwijfeld wel verantwoordelijkheid willen dragen. Er moet in Nederland veel gebeuren. We hebben grote problemen straks, met een economie die hersteld moet worden na corona. Het MKB zit in grote problemen, dus we kunnen ons het niet permitteren om hier te lang in blijven hangen."
Vertrouwen herstellen
Volgens CDA-Europarlementariër Esther de Lange speelt er meer dan "het Haagse spel". "Mensen zullen zich ongetwijfeld positioneren richting een nieuwe formatiepoging. Maar er zit een laag onder. Dat is het vertrouwen van de mensen in de politiek. Dat heeft door deze affaire nog een duw gekregen. Dat moet je herstellen."
De Lange maakt zich zorgen over dat herstel van het vertrouwen. "Een nieuwe verkenner moet allereerst vaststellen of dat vertrouwen in deze demissionair minister-president nog te herstellen is." Het CDA staat volgens haar niet "te popelen om verantwoording te nemen". "Eerst willen wij het vertrouwen hersteld zien. Dat is de prioriteit."
LEES OOK: ‘Segers toont weinig dapperheid met feitelijke motie van wantrouwen’