main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zondag - 4 april 2021 — 15:35

‘Stad op water de toekomst, politiek moet vrijheid geven aan architecten’

Nederland heeft vanwege de woningnood snel één miljoen nieuwe huizen nodig, maar aan ruimte is groot gebrek. Volgens architect Koen Olthuis is de oplossing simpel: we moeten op het water gaan bouwen. Hij roept de politiek op om meer mogelijk te maken.

“Als architect moet je puzzeltjes oplossen en de puzzel is nu heel complex. Er is geen ruimte, het is allemaal te duur, het moet groen zijn en van het gas af. Dat is onmogelijk”, zegt Olthuis in WNL op Zondag op NPO 1. “We moeten kijken naar nieuwe mogelijkheden. Een nieuwe stad is niet meer op het land, maar moet op het water.”

De techniek is er al, zegt Olthuis. “Op de Malediven zijn ook problemen met hoog water en ruimtegebrek en daar komt nu een stad van 5000 woningen op het water. Dat is fantastisch. We zijn bijna tien jaar met ontwikkelaars bezig geweest om het voor elkaar te krijgen. Het is Nederlandse technologie en die moeten we nu ook in eigen land gaan gebruiken.”

‘Steden op water flexibel’

Volgens Olthuis heeft bouwen op water een aantal grote voordelen. Zo hoef je geen dure grond op te kopen en ook is een stad op het water flexibel. “We leven in een dynamische maatschappij. We weten niet wat er over tien of vijftien jaar gaat gebeuren en corona heeft nu een enorme invloed gehad. Je hebt een stad nodig die kan reageren.”

Dat kan op het water door op drijvende units te bouwen die van plek kunnen veranderen, legt hij uit. “Je legt er dingen neer die je kan verschuiven en aanpassen. Lelystad vinden we nu verschrikkelijk. Als die stad op het water was gebouwd, hadden we een aantal van de woningen daar weggehaald en nieuwe woningen gebracht.”

‘Politiek, geef architecten de vrijheid’

Volgens Olthuis is het bouwen op water geen kwestie van willen maar van moeten. “Steden kunnen niet alleen maar naar binnen gaan. Die moeten of de hoogte in of het water op. Daar ligt de kans. Water is niet een probleem maar een mogelijkheid om te groeien.”

Olthuis roept de politiek op om meer mogelijk te maken. “Nederland loopt enorm voorop met de techniek. Maar we doen er niets mee, op woonbootjes na. De vraag aan de politiek is: geef ingenieurs en architecten de vrijheid. Dan kunnen we nieuwe dingen doen. Of we wachten op een enorme ramp, een overstroming, en dan kunnen we onze techniek gebruiken. Vaak heb je zo’n tipping point nodig”, zegt hij cynisch.

Een locatie om in Nederland mee te beginnen heeft Olthuis al in gedachten. “Als dat niet komt, hopen we dat de politiek ons de vrijheid geeft om de nieuwe ideeën op het IJsselmeer uit te proberen.”

LEES OOK: NVM-voorman Hoes: ‘Kabinet doet te weinig aan acute woningnood’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Sven op 1 Zomereditie

Met miljoenen huishoudens die financieel in de knel raken richt vakbond FNV de ogen op de politiek en het bedrijfsleven. Zij moeten over de brug komen met geld. De bond wil daarvoor de straat op gaan en actie voeren. Voorzitter Tuur Elzinga praat erover met Thomas van Groningen in Sven op 1: Zomereditie.

Maandag t/m vrijdag om 11.30 uur

WNL Haagse Lobby Podcast

De Nederlandse bevolking groeide in 2021 met 115 257 inwoners. Immigratie speelt daar ook een grote rol in en de verwachting is dat dit de komende decennia alleen maar zal toenemen. Dit brengt een hoop uitdagingen met zich mee. Hoe zorgen wij ervoor om dit in goede banen te leiden? Hoe zien de uitdagingen er precies uit?

Martijn de Greve bespreekt het in WNL Haagse Lobby Podcast met:

  • Commissaris van de Koning in Noord-Holland, Arthur van Dijk
  • Immigratiedeskundige Jan van de Beek
  • Arbeidseconoom Pieter Gautier
Maandag tussen 20.30 en 21.30
Zorgen over lage waterstand: Rijn ligt nog maar paar centimeter boven laagste waterstand ooit

Het is uitzonderlijk dat de Rijn middenin de zomer zeer waarschijnlijk een recordlage stand gaat bereiken. Gewoonlijk is de gemiddelde waterstand bij Lobith in deze…

Lees meer

Boerenorganisaties niet blij met Remkes en koepels: ‘Ze spelen een politiek spel’

Boerenorganisaties vinden het maar niets dat bemiddelaar Johan Remkes met allerlei koepelorganisaties overleg aan het voeren is over de stikstofproblemen. “Dit gaat helemaal niks opleveren….

Lees meer

FNV-voorzitter Elzinga voorziet stakingen: ‘Inflatiecompensatie nodig, anders wordt het hete herfst’

Het kabinet overlegt deze week opnieuw over wat het kan doen tegen de torenhoge inflatie en de koopkrachtcrisis. Den Haag kijkt daarbij ook naar werkgevers….

Lees meer

Detailhandel ziet omzet groeien door prijsstijging, maar volume neemt af

De detailhandel draaide in het tweede kwartaal van 2022 ruim 3 procent meer omzet dan een jaar eerder, in hetzelfde kwartaal. De hogere omzet heeft…

Lees meer

Nederland groeit uit zijn voegen, hoe houden we het land met straks 20 miljoen mensen leefbaar?

Volgens cijfers van het CBS en verschillende bevolkingsonderzoeken groeit de Nederlandse bevolking gestaag door. Nu telt Nederland zo’n 17,7 miljoen inwoners en modellen geven aan…

Lees meer

Politie meldt ruim honderd aanhoudingen na stikstofprotesten

De afgelopen weken zijn ruim honderd mensen aangehouden, vanwege overtredingen en misdrijven die verband houden met de boerenprotesten, meldt de politie. Het gaat dan onder…

Lees meer

Oppas die ontucht pleegde: wat ik deed was fout, ik ben de dader

De 53-jarige vrouw die in de regio Eindhoven als oppas werkte en ontucht pleegde met zeker zeven kinderen, heeft maandag in een verklaring bij de…

Lees meer

Rijkswaterstaat: verwijderde vlaggen soms weer teruggehangen

Rijkswaterstaat worstelt met weggehaalde omgekeerde vlaggen die vervolgens opnieuw worden opgehangen. Hoeveel vlaggen Rijkswaterstaat heeft weggehaald en hoeveel er teruggehangen zijn, kon een woordvoerster niet…

Lees meer

Ontvang de gratis WNL Vandaag Nieuwsbrief

Iedere dag de actualiteit gratis in je mailbox.

Schrijf je in