‘Stad op water de toekomst, politiek moet vrijheid geven aan architecten’
Nederland heeft vanwege de woningnood snel één miljoen nieuwe huizen nodig, maar aan ruimte is groot gebrek. Volgens architect Koen Olthuis is de oplossing simpel: we moeten op het water gaan bouwen. Hij roept de politiek op om meer mogelijk te maken.
“Als architect moet je puzzeltjes oplossen en de puzzel is nu heel complex. Er is geen ruimte, het is allemaal te duur, het moet groen zijn en van het gas af. Dat is onmogelijk”, zegt Olthuis in WNL op Zondag op NPO 1. “We moeten kijken naar nieuwe mogelijkheden. Een nieuwe stad is niet meer op het land, maar moet op het water.”
De techniek is er al, zegt Olthuis. “Op de Malediven zijn ook problemen met hoog water en ruimtegebrek en daar komt nu een stad van 5000 woningen op het water. Dat is fantastisch. We zijn bijna tien jaar met ontwikkelaars bezig geweest om het voor elkaar te krijgen. Het is Nederlandse technologie en die moeten we nu ook in eigen land gaan gebruiken.”
‘Steden op water flexibel’
Volgens Olthuis heeft bouwen op water een aantal grote voordelen. Zo hoef je geen dure grond op te kopen en ook is een stad op het water flexibel. “We leven in een dynamische maatschappij. We weten niet wat er over tien of vijftien jaar gaat gebeuren en corona heeft nu een enorme invloed gehad. Je hebt een stad nodig die kan reageren.”
Dat kan op het water door op drijvende units te bouwen die van plek kunnen veranderen, legt hij uit. “Je legt er dingen neer die je kan verschuiven en aanpassen. Lelystad vinden we nu verschrikkelijk. Als die stad op het water was gebouwd, hadden we een aantal van de woningen daar weggehaald en nieuwe woningen gebracht.”
‘Politiek, geef architecten de vrijheid’
Volgens Olthuis is het bouwen op water geen kwestie van willen maar van moeten. “Steden kunnen niet alleen maar naar binnen gaan. Die moeten of de hoogte in of het water op. Daar ligt de kans. Water is niet een probleem maar een mogelijkheid om te groeien.”
Olthuis roept de politiek op om meer mogelijk te maken. “Nederland loopt enorm voorop met de techniek. Maar we doen er niets mee, op woonbootjes na. De vraag aan de politiek is: geef ingenieurs en architecten de vrijheid. Dan kunnen we nieuwe dingen doen. Of we wachten op een enorme ramp, een overstroming, en dan kunnen we onze techniek gebruiken. Vaak heb je zo’n tipping point nodig”, zegt hij cynisch.
Een locatie om in Nederland mee te beginnen heeft Olthuis al in gedachten. “Als dat niet komt, hopen we dat de politiek ons de vrijheid geeft om de nieuwe ideeën op het IJsselmeer uit te proberen.”
LEES OOK: NVM-voorman Hoes: ‘Kabinet doet te weinig aan acute woningnood’
Door: Peter Visser
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Terugluisteren: Sven op 1 Zomereditie
Met miljoenen huishoudens die financieel in de knel raken richt vakbond FNV de ogen op de politiek en het bedrijfsleven. Zij moeten over de brug komen met geld. De bond wil daarvoor de straat op gaan en actie voeren. Voorzitter Tuur Elzinga praat erover met Thomas van Groningen in Sven op 1: Zomereditie.
WNL Haagse Lobby Podcast
De Nederlandse bevolking groeide in 2021 met 115 257 inwoners. Immigratie speelt daar ook een grote rol in en de verwachting is dat dit de komende decennia alleen maar zal toenemen. Dit brengt een hoop uitdagingen met zich mee. Hoe zorgen wij ervoor om dit in goede banen te leiden? Hoe zien de uitdagingen er precies uit?
Martijn de Greve bespreekt het in WNL Haagse Lobby Podcast met:
- Commissaris van de Koning in Noord-Holland, Arthur van Dijk
- Immigratiedeskundige Jan van de Beek
- Arbeidseconoom Pieter Gautier
Het is uitzonderlijk dat de Rijn middenin de zomer zeer waarschijnlijk een recordlage stand gaat bereiken. Gewoonlijk is de gemiddelde waterstand bij Lobith in deze…
Lees meerBoerenorganisaties vinden het maar niets dat bemiddelaar Johan Remkes met allerlei koepelorganisaties overleg aan het voeren is over de stikstofproblemen. “Dit gaat helemaal niks opleveren….
Lees meerHet kabinet overlegt deze week opnieuw over wat het kan doen tegen de torenhoge inflatie en de koopkrachtcrisis. Den Haag kijkt daarbij ook naar werkgevers….
Lees meerHet Openbaar Ministerie gaat de vrouw vervolgen die betrokken was bij het ernstige ongeluk van oud-minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) afgelopen juni. Dat bevestigt het OM…
Lees meerDe detailhandel draaide in het tweede kwartaal van 2022 ruim 3 procent meer omzet dan een jaar eerder, in hetzelfde kwartaal. De hogere omzet heeft…
Lees meerOekraïne heeft een eerste lading graan als voedselhulp voor Afrika over de Zwarte Zee kunnen exporteren sinds de Russische aanval. Het schip met 23.000 ton…
Lees meerTom Dumoulin stopt per direct met wielrennen. Dat heeft de winnaar van de Ronde van Italië van 2017 via sociale media laten weten. De Limburger…
Lees meerVeilig Verkeer Nederland (VVN) wil een onmiddellijk verbod op de verkoop van setjes die een elektrische fiets sneller laten rijden. Dat schrijft De Telegraaf. Op…
Lees meerIn Frankrijk is het apenpokkenvirus vastgesteld bij een hond. Naar alle waarschijnlijkheid is het huisdier besmet geraakt via zijn baasjes. Daarover schrijft het medische tijdschrift…
Lees meerVerspilling van drinkwater wordt mogelijk duurder. Waterbeheerders onderzoeken of hogere prijzen kunnen helpen om bedrijven en consumenten aan te zetten tot zuiniger watergebruik en meer…
Lees meerBijna twee derde van de veiligheidsregio’s heeft niet het afgesproken aantal opvangplekken voor Oekraïners of reguliere asielzoekers gerealiseerd. Dat blijkt volgens NRC uit interne cijfers…
Lees meerVolgens cijfers van het CBS en verschillende bevolkingsonderzoeken groeit de Nederlandse bevolking gestaag door. Nu telt Nederland zo’n 17,7 miljoen inwoners en modellen geven aan…
Lees meerDe afgelopen weken zijn ruim honderd mensen aangehouden, vanwege overtredingen en misdrijven die verband houden met de boerenprotesten, meldt de politie. Het gaat dan onder…
Lees meerDe 53-jarige vrouw die in de regio Eindhoven als oppas werkte en ontucht pleegde met zeker zeven kinderen, heeft maandag in een verklaring bij de…
Lees meerRijkswaterstaat worstelt met weggehaalde omgekeerde vlaggen die vervolgens opnieuw worden opgehangen. Hoeveel vlaggen Rijkswaterstaat heeft weggehaald en hoeveel er teruggehangen zijn, kon een woordvoerster niet…
Lees meer