‘Stad op water de toekomst, politiek moet vrijheid geven aan architecten’
Nederland heeft vanwege de woningnood snel één miljoen nieuwe huizen nodig, maar aan ruimte is groot gebrek. Volgens architect Koen Olthuis is de oplossing simpel: we moeten op het water gaan bouwen. Hij roept de politiek op om meer mogelijk te maken.
“Als architect moet je puzzeltjes oplossen en de puzzel is nu heel complex. Er is geen ruimte, het is allemaal te duur, het moet groen zijn en van het gas af. Dat is onmogelijk”, zegt Olthuis in WNL op Zondag op NPO 1. “We moeten kijken naar nieuwe mogelijkheden. Een nieuwe stad is niet meer op het land, maar moet op het water.”
De techniek is er al, zegt Olthuis. “Op de Malediven zijn ook problemen met hoog water en ruimtegebrek en daar komt nu een stad van 5000 woningen op het water. Dat is fantastisch. We zijn bijna tien jaar met ontwikkelaars bezig geweest om het voor elkaar te krijgen. Het is Nederlandse technologie en die moeten we nu ook in eigen land gaan gebruiken.”
‘Steden op water flexibel’
Volgens Olthuis heeft bouwen op water een aantal grote voordelen. Zo hoef je geen dure grond op te kopen en ook is een stad op het water flexibel. “We leven in een dynamische maatschappij. We weten niet wat er over tien of vijftien jaar gaat gebeuren en corona heeft nu een enorme invloed gehad. Je hebt een stad nodig die kan reageren.”
Dat kan op het water door op drijvende units te bouwen die van plek kunnen veranderen, legt hij uit. “Je legt er dingen neer die je kan verschuiven en aanpassen. Lelystad vinden we nu verschrikkelijk. Als die stad op het water was gebouwd, hadden we een aantal van de woningen daar weggehaald en nieuwe woningen gebracht.”
‘Politiek, geef architecten de vrijheid’
Volgens Olthuis is het bouwen op water geen kwestie van willen maar van moeten. “Steden kunnen niet alleen maar naar binnen gaan. Die moeten of de hoogte in of het water op. Daar ligt de kans. Water is niet een probleem maar een mogelijkheid om te groeien.”
Olthuis roept de politiek op om meer mogelijk te maken. “Nederland loopt enorm voorop met de techniek. Maar we doen er niets mee, op woonbootjes na. De vraag aan de politiek is: geef ingenieurs en architecten de vrijheid. Dan kunnen we nieuwe dingen doen. Of we wachten op een enorme ramp, een overstroming, en dan kunnen we onze techniek gebruiken. Vaak heb je zo’n tipping point nodig”, zegt hij cynisch.
Een locatie om in Nederland mee te beginnen heeft Olthuis al in gedachten. “Als dat niet komt, hopen we dat de politiek ons de vrijheid geeft om de nieuwe ideeën op het IJsselmeer uit te proberen.”
LEES OOK: NVM-voorman Hoes: ‘Kabinet doet te weinig aan acute woningnood’
Door: Peter Visser
Hoop je op meer Dragons’ Den? Investeer nu! Klik hier.
U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen
Stand van Nederland: Generatie Next
Met versoepelingen in zicht, stijgen de besmettingscijfers en stromen de ziekenhuizen weer vol. Sommigen stellen zelfs noodzakelijke operaties uit. In talkshow OP1 zegt arts-microbioloog en…
Lees meerDemissionair zorgminister Hugo de Jonge is er niet voor om vanaf volgend jaar vol in te zetten op zogeheten mRNA-vaccins tegen het coronavirus, zoals de…
Lees meerHet aantal nieuwe coronagevallen is afgelopen etmaal fors gestegen. Tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 9648 nieuwe coronagevallen…
Lees meerHet aantal verkeersdoden moet drastisch omlaag. Het nieuwe kabinet moet dan ook topprioriteit geven aan verkeersveiligheid, en daar is een miljardeninvestering voor nodig. Dat stelt…
Lees meerDe versoepelingen zijn voor veel ondernemers nog niet genoeg. Bovendien worden zij nog te weinig betrokken bij het oplossen van de coronacrisis, zegt ondernemer Carmen…
Lees meerOm de coronadip uit te komen moeten we straks massaal ons geld uitgeven, zo is de consensus. Dan komt er meer geld, kan er meer…
Lees meerBijna 2000 asielzoekers die in vreemdelingendetentie zaten zijn in de afgelopen vijf jaar toch weer op straat gezet, terwijl zij eigenlijk uitgezet moesten worden. Dit…
Lees meerKroegbazen zijn druk bezig met herbevoorraden om klaar te zijn voor de opening van de terrassen op 28 april. Om te zorgen dat iedereen na…
Lees meerHet inmiddels demissionaire kabinet heeft doelbewust informatie voor het parlement achtergehouden. In een ministerraad in 2019 over de toeslagenaffaire zou in aanwezigheid van de VVD,…
Lees meerDe huizenprijzen zijn tijdens de coronacrisis explosief gestegen. In twintig jaar tijd was de stijging niet zo groot als in het afgelopen kwartaal, zo blijkt…
Lees meerHet Rode Kruis pleit al jaren voor EHBO-cursussen op scholen. Zo leren kinderen hoe ze moeten handelen bij een beroerte, bewusteloosheid of verstikking. Directeur van…
Lees meerTwee Nederlandse ziekenhuizen hebben een opnamestop afgekondigd vanwege de grote toestroom van coronapatiënten. In het Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede en in het Erasmus…
Lees meerOndanks de coronacrisis hebben consumenten het afgelopen jaar vaak de portemonnee getrokken. Volgens verschillende economen is dat goed, omdat we ons uit de crisis moeten…
Lees meerDe 27 EU-lidstaten hebben vorig jaar 281.000 asielzoekers een beschermde status toegekend. Dat is 5 procent minder dan in 2019. Van hen werden 127.700 personen…
Lees meerEen 34-jarige man die maandagavond met een shovel inreed op de auto van een persfotograaf en zijn vriendin wordt verdacht van poging tot doodslag. Dat…
Lees meer