Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Ziekenhuizen lijken niet te kunnen opschalen naar 1700 ic-bedden

Peter Visser

Het plan om in geval van crisis op te schalen naar 1700 intensive care-bedden lijkt onhaalbaar, vertellen meerdere ziekenhuizen aan het AD. Ic-artsen zeggen tegen de krant te vrezen dat er niet genoeg personeel beschikbaar is en dat terwijl de derde golf coronabesmettingen oprukt.

Hoofd van de ic van het UMC Groningen Peter van der Voort zou het 'verbazen' als Nederland tot 1700 bedden komt. Vorig voorjaar had het UMCG 112 ic-bedden voor coronapatiënten beschikbaar, nu 63. Volgens Harald Faber, hoofd van de ic in het Wilhelmina Ziekenhuis Assen "gaan we niet aan het aantal bedden van maart vorig jaar komen". "Op elke ic is de personeelsinzet gedaald", zegt hij tegen de krant.

"Op veel ic's bestaan zorgen over de capaciteit, dat klopt", bevestigt Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging Intensive Care (NVIC). "En als alle 75 ic's in Nederland twee, vijf of tien bedden minder kunnen leveren dan afgesproken, heb je een probleem." Een exact aantal bedden durft Gommers niet te noemen. De NVIC gaat deze week inventariseren hoeveel alle ic's kunnen leveren.

Afschalen reguliere zorg

RVIM-baas Jaap van Dissel verwacht een piek in het aantal coronabesmettingen eind april, al is dat volgens hem nog afhankelijk van een aantal factoren. Volgens Gommers is het afschalen van de reguliere zorg onvermijdelijk. In Utrecht en Noord-Holland is dat zelfs al begonnen. Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg verwacht echter dat ziekenhuizen de drukke periode aankunnen.

Bestuursvoorzitter van het Maasstad Ziekenhuis Peter Langenbach waarschuwt dat ook in regio Rotterdam de reguliere zorg mogelijk moet worden afgeschaald. "Het is kantje boord. We staan op het punt om af te schalen", zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Als de cijfers niet wat gunstiger worden, zullen wij ook reguliere zorg moeten afschalen om capaciteit vrij te maken voor covidzorg."

"Je hebt een vast aantal bedden op de ic. In mijn ziekenhuis zijn dat er ongeveer twintig. Je wil er altijd een aantal reserveren voor een zware operatie", legt Langenbach uit. "Een kankeroperatie, een oncologische operatie. Want die patiënten komen in een aantal gevallen na zo'n operatie op de ic terecht. Dus je moet altijd een aantal bedden voor de reguliere zorg vrijhouden. Als je ziet dat het aantal covid-patiënten op de ic stijgt, heb je minder capaciteit vrij voor de reguliere zorg en andere zware operaties, en moet je die afschalen. Dat is wat er gebeurt."

Rutte wil internationale samenwerking

Om een volgende pandemie beter het hoofd te bieden schaart demissionair premier Mark Rutte zich achter het sluiten van een internationaal pandemieverdrag. Hij heeft een oproep daarvoor van WHO-topman Tedros Adhanom Ghebreyesus en EU-president Charles Michel, evenals leiders uit andere landen, in een aantal kranten wereldwijd ondertekend.

Het verdrag moet leiden tot verbetering van de pandemieparaatheid en -respons en zou verankerd worden in de Akte van Oprichting van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De internationale samenwerking op het gebied van waarschuwingssystemen, gegevensuitwisseling en onderzoek moet via het verdrag versterkt worden. Ook de lokale, regionale en wereldwijde productie en verspreiding van vaccins, geneesmiddelen, diagnosemiddelen en persoonlijke beschermingsmiddelen moet verbeterd worden.

Langenbach is daar blij mee. "Het afgelopen jaar heeft aangetoond dat solidariteit en samenwerking cruciaal zijn om zo'n pandemie te bestrijden. Bijvoorbeeld bij het produceren van vaccins. Als je dat samen doet kan dat veel sneller en beter."

"Ik denk ook dat we gezamenlijk onderzoek kunnen doen. Wij leren nu van de lessen in Londen, Noord-Italië en Wuhan. We hebben geleerd wat daar gebeurd is en kunnen daar op inspelen. Ik geloof heel erg in solidariteit. Dat is de manier om een pandemie te bestrijden", aldus Langenbach.

LEES OOK: RIVM: Aantal coronagevallen blijft oplopen, ziekenhuisopnames gestegen


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau