Tweede Kamer neemt afscheid van ‘oude’ Kamerleden
Nog één keer komt de 'oude' Tweede Kamer bijeen. De volksvertegenwoordigers buigen zich dinsdagmiddag nog even over de ontwerp-profielschets van de voorzitter en nemen dan afscheid. Een dag later worden de nieuwe Kamerleden beëdigd.
Voorzitter Khadija Arib zal met een persoonlijke boodschap afscheid nemen van de Kamerleden die niet terugkeren. Voor Arib wordt het de komende tijd ook spannend. Zij wil graag nog een termijn als voorzitter. Vier jaar geleden was het PvdA-Kamerlid de enige kandidaat; dat is uitzonderlijk.
Tientallen oude Kamerleden keren niet terug op het Binnenhof. Veel bekende gezichten vertrekken zoals Klaas Dijkhoff (VVD), Lodewijk Asscher (PvdA), Pia Dijkstra (D66), Joël Voordewind (ChristenUnie), Martijn van Helvert (CDA), Chris van Dam (CDA) en Ronald van Raak (SP). De nieuwe Tweede Kamer zal 69 nieuwkomers tellen.
'Nadenken over hoe nu verder'
Ook CDA'er Madeleine van Toorenburg vertrekt na veertien jaar. "Ik wil de mensen die vertrekken een hart onder de riem steken, maar zeker ook iets zeggen tegen de mensen die blijven. Het is belangrijk om elkaar weer goed te vinden in deze tijd", benadrukt ze in Goedemorgen Nederland. "Het was eigenlijk altijd zo dat na de verkiezingen iedereen elkaar vond en het weer rustig werd in de Kamer. Maar het lijkt erop dat de gekkigheid voor de verkiezingen nu gewoon weer doordendert. Dat baart mij wel zorgen want wij moeten wel met elkaar besluiten nemen."
Van Toorenburg gaat nu dus iets nieuws doen, al is nog niet duidelijk wat. "Ik vond het belangrijk om tot de laatste minuut een van de honderdvijftig volksvertegenwoordigers te zijn. Dat komt vandaag gierend tot stilstand. Nu moet ik met mezelf bezig zijn, een nieuwe baan zoeken en nadenken over hoe nu verder."
Zeventien partijen
De oude Kamer begon met dertien partijen en eindigde met vijftien doordat Kamerleden zich afsplitsten. De nieuwe Kamer gaat zeventien partijen tellen, dat is een evenaring van het record uit 1918. Er komen vier nieuwe partijen in de Tweede Kamer.