main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 30 maart 2021 — 11:38

Homohuwelijk viert twintigjarig jubileum: ‘Het mooiste immateriële exportproduct’

Een wereldprimeur en een mijlpaal voor de homo-emancipatie: deze week twintig jaar geleden vond het eerste homohuwelijk in Nederland, en daarmee in de wereld, plaats. Sindsdien gaven 20.000 stellen elkaar het jawoord. “Het is het mooiste immateriële exportproduct”, zegt pleitbezorger voor het homohuwelijk van het eerste uur Henk Krol in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Oud-burgemeester van Amsterdam Job Cohen kan het zich nog goed herinneren. Op 1 april 2001 trouwde hij om middernacht vier koppels van hetzelfde geslacht. “Ik was iets te vroeg klaar met mijn speech, dus we moesten aftellen tot het 12 uur was”, vertelt hij. “En toen waren ze getrouwd: de eerste vier stellen ter wereld.”

Cohen benadrukt hoe belangrijk die gelijke berechtiging is. “Daar gaat het om. Waarom zou je nu omdat je nu toevallig van iemand van hetzelfde geslacht houdt niet mogen trouwen? Onzin, dus heel goed dat dit kan.”

Vertrekkend Kamerlid Krol zat toentertijd ook in de zaal. De oude beelden roepen ‘enorme trots’ bij hem op. “Het is toch fantastisch dat wij in Nederland daar als eerste voor gezorgd hebben”, zegt hij. In de media klonk toen nog veelal het geluid dat Nederland het enige land ter wereld zou blijven waar dit mogelijk zou zijn, weet hij nog. “En kijk eens hoe ver we nu zijn.”

‘We hebben er jaren voor geknokt’

Krol was destijds hoofdredacteur van de Gay Krant en was intensief betrokken bij de lobby voor het homohuwelijk. “Ik ben in ’77 begonnen. Toen organiseerde ik een nacht in het concertgebouw met Mies Bouwman. Daar bleef geld van over, en daarmee hebben we de Stichting Vrije Relatierechten opgericht”, vertelt hij.

“We hebben er jaren voor geknokt”, zegt Krol. “Vergis je niet: in die tijd dachten heel veel Nederlanders ook niet zo positief over homostellen, dus er is verschrikkelijk veel gebeurd.” Maar Krol had toentertijd het geluk dat hij acht jaar als voorlichter in de Tweede Kamer had gewerkt, zegt hij. “Dus ik kende bijna alle politici persoonlijk. Op die manier hebben we in Nederland toch iets voor elkaar gekregen. Juist ook omdat het nooit een strijd tussen links en rechtse partijen is geweest, maar gezamenlijk hebben heel veel partijen zich daarvoor ingezet.”

Zichtbaarder

In bredere zin heeft het homohuwelijk ervoor gezorgd dat homoseksualiteit veel zichtbaarder is geworden, zegt Krol. “In mijn jeugd was Albert Mol (acteur, red.) zo’n beetje de enige zichtbare homo. Als je daar toevallig niet op leek, en als je daar niet de gevoelens bij had die je als kind zou willen hebben van een voorbeeld, zat je in een lastig parket”, zegt hij. “En nu maken we allemaal wel een keer mee dat in onze kennissenkring mensen met elkaar gaan trouwen die van hetzelfde geslacht zijn. Dat is een hele mooie aanleiding voor ouders om er met hun kinderen over te praten.”

‘Nog steeds geen gelijke rechten’

Toch is er nog altijd werk aan de winkel. Zo richt het Nederlandse familierecht zich nog altijd op het traditionele huwelijk tussen man en vrouw. Wanneer een lhbti-stel een kind krijgt, kan het na geboorte soms meer dan een jaar duren voordat beide ouders ook juridisch als zodanig worden aangemerkt.

“In mijn geval zijn we keurig getrouwd, maar ik heb mijn dochter moeten adopteren en mijn vrouw heeft mijn zoon moeten adopteren”, vertelt journalist Barbara Barend. “Volgens de meemoeder-wet, zoals is die nu is aangenomen, wordt je automatisch moeder wanneer je een anonieme donor hebt. Maar wij hebben een bekend iemand die heeft gedoneerd, die heeft officieel afstand gedaan bij de notaris.” Toch kreeg Barend pas drie maanden na de geboorte van haar dochter de ouderrechten. “Dat vind ik echt heel kwalijk, dat heeft me heel veel pijn gedaan”, zegt ze. “Officieel mocht ik mijn kind niet aangeven, en dat is nog steeds niet geregeld. We hebben nog steeds geen gelijke rechten.”

‘Zo goed gaat het zeker niet’

Daarnaast krijgen veel lhbti-jongeren nog te maken met veel negatieve reacties en geweld. Ruim twee op de vijf jongeren verbergen dat zij lhbti zijn, zo blijkt uit een onderzoek van Movisie dat maandag gepubliceerd werd. Een op de tien heeft te maken met fysiek geweld, en 57 procent van de ondervraagden loopt nooit hand in hand.

“Zo goed gaat het zeker niet”, zegt Krol daarover. “Dat heeft met twee dingen te maken. Ik denk dat heel veel ouders van nu zijn opgegroeid in een periode waarin men steeds vrijer werd, en die dachten: we zijn er wel. En die zijn vergeten die boodschap door te geven aan hun kinderen”, aldus Krol. “En er komen ook mensen met andere gedachten naar ons land toe, en die helpen we te weinig. Die moeten we vertellen dat de vrijheid die wij aan homo’s en lesbiennes gunnen, ook de vrijheid is waar zij gebruik van kunnen maken.”

LEES OOK: ‘Homoseksuele mannen komen vaak in de problemen in azc’s’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nieuw bij WNL: Op de Barricade

In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.

Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.

Stand van Nederland: Generatie Next

Steeds meer hoogopgeleide stedelingen zoeken nieuwe manieren om hun mentale gezondheid te verbeteren, waaronder microdosing. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt wat microdosing is en wat de kosten zijn van deze trend.

Kijk vrijdagavond om 23.10 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.

Het Misdaadbureau: Astrid Holleeder leeft al tien jaar in doodsangst: ‘Haar verhaal is slechte reclame voor getuigen’

Het verhaal van de zussen Holleeder is slechte reclame voor getuigen die naar voren willen komen. Dat stelt topadvocaat Peter Schouten, die zelf zwaar beveiligd…

Lees meer

25.000 tot 50.000 mensen geraakt door uitkeringsfouten UWV

Tussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…

Lees meer

Gemeenten houden vast aan plannen voor emissievrije zones

De veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…

Lees meer

Topman Shell blij met uitspraak gerechtshof in CO2-zaak: ‘Belangrijk voor Nederlandse bedrijfsleven’

Topman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….

Lees meer

Zorgen om ‘innerlijke reis’ met macrodosing: ‘Er is niemand die de kwaliteit handhaaft’

Naast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…

Lees meer

Amsterdam begint met proef om werk te vinden voor asielzoekers

Amsterdam begint in januari met een proef om asielzoekers te ondersteunen bij het vinden van werk. In een half jaar hoopt de gemeente zo’n 115…

Lees meer

Klever: EU bereidt tegenmaatregelen importheffingen VS voor

De EU-ministers van Buitenlandse Handel hebben donderdag gesproken over eventuele tegenmaatregelen, als Donald Trump de importheffingen tegen Europa doorzet. “We hebben natuurlijk een aantal scenario’s…

Lees meer

Subsidiepot voor aanschaf nieuwe elektrische auto is leeg

De subsidiepot voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto is leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In totaal was er 58…

Lees meer

RvT-voorzitter Joustra (NPO) staat achter VVD-plannen: ‘Elke stresstest gaat niet goed’

De VVD heeft deze week een plan gepresenteerd om de NPO op de schop te gooien. Tjibbe Joustra, voorzitter van de Raad van Toezicht van…

Lees meer