Burgemeester Lochem wil Canal Parade organiseren: ‘Hier kun je anderhalve meter afstand houden’
Burgemeester van Lochem Sebastiaan van 't Erve wil een Canal Parade organiseren in zijn stad. Het Twentekanaal is lang en breed genoeg voor een feestje zoals op de grachten van Amsterdam, zegt hij tegen Omroep Gelderland.
Van 't Erve (GroenLinks) is bang dat door corona pride in het water valt. De grachten in Amsterdam zouden te smal zijn, waardoor er niet voldoende afstand kan worden gehouden. "Hier kun je wel anderhalve meter afstand houden", zegt hij. "We beginnen in Eefde en gaan gewoon door tot in Enschede. Iedereen kan met een boot het water op en laten we er iets moois van maken."
Aanleiding voor een Canal Parade in Lochem is behalve corona ook 'triest nieuws', zegt de burgemeester. NRC onthulde afgelopen week dat scholengemeenschap Gomarus in Gorinchem leerlingen dwingt hun homoseksuele gevoelens 'op te biechten' aan hun ouders. "Wat kunnen we nu doen om normaal te maken wat allang normaal is?"
Krol: Pride nog altijd hard nodig
Afzwaaiend Kamerlid Henk Krol (Lijst Henk Krol) is voorstander van een Canal Parade in De Achterhoek. Volgens hem is Roze Zaterdag nog altijd hard nodig in de strijd voor homoacceptatie. "We vergeten vaak om datgene wat we hebben opgebouwd aan tolerantie door te geven aan nieuwe generaties", zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
"Als je geboren wordt met een andere huidskleur, hebben je ouders ook een andere huidskleur. Als je geboren wordt in een andere geloofsgemeenschap, horen je ouders ook bij die andere geloofsgemeenschap. Ze leren het kind hoe je je weerbaar moet maken. Een homoseksueel kind groeit bijna altijd op in een heteroseksuele omgeving. Die moet de weerbaarheid ergens anders vandaan halen", legt Krol, zelf homoseksueel, het belang van de pride uit.
'Ga met elkaar praten'
"Ik krijg nog steeds brieven en mails van jonge mensen die zeggen: Mijn ouders accepteren mij niet", gaat het Kamerlid verder. "Dan ben ik zo gek dat ik de ouders opbel en met ze in discussie ga. Ze hebben meestal wel zoveel respect voor je, dat zo'n discussie met die kinderen dan eindelijk van de grond komt. Daar begint het altijd mee. Ga met elkaar praten."
Tegen ouders moet je zeggen: Ga er niet vanuit dat je kinderen zo zijn als jij bent. Tegen de kinderen moet je zeggen: Geef je ouders de tijd, maar maak het bespreekbaar, zegt Krol. "Zwijg niet, praat erover. Datzelfde geldt voor scholen en voor mensen die uit een andere cultuur komen. Wij waren als Nederlanders in de jaren '50 en '60 ook helemaal niet zo tolerant. We zijn in korte tijd een stuk toleranter geworden. We moeten elkaar bij de hand nemen en elkaar helpen om de stap te nemen", aldus Krol.
LEES OOK: Homohuwelijk viert twintigjarig jubileum: ‘Het mooiste immateriële exportproduct’