Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Ook beleggers willen dat bedrijven CO2-uitstoot compenseren: ‘Niet alleen maar harde financiële doelstellingen’

Redactie

Het compenseren van CO2-uitstoot is niet alleen meer voor idealisten, ook beleggers eisen dat van de bedrijven waarin ze investeren. "Die bedrijven luisteren niet naar ons, ze werken met ons mee", vertelt Freek van Schijndel van investeringskantoor Nordian Capital Partners in Stand van Nederland: Generatie Next.

Hij moet wel toegeven dat het helpt om meerderheidsaandeelhouder te zijn in deze bedrijven. "Dat is best belangrijk. Ze moeten naar ons luisteren maar in de praktijk hebben wij het niet zo hard hoeven te spelen. Dat maakt het wel leuk."

'CO2-uitstoot zo veel mogelijk reduceren'

Het investeringskantoor heeft rond eind 2018, begin 2019, een plan opgesteld om hun hele portefeuille CO2-neutraal te maken. "Dat zijn zo'n dertien tot vijftien bedrijven, dat wisselt een beetje", vertelt Stijn Elderenbosch van Nordian Capital Partner.

"Dat plan bestaat uit ten eerste de CO2-uitstoot van onze bedrijven zo veel mogelijk te reduceren. Dat doen wij door middel van isoleren, groene energiecontracten, etcetera. Het restant dat overblijft compenseren wij met herbebossingsprojecten", aldus Elderenbosch.

'Wij moeten impact gaan maken'

Zelf ziet Van Schijndel dat mensen vaak een duidelijke mening hebben over een financiële investeerder. "Maar met dit project kunnen wij dit ook wel een beetje draaien. Mensen kunnen nu hierdoor zien dat het feit dat wij hier nu mee bezig zijn betekent dat wij niet alleen maar harde financiële doelstellingen hebben maar ook verder kunnen kijken."

En dat is volgens hem hard nodig. "Wij moeten impact gaan maken om ervoor te zorgen dat voor toekomstige generaties er ook nog valt te leven op deze planeet."

Het grootste deel van de CO2-uitstoot komt nog altijd op rekening van de industrie. Handelssystemen met verplichte CO2-rechten en vrijwillige CO2-compensaties moeten ook in deze sector zorgen voor een transitie. CO2 is handelswaar geworden, puur geld. Maar helpen dit soort initiatieven om de uitstoot omlaag te krijgen of verdienen bedrijven, instanties en beleggers er vooral aan? Wie profiteren?

LEES OOK: Bijna de helft van alle CO2-rechten is gratis: ‘Anders worden bedrijven op te grote achterstand gezet’


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau