Huivering voor apps en trackingsystemen: ‘Kennelijk valt het kwartje nu pas’
Een uitkomst om onze vrijheid terug te krijgen, is technologie. Apps en trackingsystemen kunnen helpen om de verspreiding van het coronavirus in kaart te brengen. Fieldlabs maken nu al massaal gebruik van deze apps, maar het draagvlak om persoonlijke gegevens aan deze partijen af te staan is er nauwelijks.
''De afgelopen jaren zijn er zoveel schandalen geweest over het lekken van persoonlijke gegevens van burgers. Denk aan Facebook en de GGD onlangs nog, hierdoor is er huivering ontstaan om gegevens af te staan aan dergelijke tech-partijen. Als je wilt dat mensen apps omarmen waarbij ze veel persoonsgegevens moeten invoeren, dan moet je dat als overheid heel goed hebben geregeld'', zegt Hella Hueck, journalist van het Financiële dagblad in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Niets nieuws onder de zon
Volgens trendstrateeg Lieke Lamb is er echter niets nieuws onder de zon, maar ''zijn we bewuster geworden van wat deze apps verzamelen. Kennelijk valt nu het kwartje over wat deze apps allemaal kunnen en als je dan de gaten in het systeem niet goed hebt gedicht, wat voor een gevaren dat dan oplevert".
Lamb vindt het jammer dat er door deze angst nu een rem op de innovatie zit van dergelijke tracking tools. ''Het vertrouwen is weg en dat moet echt terug.''
LEES OOK: Voor het eerst een digitale ministerraad: ‘Nood breekt wet’